KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Almanya’ya Dokuz Yıl Sonra Devlet Başkanı Düzeyinde İlk Ziyaret

18.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Almanya’ya Dokuz Yıl Sonra Devlet Başkanı Düzeyinde İlk Ziyaret




Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un davetine icabetle, 18-21 Eylül 2011 tarihlerinde Almanya Federal Cumhuriyeti’ne bir devlet ziyaretinde bulunmak üzere Berlin’e gitti.
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin Cumhurbaşkanı Wulff’un geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği başarılı devlet ziyaretinin iadesi niteliğini taşıdığını söyledi. 

“ALMANYA ZİYARETİ İKİLİ İLİŞKİLERDEKİ DİNAMİZMİN BİR GÖSTERGESİDİR”

Almanya’ya, yaklaşık dokuz yıl sonra ilk kez devlet başkanı seviyesinde ziyaret gerçekleştirileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin “Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması”nın imzalanmasının 50. yıldönümüne denk gelmesinin ayrı bir önem arz ettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Kıymetli Dostum Cumhurbaşkanı Wulff’un ziyaretinden hemen bir yıl sonra Almanya’ya yapacağım bu ziyaret, ikili ilişkilerimize kazandırmaya çalıştığımız dinamizmin ve çeşitliliğin müşahhas göstergesi olacaktır.” şeklinde konuştu. 

Türkiye ile Almanya arasında, gücünü tarihten alan çok yakın dostluk ve ittifak bağları olduğuna, Almanya ile büyük önem atfedilen çok boyutlu işbirliğinin de her alanda çeşitlenerek hızla geliştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretinde geleneksel işbirliği alanlarına ilaveten, özellikle bilim, teknoloji, Ar-Ge, enerji, çevre, eğitim ve kültür konularına da ağırlık vereceğinin altını çizdi. 

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Wulff’la yapacağı resmi görüşmelere ilave olarak, Almanya Federal Şansölyesi, Dışişleri Bakanı ve Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı’nı da kabul edeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu temaslarında Almanya ile ikili ilişkilerin tüm veçheleri ile Kıbrıs ve Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere, ülkemizi ve Almanya’yı ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulunacağını iletti. 

“ALMANYA, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olduğunu hatırlatarak, “4500 kadar Alman firması, Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 29 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın ilk altı ayında ticaret hacmimiz 19 milyar Dolar düzeyine ulaşmıştır. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre ticaretimizde %38 artışı ifade etmektedir.” dedi. 

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik temasları çerçevesinde, Berlin’de düzenlenecek Türk–Alman İş Forumu’nun açılışını Cumhurbaşkanı Wulff ile birlikte gerçekleştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Böylelikle, iki ülke müteşebbis çevrelerinin bir araya gelmesine, geçtiğimiz yıl Sayın Wulff’un ziyaretinde Kayseri’de olduğu gibi, bu kez de Berlin’de öncülük etmiş olacağız.” şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca ziyareti vesilesiyle iki ülke Maliye Bakanları tarafından imzalanacak güncellenmiş Türkiye–Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın da ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere daha da ivme kazandıracağına dair kanaatini de aktardı.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİ

Temasları çerçevesinde Türkiye’nin AB üyeliği süreci hakkındaki görüşlerini de muhataplarına aktaracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa tarihi içinde akademik planda önemli bir yeri olan Humboldt Üniversitesi’nde yapacağı konuşmada da Türk-Alman ilişkileri ve Türkiye’nin AB üyeliği hakkındaki görüşlerini etraflı biçimde ortaya koyacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Wulff ile birlikte Berlin’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Wulff’un doğum yeri olan Osnabrück şehrinde de resmi ve sosyal programlara katılacağını da bildirdi. 

“İLİŞKİLERİMİZİN EN ÖNEMLİ VEÇHELERİNDEN BİRİSİ İNSANİ BAĞLARIMIZDIR”

Almanya’nın ekonomik açıdan itici gücünü teşkil eden eyaletlerinden Baden-Württemberg’e geçerek, Stuttgart şehrinde Almanya’daki Türk toplumu mensupları, yerel yöneticiler ve ekonomik çevrelerle de temaslar gerçekleştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “İlişkilerimizin en önemli veçhelerinden birisini şüphesiz insani bağlarımız oluşturmaktadır. Sayıları 2,8 milyonu bulan Almanya’daki Türk toplumu, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ve dostluğumuzun pekişmesinde müstesna bir köprü rolü oynamaktadır. Türk toplumunun Almanya’da hayatın her alanına sağlamakta olduğu önemli katkılardan dolayı memnuniyet duyuyorum. Bu katkıların çeşitlenerek her geçen sene daha da artacağına samimiyetle inanıyorum.” dedi. 

“TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ, TARİHTEN ALDIĞI GÜÇLE EMSALSİZ BİR NİTELİK KAZANMIŞTIR”

Ziyaretinde Almanya’daki Türklerin toplumsal hayatın her veçhesine kattıkları zenginliği tescil eden bazı yayınların tanıtımını yapma fırsatının da bulunacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasını “Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, tarihten aldığı güçle günümüzde emsalsiz bir nitelik kazanmıştır. Gerçekleştireceğim bu devlet ziyaretinin, dost ve müttefik Almanya ile yakın iş birliğimizin daha da ileriye götürülmesine somut katkılarda bulunacağından şüphem yoktur.” sözleriyle tamamladı. 

Cumhurbaşkanı Gül’e, Almanya Federal Cumhuriyeti ziyaretinde, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra milletvekilleri ile basın ve akademi dünyasının seçkin temsilcileri de eşlik ediyor. Heyete Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Berlin’den, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün de Stuttgart’tan katılacaklar.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı