KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye’nin İlk Millî Savaş Gemisi Heybeliada Hizmete Girdi

27.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye’nin İlk Millî Savaş Gemisi Heybeliada Hizmete Girdi



Cumhurbaşkanı Gül, Preveze Deniz Zaferi’nin 473. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında, dizaynı ve entegrasyonu tamamen millî imkânlarla gerçekleştirilen ilk savaş gemisi “Heybeliada” gemisinin hizmete girişi ve “Büyükada” gemisinin de denize indirilmesi amacıyla Pendik’teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törene katıldı.
 

Konuşma
“Büyükada” Gemisi

Konuşmasında bugünün Preveze Deniz Zaferi’nin 473. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu anlamlı günü bizim için ayrıca önemli kılan, şu arkamızda gördüğümüz savaş gemileridir. Daha önce dışa bağımlı olarak satın almak durumunda olduğumuz bu gemileri bugün kendi mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, işçilerimiz ve emekçilerimizle beraber üretmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. 

“BU ADIMLARI ÖNCELİKLİ HALE GETİRMEK LAZIM” 

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tabii ki en önemli nokta, buna karar vermek, bunu öncelik haline getirmek ve ‘Bunu biz yapacağız’ demektir. Şu bir gerçek ki: Eğer önceliklerinize alır ve azimli hareket ederseniz yapamayacağınız hiçbir şey yoktur. Dünyada bunun çarpıcı örnekleri vardır. Öyle ki millî gelirleri en az gelişmiş ülkeler safhasında olan, fert başına düşen gelirleri bizim çok gerimizde olan ülkeler rakipleri nükleer silah yaptıkları için ‘Biz de yapacağız’ demişlerdir. O siyasi kararı aldıktan sonra da yapmışlardır. Dolayısıyla biz bu kararları almakla ülkemizin büyüklüğüne yakışır harekete başlamış durumdayız. Bundan dolayı Millî Savunma Bakanlığı’nı, Savunma Müsteşarlığı’nı ve hükümeti tebrik ediyorum.” 

MİLLÎ GÜCÜN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ ORDU 

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, bir ülkenin güçlü olmasının onun toplam millî gücünün çok olmasından geçtiğini vurgulayarak, bir ülkenin millî gücünün en önemli unsurlarından birinin ordusu olduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Gül, ordunun güçlü olmasının dışa bağlı olmamasından geçtiğini belirterek, Türkiye’nin savunma sanayinde dışa bağımlı olmasının acısını geçmişte yaşamış ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Gül, “Yeri geldiğinde, geçmişteki ilişkilerimizin unutulup müttefiklerimizin bile silah ambargosuna maruz kalan bir ülkeyiz. Dolayısıyla artık gururlanabiliriz. Türkiye, sadece standart sınıfta değil, ateş gücü yüksek olan, dışarı ile yarışabilen, üstün nitelikli silahlar da yapmaya başlamıştır. Kara ve Hava Kuvvetlerimizde olduğu gibi Deniz Kuvvetlerinde de bunun başlamış olmasından büyük bir gurur duyuyorum” diye konuştu. 

ÖZEL SEKTÖRÜN MİLLÎ SAVUNMA SANAYİSİNE KATKISI 

Cumhurbaşkanı Gül, özel sektörle yapılan iş birliğinin de kendisini çok sevindirdiğini belirterek, “50’ye yakın özel sektör firmasının bu gemilerin inşaatında görev aldığını duymuş olmam, beni gerçekten ziyadesiyle mutlu etmiştir” dedi. 

Sanayide, bilimde ve teknolojide çok ileri giden ülkelerde motor gücünün savunma sanayi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Türkiye’de ekonominin, sanayinin, endüstrinin ve teknolojinin daha güçlü olmasında ve ilerlemesinde savunma sanayinin katkısının çok büyük olacağına ilişkin inancını dile getirdi. Zaman zaman savunma sanayisi ile ilgili tesisleri gezdiğini de anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, “TAİ, ASELSAN, Makina Kimya’yı gezdiğimde gerçekten büyük bir gurur duyuyorum. Özlediğimiz noktaya giderek yaklaştığımızı görmekten dolayı da gerçekten çok heyecanlanıyorum” şeklinde konuştu. 

“SAVAŞI KİMSE İSTEMEZ AMA BARIŞ İÇİN SAVAŞA DA HAZIRLIKLI OLUNMALI” 

‘Barış isteniyorsa, istikrar isteniyorsa, hak ve hukuku korumaya hazırsanız, savaşa da hazır olunması gerekir’ gerçeğini en iyi askerlerin bildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, savaşı kimsenin tercih etmediğini dile getirerek, “Savaş en son tercih edilen bir olaydır. Savaşı hiç kimse tercih etmez. Aslında en kötü senaryodur ama savaşmamak ve savaşı önlemek, barışı tesis etmek ve barışa herkesi mecbur kılmak için savaşa da hazır olmak gerekir. Savaşa hazır olmanın birinci şartı da yüksek ateş gücü ve en modern teknolojiye sahip olmak ve bunu kendi evinizde ve kendi gücünüzle yapmaktır” uyarısında bulundu. 

HEYBELİADA VE BÜYÜKADA GEMİLERİNDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR 

Heybeliada ve Büyükada gemilerinin tasarımının, dizaynının ve sistemlerinin tamamen Türk mühendisleri, teknisyenleri ve işçileri tarafından yapılmasından duyduğu gururu bir kez daha yineleyen Cumhurbaşkanı Gül, “İnanıyorum ki, bu başarıların arkası gelecektir. İleride çok daha büyük heyecanları hep beraber yaşayacağız. Milletimiz de bunlarla hep gurur duymaktadır. Heybeliada’nın bahtının açık olmasını ve Büyükada’nın da en kısa zamanda Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ederken donanmamıza, Deniz Kuvvetlerimize ve TSK’ya şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum ve herkese başarılar diliyorum” diyerek sözlerine son verdi. 

Konuşmaların ardından "TCG Heybeliada" gemisi hakkında konuklara bilgi verildi. Cumhurbaşkanı Gül, geminin komutanı Deniz Binbaşı Erdinç Kuşçu'ya geminin hizmete giriş ve kuruluşa alınış belgesi ile komutan flandrasını teslim etti.
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve diğer katılımcılar törenin sonunda "TCG Heybeliada" gemisini gezdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı