KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Altı Devletli Tek Bir Millet Bilinci İçerisinde Hareket Etmemiz Gerekir”

05.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Altı Devletli Tek Bir Millet Bilinci İçerisinde Hareket Etmemiz Gerekir”



Bağımsızlıklarının 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri Uluslararası Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, “Aradan 20 yıl geçti. Büyük bir gururla ifade etmek istiyorum ki, 20 yıl içerisinde Türk Cumhuriyetleri kendilerini ispatladılar. Bizleri büyük bir milletin ayrı ayrı devletleri olarak görmemiz gerekir. Altı devlet, tek bir millet bilinci içerisinde hareket etmemiz gerekir. Birbirimize saygı, sevgi ama büyük bir dayanışma göstermemiz gerekir. Önümüzdeki büyük imtihan da budur” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Başbakanlık AKDTYK Atatürk Kültür Merkezi, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından düzenlenen “Bağımsızlıklarının 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri Uluslararası Toplantısı”na katılarak bir konuşma yaptı. 

Konuşmasında, altı devletten oluşan, tek millet şuuruna sahip, büyük bir milletin büyük bir coğrafyanın içerisinde, 20 yıl önce bağımsızlığını kazanan Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan’ın bağımsızlık yıl dönümünün kutlandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bütün bu ülkelerin Cumhurbaşkanlarını ve bu ülkelerde yaşayan kardeşlerimizi tebrik etti. 

“20. YÜZYIL TÜRKLERE ÇOK ACILAR ÇEKTİRDİ”

Toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 20. yüzyılın çok acılara, gözyaşlarına şahit olduğunu, bu yüzyılın Türklere de çok acılar çektirdiğini belirtti. Bu yüzyılda bütün Türk dünyasının ve İslam dünyasının en büyük lideri, adeta amiral gemisi durumundaki Osmanlı İmparatorluğu’nun sona erdiğini, anayurdumuzdaki bütün Türk cumhuriyetlerinin önce Rus İmparatorluğu’nun egemenliğine, daha sonra da Sovyetler Birliği’nin egemenliğine geçtiğini, bu ülkelerin İkinci Dünya Harbi’nde ve Soğuk Savaş dönemlerinde çok acılar çektiğini kaydetti. 

“BU YÜZYIL AYNI ZAMANDA İKİ BÜYÜK DİRİLİŞE DE ŞAHİT OLDU”

20. yüzyılın aynı zamanda iki büyük dirilişe, iki büyük ayağa kalkışa, adeta stratejik bir mucizeye de şahit olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş ve artık yüzyıla yaklaşmaktadır. Büyük bir güven içerisinde, büyük bir başarı içerisindedir. 20 yıl önce de tarihî fırsatı diğer kardeşlerimiz değerlendirmişler ve bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Geriye baktığımızda bu iki büyük olay gerçekten, büyük ayağa kalkmalar, büyük dirilişlerdir” dedi. 

“BÜYÜK BİR MİLLETİN AYRI AYRI DEVLETLERİYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Cumhuriyetleri bağımsız oldukları gün, kardeşler birbirine nasıl kavuşursa, uzun yıllardır birbirini kaybetmiş aileler birbirleriyle nasıl buluşursa, aynı heyecan ve özlem içerisinde herkesin birbirine koşarak kucaklaştığını ve adeta herkesin birbiriyle ekmeğini bölüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Aradan 20 yıl geçti. Büyük bir gururla ifade etmek istiyorum ki, 20 yıl içerisinde Türk Cumhuriyetleri kendilerini ispatladılar, kuruluşlarını gerçekleştirdiler, tarih karşısında sınavlarını verdiler. Ve bugün her biri başı dik birer devlet olarak tarihte, coğrafyada ve günümüzde yerlerini aldılar. Tekrar ifade etmek istiyorum, bizleri büyük bir milletin ayrı ayrı devletleri olarak görmemiz gerekir. Altı devletli tek bir millet bilinci içerisinde hareket etmemiz gerekir. Birbirimize saygı, birbirimize sevgi ama büyük bir dayanışma göstermemiz gerekir. Önümüzdeki büyük imtihan da budur. Bunu yapabilmemiz için birçok gerekçe de vardır. Çünkü dayanışma içerisinde olmayanlar, tek kaldıkları süre içerisinde bazı büyük sıkıntılarla başa çıkamazlar. Dayanışma içerisinde olmak, karşılıklı eşit ve saygın münasebete asla gölge düşürmez. Yine büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, geçen süre içerisinde hep beraber bunu ispatlamış durumdayız” dedi. 

TÜRK KONSEYİ KURULDU

Cumhurbaşkanı Gül, evvelki yıl onuncusu gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’nin yeni bir oluşuma dönüştüğünü, 3 Ekim Nahçıvan Toplantısı’nda “Türk Konseyi”nin kurulmasının tarihî bir karar olduğunu belirtti. Geçen sene bu toplantıların Türk Konseyi adı altında yapılmasının kararlaştırıldığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki ay Kazakistan’da düzenlenecek toplantının, Türk Konseyi Toplantısı olacağını kaydetti. 

TÜRKPA, TÜRKSOY VE TÜRK AKADEMİSİ

Bu durumun dayanışmanın çok ileriye götürülmesinin açık bir işareti olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk cumhuriyetlerindeki siyasetçilerin birbirini daha iyi tanımaları, tecrübelerini aktarmaları, yakın iş birliği içinde olmaları için kurulan TÜRKPA’nın milletvekillerini, siyasetçileri, parlamentoları birbirlerine yakınlaştıran bir parlamenterler asamblesi olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Gül, TÜRKSOY’un ortak kültürümüzü ve tarihimizi geleceğe taşımanın en güzel müessesesi olarak Ankara’da kurulduğunu ve çok başarılı faaliyetler yaptığını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’da kurulan Türk Akademisi’nin de bilim dünyasını bir araya getirecek, bilim adamlarının çok daha yakın çalışmalarını temin edecek ve geleceğe dönük ortak stratejiler üretilmesine çok büyük katkılar sağlayacağının altını çizdi. 

“TÜRK CUMHURİYETLERİNİN CUMHURBAŞKANLARI İLE BÜYÜK BİR DOSTLUK VE BİRLİK İÇERİSİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Türk cumhuriyetlerinin cumhurbaşkanları olan bütün kardeşlerimizle büyük bir dostluk, samimiyet ve birlik içerisindeyiz. Bunun görünür olmasından da hiç çekinmiyoruz. Çünkü gayet açık ve şeffaf bir iş birliği içerisindeyiz. Bu da hakkımızdır. Eğer hepimiz kendimizi tek bir milletin parçaları olarak görüyorsak, bu milletin fertlerinin, bu milletin topluluklarının, bu milletin devletlerinin yakın iş birliği içerisinde olmaları da en tabii haklarıdır.” 

“İLİŞKİLER SENEDE BİR ZİYARETİN ÇOK ÖTESİNE TAŞINDI”

Geçen 20 yıl içerisinde, ekonomi, dış politika, eğitim ve hayatın diğer alanlarında çok önemli projeler başlatıldığını, önümüzdeki yıllarda bu projeleri daha titizlikle geliştirmek ve bunlara yenilerini eklemek gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bununla ilgili altı ülkede, üniversitelerin, araştırma kurumlarının, bakanlıkların yoğun çalışmalar yaptıklarını dile getirerek; “İnanıyorum ki, on yıllar sonra yine bir araya geldiğimizde yeni başarıları da hep beraber kutlayacağız” dedi. 

Türk cumhuriyetlerinden hangi ülkeye gitse büyük bir gurur duyduğunu, her gidişinde de tekâmülü, ilerlemeyi, farklılığı fark ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk cumhuriyetleri ile olan ilişkileri sadece senede bir ziyaretin çok ötesine taşıdıklarına dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Gül, “Değerli kardeşlerim, cumhurbaşkanları Sayın Nazarbayev, Sayın Aliyev, Sayın Roza Otunbayeva, Sayın Berdimuhammedov; bunlarla bir araya geldiğimizde ‘Senede bir kez birbirimizi ziyaret eden ve sadece protokolvari görüşmeler yapan liderler olmanın ötesine geçeceğiz. Protokolden uzak, her türlü formaliteden uzak bir şekilde, senede birkaç kez birbirimizi hep ziyaret edeceğiz’ dedik ve bunları da gerçekleştiriyoruz. Bundan gerçekten büyük bir mutluluk duyuyorum” diye konuştu. 

“TÜRK CUMHURİYETLERİ GELECEĞE YÖNELİK KÖKLÜ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRDİLER”

Geleceğe bakıldığında en önemli sınavın, yarınlara ülkelerimizi hazırlamak olduğunu, bu yönde Türk cumhuriyetlerinin hepsinin köklü reformlar gerçekleştirdiklerini, siyasi, ekonomik, hukuki, eğitimle ilgili yeni çalışmaların, yeni reformların ülkelerimizi çok daha güçlü hale getireceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül; “Kim gerçekçi olur, devamlı kendisini yeniler, konosolide ederek geliştirir ve köklü reformlar yaparak yoluna devam ederse o kadar güçlü ve sarsılmaz olur” dedi. 

Türk cumhuriyetlerinin bütün liderlerinin, cumhurbaşkanlarının vizyonlarının hep bu yönde olduğunu bildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz yıla yaklaşan tarihinde hâlâ ne büyük çalışmalar içerisinde olduğunu herkesin gördüğünü söyleyerek, büyük bir özgüven içerisinde bu çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini bildirdi. 

“KUTLAMALAR ALTI DEVLETTE DE YAPILMALI”

Bu kutlamaların altı devlette de yapılması ve herkesin bu kutlamalara katılması gerektiğini, folklorlar, kültürel faaliyetler, bilimsel çalışmalar, akademik çalışmalardan devletlerimizi yöneten yöneticilerin muhakkak faydalanacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, geleceğin çok daha parlak olacağına ilişkin inancını dile getirdi. 

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DAHA BÜYÜK BAŞARILAR ELDE EDİLECEĞİNDEN ŞÜPHEM YOK”

Cumhurbaşkanı Gül, 20 yıl içerisinde kazanılan başarılara önümüzdeki yıllarda çok daha büyük başarıların ilave edileceğinden şüphesi olmadığını belirterek, Türk cumhuriyetlerini yöneten cumhurbaşkanlarının vizyonlarının da bu olduğuna işaret etti. 

Sözlerinin sonunda Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını tebrik eden ve başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Gül, aramızdaki dayanışmanın ebedi olduğunu yeniden vurgulayarak, tek milletin altı ayrı devleti bilinci içerisinde iş birliğimizi, dayanışmamızı güçlü bir şekilde ileriye taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Gül, açılış oturumunun ardından, “Belgelerle Osmanlı-Türkistan İlişkileri” ve “Kitaplar ve Belgelerle Türk Dünyası” sergisini gezdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı