KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kitap Şenliği'nin Dördüncü Buluşması Ordu'da Gerçekleştirildi

28.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kitap Şenliği'nin Dördüncü Buluşması Ordu'da Gerçekleştirildi

 

Konuşan Kitap Şenliği'nin dördüncü buluşması Bayan Gül'ün katılımıyla Ordu'da gerçekleştirildi. Konuşmasında milletlerin en büyük servetinin insan sermayesi olduğunu hatırlatan Bayan Gül "Nüfus potansiyelimizi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana unsuru olan insan sermayesine dönüştürebilmek için yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zorundayız" dedi.

Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği'nin dördüncü buluşması Ordu'da gerçekleştirildi.


İSTANBUL, ŞANLIURFA VE KAYSERİ’DEN SONRA ORDU

Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmasına, etkinliğe ev sahipliği yapan Ordululara teşekkür ederek başlayan Bayan Gül, “Bu güzel sonbahar gününde, eşsiz doğası, adına nice dörtlükler yazılan dereleri, yaylalarıyla Karadeniz’in cennet köşesi Ordu’da, sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Bayan Gül, toplumun her kesiminin kitapla ilişkisini güçlendirmek, özellikle de çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla üç yıl önce başlatılan Konuşan Kitap Şenliklerinin, daha önce İstanbul, Şanlıurfa ve Kayseri’de yapıldığını hatırlatarak, bu şenliğe destek olan herkese “Hoş geldiniz” diyerek sözlerine devam etti.

“MİLLETLERİN EN BÜYÜK SERVETİ İNSAN SERMAYESİDİR”

Günümüzde milletlerin en büyük servetinin, insan sermayesi olduğunu hatırlatan, bu nedenle de pek çok gelişmiş ülkenin, millî gelirinin yüzde 10’unu insana yapılan yatırımlara ayırdığına dikkat çeken Bayan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz de ülke olarak genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bu nüfus potansiyelimizi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana unsuru olan insan sermayesine dönüştürebilmek için yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zorundayız. Çünkü okuyan, sorgulayan, okuduğundan sonuçlar çıkarabilen, bu sonuçları kendi hayatına ve çevresine uygulayabilen bir gençlik sorunun değil, çözümün parçasıdır hatta çözümün ta kendisidir.”

“KARAKTERİMİZİ ŞEKİLLENDİREN EN ÖNEMLİ ARAÇLARDAN BİRİ DE KİTAPLARDIR”

Bayan Gül, doğduğu andan itibaren birçok eğitim sürecinden geçen insan için en kolay ve en etkili öğrenme yolunun okuma olduğuna işaret ederek, kitabın insan hayatındaki önemini şöyle dile getirdi: “Kitap, insanın yalnızca bilgi dağarcığını değil, sosyal ve kültürel yönlerini de geliştirir. Duygu ve düşünce dünyasına yön verir. Karakterimizi şekillendiren en önemli araçlardan biri de okuduğumuz kitaplardır.”

“ÇOCUKLARIMIZA OKUMA ALIŞKANLIĞINI KÜÇÜK YAŞLARDA KAZANDIRMALIYIZ”

Çocukların, tarihini, kültürünü, kimliğini, kısacası “bizi biz yapan ve bir arada tutan değerleri” ancak kitapla dostluklarını geliştirerek özümseyebileceklerini söyleyen Bayan Gül, “Bu nedenle, okuma zevkini, okuma alışkanlığını çocuklarımıza küçük yaşlarda kazandırmalıyız. Sonradan bu zevki kazanmak hem oldukça zor hem de geçen zamanın telafisi yok ne yazık ki…” uyarısında bulundu.

“TÜRKİYE’DE HER 4 KİŞİDEN BİRİNİN KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI VAR”

Yapılan araştırmaların ülkemizde yeteri kadar kitap okunmadığını gösterdiğinin altını çizen Bayan Gül, “Türkiye’de her 4 kişiden yalnızca birinin kitap okuma alışkanlığı var. Toplumumuzun yaklaşık yüzde 32’si hiç kitap okumuyor. Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama okunan kitap sayısı 20’den fazlayken bu sayı bizim ülkemizde sadece 7. Bu hiç de ülkemize yakışan bir tablo değil. Türkiye Okuyor Kampanyası ve Konuşan Kitap Şenliği’nin hayata geçirilmesinin arkasındaki sebep de bu zaten” dedi.

“KİTAP OKUMA ORANI HER GEÇEN GÜN YÜKSELECEKTİR”

Büyük bir heyecanla yürütülen çalışmalara toplumun da aynı heyecanla cevap vermesinden duyduğu memnuniyeti de aktaran Bayan Gül, Türkiye’deki kitap okuma oranının yükseleceğine dair inancını, “Ülkemizin dört bir yanında adeta okuma seferberliği başlatıldı. Her gün yeni bir etkinlikle halkımız kitap okumaya teşvik ediliyor. Okuma yarışmaları düzenleniyor, hatta Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan okuma rekorları kırılıyor. Yapılan bütün bu çalışmalarla inanıyorum ki ülkemizdeki kitap okuma oranı her geçen gün yükselecektir” cümleleriyle dile getirdi.

“HER KİTAP KONUŞUR”

Descartes’in, ‘İyi seçilmiş kitapları okumak, geçmiş yüzyılların seçkin zekâlarıyla önceden düzenlenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir’ sözünü hatırlatan Bayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ünlü düşünürün de söylediği gibi, yazarlar kitapları aracılığıyla konuşurlar. Her kitap konuşur. Kitabı konuşturan okurun iç sesidir. Konuşan Kitap Şenliği’nde ise kitaplar, topluma rol model olan ünlülerin sesiyle konuşuyor. İş, sanat, spor ve düşünce dünyamızın önde gelen isimleri, katılımcılara kendi seçtikleri kitapları okuyor, kitap üzerine sohbet ediyorlar. Bunun, çocuklara kitap sevgisi aşılamak ve onları okumaya özendirmek adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Örnek aldığı, hayranı olduğu bir yazardan, sanatçıdan ya da sporcudan kitap dinlemek çocuklarımızın hafızalarında unutulmaz anılar olarak yer etmekle kalmayacak onların kitapla olan bağını da güçlendirecektir.”

“ÇOCUKLARIMIZA OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASINDA ESAS İŞ ANNE BABALARA DÜŞÜYOR”

Bayan Gül, okumanın yaşı olmamasına rağmen, kitap okumanın sadece çocukların ve gençlerin göreviymiş gibi algılandığına dikkat çekerek, çocuklarının okumadığından, vakitlerini televizyon ya da bilgisayar başında geçirdiğinden dert yanan anne babalara; “Şimdi buradan değerli velilerimize sormak istiyorum; siz vaktinizin ne kadarını kitap okuyarak geçiriyorsunuz? Unutmayalım ki; her konuda olduğu gibi, çocuklarımıza okuma alışkanlığının kazandırılmasında da esas iş siz anne babalara düşüyor. Sizler çocuklarınız için ilk ve en önemli modelsiniz. Bu nedenle çocuklarınızın kitap okumasını istiyorsanız önce sizler okumalısınız. Anne ve babasının hareketlerini sürekli gözlemleyen ve onları adeta hafızasına kaydeden bir çocuk için bu çok önemli bir adım olacaktır. Her akşam belli bir süreyi aile bireyleri ile birlikte kitap okumak için ayırabilirsiniz. Çocuklarınıza oyuncak kadar kitap hediye alarak, kendi kütüphanelerini oluşturmalarını isteyebilirsiniz. Kütüphane bilinci gelişen çocuk kitaplarını özenle saklamayı, korumayı da öğrenecektir” diye seslendi.

“KİTAP VE KİTAP OKUMAK BİR KÜLTÜR”

Bu bağlamda bir anısını da, “Çocukluğuma dair hafızamda yer eden en güzel anılar arasında babamla birlikte kitap almaya gittiğimiz günler var. O kadar çok sevinirdim, mutlu olurdum ki anlatamam. Eve gelince onları özenle kaplar, bazılarını ciltletir, okuduktan sonra kütüphaneme zevkle yerleştirirdim” ifadeleriyle katılımcılarla paylaşan Bayan Gül, “Bu bir kültür aslında… Kitabın kokusunu almak, önemli gördüğünüz veya çok beğendiğiniz bölümleri not etmek, onu itinayla en değerli eşyanız gibi saklamak bu kültürün bir parçası” dedi.

“KİTAPLARI HAYATINIZIN AYRILMAZ BİR PARÇASI HALİNE GETİRİN”

Bayan Gül, konuşmasının devamında çocuklara, kitapları hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirmelerini, her gün mutlaka okumalarını ve teknolojiyi sadece oyun oynamak için kullanmamalarını öğütleyerek,“Okudukça nasıl geliştiğinizi en iyi siz göreceksiniz. Biliyorum gelişen teknoloji ve sizlere sunulan cazip ürünler daha çok ilginizi çekiyor. Bugün hemen her evde bilgisayar, internet var. Ama lütfen teknolojiyi de sadece oyun oynamak için kullanmayın. Bilgi edinmek, araştırmak için bilgisayarın size sağladığı imkânları iyi değerlendirin” şeklinde konuştu.

“OKUMANIN YANINDA YAZMAK DA ÖNEMLİ”

Okumak kadar yazmanın da önemine dikkat çeken ve çocuklardan okurken geliştirdikleri kelime dağarcığını mutlaka yazıya dökmelerini de isteyen Bayan Gül, “Günlük tutun meselâ. Söz uçar ama yazı kalır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Her gün yaşadığınız olayları o anki duygularınızla kâğıda dökün. Bu hem yazma kabiliyetinizi geliştirir hem de ileri de okuyunca hatırlayacağınız güzel anılar bırakır. İnanın yaş ilerledikçe o güzel anıları hatırlamak hiç de kolay olmuyor” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Bayan Gül, katılımlarıyla Kitap Şenliğine gönüllü olarak destek veren yazar, sanatçı, sporcu ve aydınlara, iş dünyasının değerli temsilcilerine ve başta vali olmak üzere Ordu Kitap Şenliği’nin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.

Bu vesileyle yeni eğitim öğretim yılında tüm öğrencilere başarılar dileyen Bayan Gül, evlatlarımızı büyük bir sevgi ve fedakârlıkla yetiştiren değerli öğretmenlere de herkes adına bir kez daha teşekkür etti.

2011 - EVLİYA ÇELEBİ YILI

Bayan Gül, konuşmasının sonunda, dünyaca ünlü seyyahımız Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yılı olduğunu ve UNESCO’nun da 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan ettiğini hatırlatarak, katılımcılara Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’den bir bölüm okudu.

Evliya Çelebi’nin Karadeniz macerasının devamını merak edenleri Seyahatname’yi okumaya davet eden Bayan Gül, “Kitapların renkli dünyasında tekrar buluşmak temennisiyle herkese iyi okumalar diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmasının ardından 1 yılda 385 kitap okuyan Durugöl İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Şefika Güney'e çeşitli hediyeler veren Bayan Gül daha sonra, Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki okuma salonları ve sergi alanlarını gezdi.

KONUŞAN KİTAP ŞENLİĞİ

Bayan Gül’ün himayelerinde Türkiye Okuyor Kampanyası’na paralel olarak yürütülen bu proje; toplumda okuma bilincini geliştirmek, özellikle çocuklar ve gençlere okuma alışkanlığını kazandırmayı amaçlıyor. Konuşan Kitap Şenliği ile sanat, spor, düşünce dünyasının önde gelen isimleri festival ortamında halkla buluşturuluyor.

Daha önce İstanbul, Şanlıurfa ve Kayseri illerinde Konuşan Kitap Şenlikleri düzenlendi.

13 Haziran 2010 tarihinde Düşün - Taşın Derneği tarafından geliştirilen bir alt proje olan “Kitap Okuma Günleri” kapsamında “Dünya’nın En Yüksek Katılımlı Kitap Okuma Etkinliği” düzenlenerek Guinness rekoru kırma denemesi yapılmış, 2010 yılında Mersin’de rekor kırılmıştır.

12 Mayıs 2011 tarihinde ise Malatya Valiliği koordinatörlüğünde gerçekleştirilen okuma etkinliğine yaklaşık 25 bin kişi katılmış ve bu konudaki rekorlara Guinness Rekorlar Kitabı’nda bir yenisi daha eklenmiştir.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı