KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Orta Doğu 4'lüsü Özel Temsilcisi Tony Blair Çankaya Köşkü’nde

12.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Orta Doğu 4'lüsü Özel Temsilcisi Tony Blair Çankaya Köşkü’nde

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere Eski Başbakanı ve Orta Doğu 4'lüsü Özel Temsilcisi Tony Blair ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Tony Blair, Türkiye’nin bölgedeki rolünün tarihî bir dönüşümden geçtiğini, İslamiyet, demokrasi ve refahın aynı düzlemde buluştuğu Türkiye’nin cazibesinin bölge ülkeleri için çok yüksek olduğunu ifade etti.

Arap Baharı kapsamında bölgede yaşanan dönüşüm sürecinin İsrail-Filistin ihtilafının çözümüne yönelik müzakereler üzerindeki etkisine dair bilgi arz eden Blair, gelinen aşamada gerek İsrail, gerek Filistin tarafının barış görüşmelerine başlanması için nispeten daha müspet bir yaklaşım sergilemeye başladığını söyledi. Blair ayrıca, bu konjonktürde Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının olumlu bir gelişme teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.

Bu konuda bir mutabakata varılmasından Türkiye’nin de memnuniyet duyduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Arap Baharıyla birlikte bölgede meydana gelen sinerjiden barış umutlarının güçlendirilmesi için istifade edilmesi gerektiğini söyledi. Bu çerçevede Filistinliler arası uzlaşının bir an evvel tesis edilerek Arap Barış Planı temelinde müzakerelere başlanmasında büyük yarar bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu süreçte tüm tarafların bölgesel değişim ve dönüşümü demokratik gelişmeler ve demografik trendler ışığında iyi tahlil ederek, müzakere masasına dönülmesi için gerekli olan yeni yerleşim yerleri inşasının durdurulması gibi adımların süratle atılması gerekeceğini belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı