KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Stuttgart’ta

21.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Stuttgart’ta


Almanya ziyaretinin son gününde Berlin'den Stuttgart'a geçen Cumhurbaşkanı Gül, Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann ile görüştü. Almanya'daki başarılı Türklerden övgüyle söz eden Cumhurbaşkanı Gül, akşamüstü ise Türk ve Alman toplum temsilcilerinin yer aldığı resepsiyona katıldı.

Stuttgart Havalimanı’ndan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanlık binası “Neues Schloss”a geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü burada Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da bulunduğu heyet karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanlık binasında Başbakanlık şeref defterini imzaladılar.

EYALET BAŞBAKANI KRETSCHMANN: “TÜRK HALKINA ANKARA’DA DÜZENLENEN KORKAK SALDIRIDAN ÖTÜRÜ BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM”

Eyalet Başbakanı Kretschmann, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu onuru dile getirerek, “Türk halkına ve sizlere Ankara’da düzenlenen korkak saldırıdan ötürü ne kadar üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyor ve başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Geride kalanların acılarını yakından paylaştığımızı ifade etmek isterim” dedi.

Baden-Württemberg eyaletinde yaşayan yaklaşık 500 bin Türk’ten yarısının Alman vatandaşlığı olduğunu ileten Kretschmann, “Alman vatandaşlıkları olsa bile kesinlikle kökenlerini inkâr etmeleri gerekmiyor. Tam tersine onlar kökenleriyle birlikte bize aittirler. Hatta bazıları hükümetimizi bile temsil etmektedirler” diye konuştu.

Türkiye ve Almanya’da halkın seçtiği hükümetlerin yönetimde olduğunu, bu hükümetlerin özgürlük, adalet gibi değerleri savunduğunu kaydeden Kretschmann, eyalet hükümeti olarak, Türkiye’nin bu yolda ilerlemesini ve AB üyeliğini de hükümet olarak desteklediklerini söyledi.

Açıklamasına Baden-Württemberg eyaletinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Cumhurbaşkanı Gül, heyetine gösterilen yakınlık için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kretschmann’a, Ankara’daki saldırıyı telin ettiği ve dayanışma gösterdiği için de teşekkürlerini iletti.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN ALMANYA’DAKİ TÜRKLERİN ÇALIŞKANLIĞINA ÖVGÜ

Almanya’nın teknoloji, sanat, bilim ve kültür merkezlerinden biri olan Baden-Württemberg’de yaşayan insanların ne kadar çalışkan olduğunu da bildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Çalış, çalış, ev yap” anlamına gelen “Schafe schafe haeusle baue” sözünü Almanca olarak söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bu eyalette insanların çalışmaya çok önem verdiklerini ve bu sözle kendilerini motive ettiklerini biliyorum. Türkler de aslında böyledir. Bir ev yapmak için çok çalışırlar. Güzel bir sözümüz vardır. Derler ki: ‘Dünyada mekân, ahirette de iman lazım.’ Onun için de çok çalışırlar.”

Eyalette Türklere gösterilen samimi dostluktan memnuniyet duyduğunu da ileten Cumhurbaşkanı Gül, “Onların köklerine saygı duyduğunuzu, beraber yaşamanın onların kimliğini unutması anlamına gelmediğini, ayrıca beraber yaşamanın unsurlarının demokrasi, karşılıklı saygı, insan hakları standartları ve ortak değerler üzerine olduğunu söylediniz. Bundan dolayı takdir ve tebriklerimi sunarım. Aslında beraber yaşamayı ve beraber yaşarken de uyumu en çok motive eden şey bu anlayıştır. Bu anlayış olduğu sürece buraya göçen, burayı kendilerine vatan edinen ve vatandaşınız olan insanların bu ülkeye olan aidiyetleri de güçlenir” dedi.

“İŞ DÜNYASINDAN KÜLTÜR VE SİYASETE, HER ALANDA BAŞARILI TÜRKLERİ GÖRÜYORUZ”

Baden-Württemberg eyaletindeki Türklerin pek çok alanda başarılı olduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “İş dünyasında, kültür ve spor hayatında, siyasette de örneklerini görüyoruz. Bunun en önemlilerinden birisi önemli bir siyasi partinin eş başkanı, sizlerin de yakın arkadaşı olan Cem Özdemir’dir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Baden-Württemberg eyaletiyle Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine de dikkat çekerek, Türkiye’deki Alman yatırımların büyük kısmının bu eyaletten geldiğini ve ticaret hacminin 5 milyar dolar civarında olduğunu aktardı.

Ziyaretinin Türkiye ile eyalet arasındaki ilişkilerin daha da ileriye gitmesine vesile olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Gül, Kretschmann’a Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği açık ve güçlü destek için de teşekkür etti ve “Bunun herkese örnek olmasını dilerim” dedi.

Görüşmenin ardından, Eyalet Başbakanı Kretschmann, Cumhurbaşkanı Gül onuruna öğle yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı