KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Alman Toplum Temsilcileriyle Buluştu

21.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Alman Toplum Temsilcileriyle Buluştu

 

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster ve Türkiye’nin Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı tarafından Türk ve Alman toplum temsilcilerine verilen resepsiyona katıldı. Kendisini Stuttgart’ta ev sahibi gibi hissettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyonun ardından Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi’ni de ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Stuttgart programı çerçevesinde Belediye binasına gelişinde Türklerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Binaya girişlerinde farklı ülkelerin bayraklarını ellerinde taşıyan çocukların kendileri için hazırladıkları şarkıları dinleyen Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, daha sonra Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster ve Türkiye’nin Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı tarafından Türk ve Alman toplum temsilcilerine verilen resepsiyona katıldı.

BELEDİYE BAŞKANI SCHUSTER: “BURADA KENDİMİ BİR TÜRK ŞEHRİNİN BELEDİYE BAŞKANI GİBİ DE HİSSEDİYORUM”

Belediye Başkanı Schuster, burada yaptığı konuşmada, Stuttgart’ın ekonomik açıdan başarılı bir şehir olarak bilindiğini ve bu ününü özellikle de Türkiye’den gelenlere borçlu olduğunu belirterek, “Şehrimizde 35 bin Türk kökenli bulunmaktadır. Bundan ötürüdür ki burada kendimi bir Türk şehrinin belediye başkanı gibi de hissetmekteyim” dedi.

Schuster, bu çerçevede, herkesin kendisini evinde hissetmesi ve kendilerine yeni bir vatan bulabilmeleri için yerel çerçevede özerk idareye katılımlarının büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Almanca dil bilgisinin başarılı bir sosyal uyumun gerçekleşmesi için kilit önem taşıdığına vurgu yapan Schuster, Cumhurbaşkanı Gül’e, Türk toplumunun daha iyi Almanca öğrenmeleri konusundaki çağrıları için teşekkür etti.

Schuster, Türk toplumu temsilcilerine de “Her biriniz birer köprü olun; kişisel katkıda bulunun ki bu özel ilişkiler açısından faydalı olalım” çağrısında bulundu.

BELEDİYE BAŞKANI SCHUSTER: “TÜRKLER ALMANYA’YA YAPTIKLARI KATKILARLA SAYGIYI HAKEDİYORLAR”

Almanya’ya 50 yıl önce gelen Türklerin derece zor şartlar altında, kirli, gürültülü işleri yaptıklarını, bunların çoğunun da Almanların yapmak istemediği işler olduğunu anlatan Schuster, “Kendileri sadece bizim ekonomik refahımıza katkı bulunmakla yetinmediler, genel olarak kişisel esenliğimiz ve refahımız için de değerli katkıları oldu ve kendileri önyargıları değil saygıyı hak ettiler. Saygıyı ve kendilerini takdir etmemizi” dedi.

Schuster, Türkiye’den Almanya’ya göçün 50. yılı dolayısıyla yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Gül ile Cumhurbaşkanı Wulff’un önsözlerini yazdığı “Türk-Alman Başarı Öyküleri-Almanya’nın Ortasında” isimli kitabın 50 Türk’ün başarı öyküsünü anlattığını belirterek, kitabın “Türk-Alman potansiyeli dendiğinde teşvik edilebilecek ve desteklenebilecek ne kadar çok yeteneğin olduğunu” gösterdiğini vurguladı.

Konuşmasının ardından Schuster, Cumhurbaşkanı Gül’e “Türk-Alman Başarı Öyküleri-Almanya'nın Ortasında” kitabını takdim etti.

“ZİYARETİMİZ YOĞUN VE GÖRDÜĞÜMÜZ İLGİ OLAĞANÜSTÜYDÜ”

Cumhurbaşkanı Gül de, konuşmasında, Stuttgart’taki coşkuyu görünce “Türkler ve Almanlar hem Türkiye’de hem Almanya’da, hem misafir hem ev sahibi gibiler” sözünün aklına geldiğini söyleyerek, “Bugün burada ev sahibi gibi hissediyorum kendimi” dedi.

Uzun bir aradan sonra Almanya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ziyaretin “olağanüstü güzel” geçtiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, aralarında bakanlar ve belediye başkanlarının da olduğu büyük bir heyetin kendisine eşlik ettiğini hatırlattı.

Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ve Belediye Başkanı Wolfgang Schuster’in konuşmalarındaki vizyondan çok etkilendiğini, konuşmalarından Türkleri ne kadar anladıklarını gördüğünü ve buradaki Türk toplumunun nasıl kucaklandığını görmekten büyük mutluluk duyduğunu ileten Cumhurbaşkanı Gül, Schuster’in “genişlemenin buraya gelen insanları kucaklamak anlamına geldiğini” söylediğini hatırlattı.

TÜRKLERİN ALMANYA HİKÂYESİ: “TÜRK-ALMAN BAŞARI ÖYKÜLERİ-ALMANYA’NIN ORTASINDA” KİTABI

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin çok yoğun geçtiğini ve bu süreçte olağanüstü misafirperverlik gördüğünü de sözlerine ekledi. Türklerin Almanya’da büyük başarılara imza attığını ve bu hikâyeleri yakından dinleme fırsatı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türk-Alman Başarı Öyküleri-Almanya’nın Ortasında” kitabına bunlardan 50 tanesinin sığdığını ama bunun çok daha fazla olduğunu, yüzlerce, binlerce başarı hikâyelerinin olduğunu biliyorum. En büyük arzum bu başarıların sayısının çoğalmasıdır. İnanıyorum ki ileride bunların sayısı da çok daha fazla olacaktır” dedi.

Kitabın karşılıklı saygıya dayalı ve partiler üstü demokratik ortamda yapılan bir iş birliğinin göstergesi olduğunu kaydeden Eyalet Başbakanı Kretschmann da, “Cumhurbaşkanı Gül’ün dostumuz olarak arkadaşlar arasında, ortaklar ve demokratlar arasında bugünü paylaşması her iki ülkenin de birbirine ne kadar yakın olduğunu göstermektedir. Sadece ekonomik değil, bilimsel ve kültürel açıdan da bu yakınlığı yaşıyoruz. Türk-Alman evlilikleriyle de aileler arasında bunun yaşandığını görmekteyiz” diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİ VE HİDROJEN ARAŞTIRMA MERKEZİ’Nİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, Stuttgart Belediyesi’ndeki resepsiyonun ardından Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti. Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi’nde güneş panellerinin üretildiği alanı gezen Cumhurbaşkanı Gül, burada yetkililerden bilgi aldı. Metan gazı üretim sürecini gösteren modülü inceleyen Cumhurbaşkanı Gül, metan gazıyla çalışan aracın test sürüşünü de gerçekleştirdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, ALMANYA ZİYARETİNİ TAMAMLAYARAK TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’ya gerçekleştirdiği devlet ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Cumhurbaşkanı Gül’ü, Stuttgart Havalimanı’ndan, Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Türkiye’nin Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı ve diğer yetkililer uğurladı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı