KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül IRCICA’yı Ziyaret Etti

16.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül IRCICA’yı Ziyaret Etti

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’ni (IRCICA) ziyaret ederek tarihî eserler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

2009 yılında restore edildikten sonra IRCICA Kütüphanesi olarak kullanılmaya başlayan Silahhane binasındaki eserleri inceleyen Cumhurbaşkanı Gül, IRCICA Genel Direktörü Halit Eren’den 1880’li yıllarda dönemin Genelkurmay Başkanlığı Erkan-ı Harp Dairesi’nce hazırlanan tarihî harita hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül’e ayrıca Kayseri’nin eski bir haritası da gösterildi.

HARİTACILIĞIN ÖNEMİ

Burada yaptığı açıklamada haritacılığın önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, sabah saatlerinde yeni akademik yıl açılışına katıldığı İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 1773’te haritacılık alanıyla ilgili olarak kurulduğunu hatırlattı.

IRCICA Genel Direktörü Eren, bir bilgisayar ekranından, bütün Osmanlıca salname ve yıllıkları yükledikleri, yeni kurulan sayısal kütüphane “Farabi Kütüphanesi” hakkında Cumhurbaşkanı Gül’e bilgi verdi.

SULTAN ABDÜLHAMİT’İN FOTOĞRAFÇILIK MERAKI

Cumhurbaşkanı Gül, IRCICA'nın çok büyük bir fotoğraf arşivine de sahip olduğunu kaydederek Sultan Abdülhamit'in, kullanılmaya başlanmasından itibaren fotoğraf makinesiyle imparatorluğun büyük ve önemli yerlerinin fotoğrafını çektirdiğini belirtti.

Japonya’ya 2008’de yaptığı ziyareti de hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Onlara bir albüm götürdüm. O zamanki Tokyo’nun ve Japonya’nın bazı şehirlerinin fotoğraflarını taşıdım. O zaman onlarda fotoğraf makinesi yoktu. O dönem Ertuğrul gemisi ile bir fotoğrafçı ve fotoğraf makinesi gönderilmiş ve fotoğrafları çekilmiş. Albümdeki fotoğraflar onlarda hiç olmayan fotoğraflardı. Orada bir sergi gerçekleşti ve o günkü Tokyo ve farklı şehirlerin fotoğrafları sergilendi. Bu albümü de IRCICA bastırmıştı” dedi.

Kütüphanedeki eski Kuran-ı Kerim ile Türk tarihiyle ilgili eski bir kitabı da inceleyen Cumhurbaşkanı Gül'e, yeni yayımlanan “Sultan 2. Abdülhamit Fotoğrafları ile Bursa” eseri de tanıtıldı.

IRCICA’DAN CUMHURBAŞKANI GÜL’E TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin sonunda IRCICA özel defterini imzaladı. IRCICA Genel Direktörü Eren de Cumhurbaşkanı Gül'e, IRCICA’nın çalışmalarına sağladığı himaye, destek ve teşviklerinden dolayı şükran plaketi sundu. Cumhurbaşkanı Gül’e ayrıca, tezhiple süslenmiş bir hat tablosu ile “Hazreti Ali’ye nispet edilen Mushaf-ı Şerif: San’a Nüshası” takdim edildi.

Kütüphane ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, IRCICA'nın kullanımına tahsis edilen diğer bölümleri de ziyaret etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı