KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Osnabrück Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nü Ziyaret Etti

20.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Osnabrück Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nü Ziyaret Etti

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Wulff, Osnabrück şehrindeki temasları çerçevesinde son olarak Osnabrück Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nü ziyaret ettiler. 

Üniversiteye gelişlerinde Rektör Prof. Dr. Claus Rollinger ve Kültürlerarası İslam Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar tarafından karşılanan Cumhurbaşkanları, eşleriyle birlikte konuşmaların yapılacağı salona geçtiler. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasının başında, Ankara’daki menfur saldırı karşısında gösterdiği dayanışmadan dolayı Cumhurbaşkanı Wulff’a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Cumhurbaşkanı Wullf’un doğduğu şehri ve mezun olduğu üniversiteyi gezmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

ALMANYA’DA DİN ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR

İslam Araştırmaları Merkezi hakkında çok güzel şeyler duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’da birçok alanda bilim adamı yetiştirildiğine, ilahiyat konusunda önemli araştırmaların yapıldığına ve İslam dini üzerine objektif görüşler ortaya koyan, araştırmalar yapan bilim adamları olduğuna dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Gül, kurulmasında Cumhurbaşkanı Wulff’un çok önemli desteğinin olduğu İslam Araştırmaları Merkezi’nin hem araştırma yapmak hem de İslam dinini öğretecek eleman yetiştirmek konusunda üstleneceği sorumluluğa dikkat çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanı, siz Almanya’daki bir gerçeği Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin yirminci yıl dönümünde yaptığınız konuşmada ifade ettiniz, ‘Müslümanlık da Almanya’nın dini’ dediniz. Burada 4 milyona yakın Müslüman yaşıyor, bunların önemli bir kısmı Alman vatandaşı, yani sizin vatandaşlarınız, sizler için oy veriyorlar. Bu ülkeye sadakatleri var. Dolayısıyla siz gerçeği ifade etmiştiniz” dedi. 

“ALMANYA’DAKİ MÜSLÜMANLARIN DİNLERİNİ ÇOCUKLARINA ÖĞRETEBİLMELERİ ÖNEMLİ” 

Cumhurbaşkanı Gül, temel hak ve özgürlüklerin önemli ayaklarından birisinin de din özgürlüğü olduğuna ilişkin evrensel anlayışı hatırlatarak, “Bu, hangi dinle ve nerede olursa olsun geçerli olan evrensel bir anlayıştır. Bu çerçevede Almanya’daki Müslümanların da dinlerini, inançlarını çocuklarına öğretebilmeleri için, kendilerinin de öğrenebilmeleri için kendilerine imkân sunulması, bu yönde sorumlulukların üstlenilmesinin önemli olduğu kanaatindeyim. Eğer kendilerine önderlik edecek kurumlar söz konusu olmazsa o zaman yanlış kaynaklardan yanlış şeyleri öğrenebilirler ve farklı mecralara kayabilirler” uyarısında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede İslam dininin aslını, özünü kendi berraklığı içerisinde, hem bilimsel hem de pedagojik şekilde öğretecek bir çalışmanın başlatılmasının ve böyle bir imkânın oluşturulmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. 

“HERKES KENDİ İNANCINI YAŞAYABİLMELİ” 

İnsanların kendi inançlarını, kendi dinlerini öğrenip koruyarak, ama bulundukları ülkenin dilini de konuşarak yaşadıkları ülkede mutlu olmaları ve yaşadıkları ülkeye katkı sağlamalarının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu anlamda Almancanın herkes tarafından öğrenilmesi, bütün Müslümanların İslam dinini de Almanca olarak bilmeleri ve anlatabilmelerinin önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü biz şuna inanıyoruz ki İslam dini evrenseldir. Yani herhangi bir ırka, coğrafyaya gelmemiştir ve herhangi bir dil değildir. İnsanlar bir dine inandığında, bu Müslümanlıksa Müslümanlığa inandığında, bunun gereğini yapmalarını ama aynı şekilde hangi toplulukta iseler o topluluğun dilini en güzel şekilde konuşarak hayata en aktif şekilde katılmalarını sağlamaktır. Bu ancak insanları mutlu eder, müreffeh eder, ülkeleri de barış içerisinde tutar.” 

Konuşmasının sonunda, İslam Enstitüsü’nün kurulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin ve bilim dünyasının gerekli katkıyı yapacağına olan inancını da dile getirdi. 

CUMHURBAŞKANI WULFF: “TÜRK HALKININ ACISINI PAYLAŞIYORUZ” 

Cumhurbaşkanı Wulff da, konuşmasına, bugün Ankara’da düzenlenen bombalı saldırıdan ötürü duyduğu derin üzüntüyü bildirerek başladı ve “Şu ana kadar ölü sayısının üç olduğunu ve birçok ağır yaralının olduğunu öğrendik. Bundan ötürü acınızı paylaştığımızı özellikle Alman halkının Türk halkı ile bu saldırı karşısında üzüntüsünü paylaştığını, geride kalan aile fertlerinin acısını paylaştığımızı bilmenizi isterim” dedi. 

Almanya’da başlattıkları yeni uygulamanın sonucu olarak dört üniversitede İslam ilahiyat kürsülerinin kurulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Wulff, “Genel olarak, toplumsal birlikte yaşam açısından dinler arası diyalogun ne kadar önemli olduğunun hepimiz bilincindeyiz. Sadece toplum içerisindeki dinler arasındaki diyalog değil başka kültürler, halklar ve ülkeler arasındaki iletişim açısından da bu büyük bir önem taşımaktadır” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Wulff, Almanya’daki Müslümanların sayısı dikkate alındığında da Alman üniversitelerinde İslam ilahiyatının okutulmasının önemine dikkat çekti. 

Almanya'nın bilimsel ilahiyat araştırmaları açısından da kapsamlı ve uzun bir tarihe sahip olduğunu anlatan Wulff, ülkede tüm dinler konusunda önemli araştırmalar yapıldığına vurgu yaptı ve Almanya’nın “bilimler ülkesi” olarak bilindiğini ifade etti. 

CUMHURBAŞKANI WULFF: “DİN ALANINDA AZINLIKLARA YÖNELİK ÖRNEK BİR TUTUM İÇİNDE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ” 

Alman üniversitelerinde İslam ilahiyatının kapsamlı ve yetkin bir şekilde öğretilebileceğine, bunun en iyi şekilde yapılacağına olan inancını da aktaran Cumhurbaşkanı Wulff, “Din alanında azınlıklara yönelik tutumumuz, davranışlarımız, bu alanda eğer biz Almanya olarak örnek bir tutum sergilemek istiyorsak, diğer ülkelerde, diğer toplumlarda da bu alanda bu hoşgörünün uygulanmasını istiyorsak, elbette bizlerin bu örnek davranışları özümseyerek kendimizin de uygulaması gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Gül ile Almanya’da yaşayan Türk kökenleri Müslümanların durumunu ele aldıkları gibi Türkiye’de yaşayan Ortodoks Hıristiyanların durumunu da görüştüklerini bildiren Cumhurbaşkanı Wulff, bu konuda Türkiye’de büyük ilerlemelerin kaydedildiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti. 

Osnabrück Üniversitesi Rektörü Prof. Rollinger de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Wulff’un ziyaretlerini, üniversite için büyük bir onur ve iltifat olarak nitelendirdi. “İslam din eğitimcilerinin, ilahiyatçılarının ve imamların eğitimlerinin bilimsel olarak geliştirilmesiyle dinler arası iletişime, Almanlar ve Türklerin birbirlerini daha iyi anlamalarına yönelik katkı sağlama çabalarımızın teyit edildiğini hissediyoruz” diyen Prof. Rollinger, iki Cumhurbaşkanının ziyaretinin bu programa uluslararası bir saygınlık kazandırdığını söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı