KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Vestfalya Düzeninin Kurulduğu Şehirde

20.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Vestfalya Düzeninin Kurulduğu Şehirde

 

Cumhurbaşkanı Gül, Alman Cumhurbaşkanı Wulff ile birlikte 1648 Vestfalya Anlaşması’nın imzalandığı şehir olan Osnabrück’ü gezdi. Cumhurbaşkanı Gül, Aşağı Saksonya Eyaleti’nde bakan olan Aygül Özkan’ı örnek göstererek Türklerin aslında Almanya’ya ne kadar uyum sağlamış olduklarını ifade etti.

Osnabrück Ziyareti
Osnabrück Belediyesi
Alman Çevre Vakfı

Cumhurbaşkanları ve eşleri, programları çerçevesinde Osnabrück Belediye Binası'nın bulunduğu meydana geldiklerinde, iki ülkenin bayraklarını taşıyan ve kendilerine sevgi gösterilerinde bulunan kalabalığın yanına giderek bir süre sohbet ettiler. Cumhurbaşkanları ve eşleri, daha sonra, belediye binasının merdivenlerinde basına poz verip kalabalığa buradan el salladılar.


VESTFALYA ANLAŞMASI’NIN İMZALANDIĞI BARIŞ SALONU’NDA GÖRÜŞME

Osnabrück Belediye Binası’nın Vestfalya Anlaşması’nın imzalandığı yer olması dolayısıyla “Barış Salonu” olarak adlandırılan yerde yapılan konuşmalarda, Cumhurbaşkanı Gül, uçakta Cumhurbaşkanı Wulff’un Osnabrück kentiyle ilgili kendisine bilgi verdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, buranın nasıl bir başkent olduğunu, büyük barışın burada 1600’lü yıllarda nasıl kurulduğunu ve o günden bugüne buranın nasıl huzurlu ve uyumlu bir kent olduğunu gördüğünü belirterek,  kendisine ve eşi Hayrünnisa Gül’e gösterilen sıcak karşılamadan da çok etkilendiğini ifade etti.

“BÖYLE BİR İKLİMİ BU GÜZEL BİR KENTTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ İÇİN HEPİNİZİ TEBRİK EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Wulff’un konuşmasında Türkiye’ye geldiğinde doğum yeri olan Kayseri’de gördüğü ilgiden nasıl etkilendiğinden ve oradaki intibalarından bahsettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül,  kendilerinin de, Türkiye’ye dönünce bu kentte gördüklerinden bahsedeceklerini kaydederek şunları söyledi: “Biraz önce dışarıda gördüğüm o manzara çok etkileyiciydi. Gayet samimi, candan ve buranın halkının Almanların, göçmenlerin, Türklerin ve Türk asıllı Almanların hepsinin ne kadar huzurlu bir şekilde hepimize sevgi gösterisinde bulunduklarını gördük. Bundan gerçekten çok mutlu oldum. Hepinizi tebrik ediyorum böyle bir iklimi, böyle bir atmosferi bu güzel bir kentte gerçekleştirdiğiniz için.”

AŞAĞI SAKSONYA EYALETİNDE TÜRK BAKAN

Yıllar önce Almanya’nın davetiyle buraya iş gücü olarak gelen Türklerin geçen süre içinde buradakilerle ne kadar bütünleştiğini ve buradakilerin de gelenleri nasıl kucakladığını gördüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bunun en güzel örneğini olarak da, Almanya’nın en önemli eyaletinde Aşağı Saksonya Sosyal İşler Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı olan Aygül Özkan’ı gösterdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Osnabrück’te geçireceği süre içinde kentin birçok güzelliğini daha yakından görme ve burada yaşayanları yakından tanıma fırsatı bulacağını kaydederek, bu şehirden çıkan bir cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanı Wulff’un, Belediye Başkanı’yla birlikte kentin diğer zenginliklerini de anlatacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda, kendilerine gösterilen misafirperverlik için bir kez daha teşekkür etti.

CUMHURBAŞKANI WULFF: “EŞİM VE BEN KAYSERİ ZİYARETİNDEN ÇOK ETKİLENMİŞTİK”

Cumhurbaşkanı Wulff da konuşmasında, “Barışın simgesi” olan Osnabrück'ün, doğduğu yer olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, kentin, dünyaya ve yabancılara açık olması gerektiğinin en güzel örneği olduğunu söyledi.

“Bundan ötürü kentimle gurur duyuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Wulff, Cumhurbaşkanı Gül ve eşini burada ağırlamaktan memnun olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Wulff, “Sevgili dostum ve arkadaşım Gül ile onun memleketi Kayseri'ye yaptığımız ziyarette ne kadar sevildiğini, halkla ne kadar iç içe olduğunu gördükten sonra buraya gelmesini istedim. Eşim de ben de Kayseri ziyaretinden çok etkilenmiştik” şeklinde devam etti.

Cumhurbaşkanı Wulff ayrıca, Bakan Özkan’ın da karşılayanlar arasında bulunmasından duyduğu memnuniyeti ileterek, bunun büyük bir anlam taşıdığını ve Türklerin Almanya’daki birçok başarı öyküsünden biri olduğunu vurguladı.

BELEDİYE BAŞKANI PISTORIUS: “ANKARA’DAKİ SALDIRIYLA İLGİLİ ACINIZI PAYLAŞIYORUZ”

Belediye Başkanı Pistorius da yaptığı “hoşgeldin” konuşmasına, “Ankara’daki saldırıyla ilgili acınızı paylaşıyoruz” diyerek başladı. Karşılıklı anlayış çerçevesinde her zaman diyalog içinde olmanın önemine dikkati çeken Belediye Başkanı Pistorius, “Bizler barış kenti olan Osnabrück’te kendimizi barışa adadık. Çünkü bu, yalnızca siyasilerin değil, hepimizin rüyası ve görevi” diye konuştu.

Belediye Başkanı Pistorius, Çanakkale ile kardeş şehir olduklarını ve bir yıllığına “şehirler arası büyükelçiler” gönderdiklerini anlatarak, bu ilişkiler sayesinde Türkiye'yi daha da yakından tanıdıklarını söyledi.

Başkan Pistorius, Türklerin uyumuna büyük katkı sağlayan, şehirde büyük emek sarf eden ve birkaç sene önce vefat eden Yılmaz Akyürek adına kentte bir meydan bulunduğunu da anlattı.

CUMHURBAŞKANLARI VE EŞLERİNE BÜYÜK İLGİ

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanları ve Hanımefendi’ler Şeref Defteri’ni imzaladılar. Ardından 1648 Vestfalya Anlaşması’nın imzalandığı yeri gezdiler.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanı Wulff ve eşi Bettina Wulff ile birlikte daha sonra St. Marien Protestan Kilisesi ile Osnabrück Katedrali’ni de ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldılar.

Katedrale yürüyerek giden Cumhurbaşkanları ve eşleri yol boyunca Almanya'da yaşayan Türkler ve Alman vatandaşların ilgisiyle karşılaştılar.

Cumhurbaşkanları ve eşleri, Osnabrück Katedrali'ni ziyaretin ardından öğle yemeği yiyecekleri restorana da yürüyerek gittiler. Restoran girişinde gençlerden oluşan bir grup, kısa bir müzik dinletisi sundu.


ALMAN ÇEVRE VAKFI’NI ZİYARET

Cumhurbaşkanları ve eşleri yemeğin ardından Alman Çevre Vakfı’nı (DBU) ziyaret ettiler.

Vakıf Sözcüsü Franz-Georg Elpers yaptığı konuşmada, vakfın 1991 yılında kurulduğunu ve çevre, araştırma ve doğayı koruma alanlarında yenilikçi projelere destek verdiğini bildirerek, bu çerçevede "Çevrecilikle Kurulan Köprüler: Türkiye-Almanya" projesinin hayata geçirildiğini belirtti.

Projeye katılan Türk ve Alman gençlerin, projenin içeriğine dair Türkçe ve Almanca yaptıkları sunumun ardından, Cumhurbaşkanlarıyla fotoğraf çektiren gençler, proje için hazırladıkları tişörtü de Cumhurbaşkanlarına imzalattılar.

Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Wulff daha sonra “Çevrecilikle Kurulan Köprüler: Türkiye-Almanya” projesini himayesine alan sözleşmeye imza attılar.

Projenin tanıtımının ardından Cumhurbaşkanları ve eşlerine, Alman bilim adamlarının geliştirdiği teknolojik iki çalışma tanıtıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı