KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye-Brezilya İlişkilerinde Mesafenin Anlamı Yoktur”

07.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-Brezilya İlişkilerinde Mesafenin Anlamı Yoktur”

 

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Mesafe çok uzak olsa da siyasi kararlılık söz konusu olduğunda, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkiler, mesafelerin nasıl anlamsızlaştığının en güzel işaretidir" dedi.

Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Brezilya Devlet Başkanı
Dilma Rousseff
İki ülke Arasında
İmzalanan Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Rousseff’i ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Brezilya ile kökleri Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan 150 yıllık tarihî dostluk ilişkilerinin özelikle son yıllarda çok daha güçlü hale geldiğini kaydederek son dönemdeki karşılıklı ziyaretlere dikkat çekti ve “Mesafe çok uzak olsa da siyasi kararlılık söz konusu olduğunda, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkiler, mesafelerin nasıl anlamsızlaştığının en güzel işaretidir” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

Yayımlanan ortak deklarasyon ile stratejik ortalığın çok daha derinleştiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, anlaşmalara atılan imzaların ilişkileri biraz daha ileri taşıdığını ifade etti. İki ülke arasında bulunan siyasi alandaki yoğun iş birliğine ek olarak ekonomi, savunma sanayi, turizm, enerji ve taşıma alanlarındaki iş birliğinin artırılması konusunda kararlı olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin çok kısa sürede yakalanacağından emin olduklarını vurguladı.

Devlet Başkanı Rousseff’in sabah katıldığı Türkiye-Brezilya İş Forumu’ndan mutlu olduğunu gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de ilişkilerin bu noktaya gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. 2006 yılında Dışişleri Bakanı olarak Brezilya’ya ilk kez gittiğinde yeni dönem ilişkilerin temellerinin atıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, o günden bugüne São Paulo ile İstanbul arasında Türk Hava Yolları’nın doğrudan uçuş seferleri yaptığını hatırlattı ve Brezilya Hava Yolları’nın da yakında seferlerine başlayacağını aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, bu uçuşların sadece Brezilya ile Türkiye’yi değil, tüm Latin Amerika ile Avrasya’yı ve Ortadoğu’yu birbirine bağladığını ve tüm bunlardan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

“BREZİLYA’NIN TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK LOBİSİ BREZİLYALI FUTBOLCULAR”

Brezilya’nın Türkiye’deki en büyük lobisinin Türkiye’deki futbolcular olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün Türk halkının kalbinde Brezilya sevgisini bu futbolcular ayrı bir şekilde yerleştiriyor; bu da ilişkilerimizin ayrı bir boyutudur” dedi.

DEVLET BAŞKANI ROUSSEFF: “TÜRKİYE VE BREZİLYA BÖLGELERİNİN ÇOK ÖNEMLİ ÜLKELERİDİR”

Devlet Başkanı Rousseff de yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Brezilya’nın bölgelerinde çok önemli ülkeler olduğunu belirten Devlet Başkanı Rousseff, iki ülkenin iş birliğinin önemine işaret ederek bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine olan katkısını ifade etti. Devlet Başkanı Rousseff, Türkiye ile Brezilya arasında özellikle futboldaki yakınlaşmanın da önemli olduğunu söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Basın açıklaması öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu ve Brezilya Federatif Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı arasında Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Nakliye Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasında Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Anlaşması imzalandı. Ayrıca, “Türkiye-Brezilya: Dinamik Bir Ortaklık İçin Stratejik Perspektif” başlıklı ortak bildiri de yayımlandı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı