KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye-Arnavutluk İlişkileri Sadece Hükümetlerden Hükümetlere Değil, Aynı Zamanda Halklardan Halklara Bir İlişkidir”

10.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-Arnavutluk İlişkileri Sadece Hükümetlerden Hükümetlere Değil, Aynı Zamanda Halklardan Halklara Bir İlişkidir”

 

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Arnavutluk’un, gücünü ortak tarih, kültür, beşeri bağlar ve değerlerden alan çok yakın ilişkilere sahip bulunan ve bölgenin geleceğine yönelik müşterek vizyon ve hedefleri paylaşan iki ülke olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Arnavutluk Cumhurbaşkanı
Bamir Topi

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tarihi dostu ve önemli bir bölgesel müttefiki olan Arnavutluk’un Cumhurbaşkanı Topi’yi bir kez daha Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“BÖLGENİN GELECEĞİNE YÖNELİK MÜŞTEREK VİZYON VE HEDEFLERİ PAYLAŞAN İKİ ÜLKEYİZ”

Türkiye ve Arnavutluk’un, gücünü ortak tarih, kültür, beşeri bağlar ve değerlerden alan çok yakın ilişkilere sahip bulunan ve bölgenin geleceğine yönelik olarak müşterek vizyon ve hedefleri paylaşan iki ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yelpazesi siyasi, ekonomik, askerî, kültürel ve insani alanların tüm boyutlarını kapsamaktadır. Arnavutluk ile NATO çerçevesinde de örnek müttefiklik ilişkileri sergiliyoruz. Bunun en somut örneği, Afganistan’da ISAF’ta askerlerimizin Arnavut askerlerle beraber olmasıdır. Ayrıca Arnavutluk’ta faaliyet gösteren iki Türk üniversitesi ve çok sayıda Türk okulu ile, iki ülke ve halkları arasındaki dostluk ve kardeşlik güçlü bir biçimde geleceğe taşınmaktadır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkilerin çok köklü olduğunu ve bu ilişkilerin sadece hükümetler arasında değil, aynı zamanda halklar arasında da olduğunu söyledi. 

“ARNAVUTLUK’A İHTİYAÇ DUYACAĞI HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Çok yönlü iş birliğinin devamına yönelik güçlü siyasi iradeyi baş başa ve heyetler arası görüşmelerde görme fırsatı elde ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Arnavutluk’a her zaman olduğu gibi bundan sonra da ihtiyaç duyacağı her türlü desteği vermeye hazırız. Her alanda sorunsuz bir seyir takip eden ilişkilerimiz vardır” dedi. 

“ARNAVUTLUK, BALKANLARDA TÜRKİYE’NİN STRATEJİK ORTAĞIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’un, Balkanlarda Türkiye’nin stratejik ortağı olduğunu bildirerek Türkiye’nin, Arnavutluk ve Balkanların huzuru ve istikrarı konusundaki stratejik iş birliğini sürdürdüğünü ifade etti ve “Bu bağlamda bütün Balkanların Avrupa ve Avrupa-Atlantik çatıları altında yerini alması Türkiye’nin vizyonudur. Bu çerçevede Arnavutluk’un Avrupa Birliği yönelimini güçlü bir şekilde desteklemekteyiz” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası bütün kuruluşlarda ve konularda Türkiye ile Arnavutluk’un görüşlerinin tam bir uyum içinde olduğuna da işaret etti. 

TÜRKİYE-ARNAVUTLUK ARASINDAKİ ÇOK YÖNLÜ EKONOMİK İLİŞKİLER

İki ülkenin ticaret hacminin 350 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’ta 1,5 milyar dolara yakın Türk yatırımının bulunduğunu ve 100’e yakın firmanın bankacılık, telekomünikasyon, demir-çelik madencilik, sağlık ve eğitim alanlarında yatırım yaptığını kaydetti. 

Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin turizm ve kültürel boyutunun da olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu alandaki ilişkilerin gelişmesinden de memnuniyet duyduğunu ifade etti. 

CUMHURBAŞKANI TOPİ: “İLİŞKİLERİMİZDE CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN OLAĞANÜSTÜ ROLÜ VAR”

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi de yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Arnavutluk için Türkiye’nin önemli bir stratejik ortak olduğunu belirtti. Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ekonomi, eğitim, sağlık ve turizm alanlarında ilişkilerin artırılması gereği üzerinde durduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Topi, Kosova’nın tanınması konusunda da verdiği destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür etti. İki ülkenin dostluğunun güçlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Gül’ün olağanüstü bir rol oynadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Topi, bu rolden dolayı teşekkür ettiği Cumhurbaşkanı Gül’ü Arnavutluk’a davet etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı