Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’den, Cumhurbaşkanı Wulff ve Eşi Onuruna Resepsiyon

20.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’den, Cumhurbaşkanı Wulff ve Eşi Onuruna Resepsiyon

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Berlin'de Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve eşi Bettina Wulff'un onuruna, tarihî Brandenburg Kapısının yakınındaki Axica Kongre ve Toplantı Merkezi’nde bir resepsiyon verdi.

“TÜRKLER VE ALMANLAR TÜRKİYE VE ALMANYA'DA HEM EV SAHİBİ, HEM DE MİSAFİR”

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Wulff ile eşini ve tüm davetlileri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: “Aslında ben size ev sahipliği yapıyorum, ama ilişkilerimiz o kadar çok boyutlu ki, Türkler ve Almanlar Türkiye ve Almanya'da hem ev sahibi, hem de misafir olarak birbirleriyle ilişki içerisine girerler. Dolayısıyla hem misafiriz, hem ev sahibiyiz, burada da, Türkiye'de de. Geçen sene Türkiye'ye yaptığınız ziyaretten bir sene geçmeden, beni davet ettiniz, ben de şimdi iade-i ziyarette bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Geldiğim andan itibaren bana ve eşime gösterdiğiniz büyük konuk severlikten dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Bugün de doğum yeriniz olan Osnabrück'e gittik. Oradaki coşkuyu gördüm. Hepinizin o coşkuyu görmenizi isterdim. Orada Türkler, Almanlar birbiriyle büyük bir kardeşlik ve uyum içinde bize, ikimize de, büyük coşku gösterdiler. Gerçekten çok etkilendik. Bunu da unutmak mümkün değil.”

Cumhurbaşkanı Gül, Berlin'de de çok sayıda Türk'ün yaşadığını hatırlatarak, “İlk geldiğimiz gün, Pazar günü akşamı, Sayın Cumhurbaşkanı ve eşleri dediler ki: ‘Hadi bugün bir sürpriz yapalım. Protokol dışı bir iş yapalım. Plan dışı bir iş yapalım. Madem burada bu kadar Türk var, onların yoğun olduğu bir yere gidip ziyaret edelim.’ Bunu hep beraber yaptık ve orada da herkesin, her ikimize de gösterdiği sevgi ve muhabbet gerçekten etkileyiciydi” dedi.

ALMANYA’DAKİ TÜRKLERİN BAŞARILARI

Cumhurbaşkanı Wulff'un konuşmalarıyla ve söylemleriyle Almanya'daki göçmenleri kucaklayan bir insan olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Sayın Wulff, onların Cumhurbaşkanı olduğunu söyleyerek ve bu şekilde buradaki göçmenlerin artık buraya gelip, buraya yerleşen ve Türk asıllı Almanların da bu ülkeye olan aidiyetini güçlendiren davranışları ve konuşmalarıyla gerçekten hep ayrı bir yer tutmaktadır. Bunları Türklerin de takdir ettiklerini ve büyük bir sevgi gösterdiklerini şu 3 gün içerisinde gerçekten yakından gördüm. Bundan dolayı büyük bir mutluluk duydum ve şundan da çok övünüyorum ki, buradaki başarılarını dinledim. Birçok başarı hikayelerini kendisi bana bir bir anlattı. Az önce içeri girerken izlediğimiz sergi aslında bunun küçük bir örneği. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki, iş adamı olarak, sanatkâr, sporcu, siyasetçi, devlet adamı olarak Alman siyasetinde, kültür insanı olarak çok başarılı hikâyeler var. Bunların çoğalacağına inanıyorum. Sizlerin mutlu olmanız, sizlerin iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeniz bizi çok gururlandıracaktır” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI WULFF: “DÜNYA İÇİN YAPICI ŞEYLER ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLAMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Wulff da konuşmasında, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin özellikle böyle bir zamanda değerini bilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sayın Gül'ün bana yönelttiği şahsi sözlerinden dolayı büyük mutluluk duydum. Sınırların açılarak dünyanın küreselleştiği bir dönemde hiç kimse, yangına yağ döküldüğü ve bu yangın söndürüldüğü zaman bundan haberinin olmadığını söyleyemez. Bugün Ankara'da meydana gelen korkunç saldırıya, Taliban'la uzlaşmaya çalışan Afganistan Başbakanının havaya uçurulmasına, Suriye'de barışçı insanlara ateş edilmesine ve Pakistan'a, Arap dünyasına ve Kuzey Afrika'ya bakıldığında Türkiye'nin nasıl bir istikrar rolü oynayabileceği ve Avrupa'nın oynaması gerektiği ve BM'deki oylamayı düşündüğümde dünya için bu zamanda bir an önce yapıcı ve olumlu şeyler üzerinde anlaşma sağlamamız gerektiği görülüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ün Almanya ziyaretiyle ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Wulff, “Burada birçok kişinin sempatisini kazandınız ve birçok dost edindiniz. Önemli olan da bu” değerlendirmesinde bulundu.

Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı, Berlin Başkonsolosu’nun yanı sıra bazı Türk kökenli Alman milletvekilleriyle çok sayıda politikacı, iş adamı ve dernek temsilcisi katıldı.

Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TDU) Başkanı ve Türkiyemspor'un eski başkanı Remzi Kaplan resepsiyonda Cumhurbaşkanı Gül'e, üzerinde Abdullah Gül yazılı Türkiyemspor forması hediye etti.

Resepsiyon sonrasında Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanı Wulff ve eşi Bettina Wulff'u binanın önünden uğurladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı