KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün Şumnu Temasları

12.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’ün Şumnu Temasları


Bulgaristan ziyaretinin üçüncü gününde Türk soydaşların yoğun olarak yaşadığı Şumnu şehrine geçen Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Pliska Tarih Müzesi’ni ziyaret etti. Ardından 1991 yılında yapılan özelleştirmeyle Türk sermayesine devrolan alüminyum fabrikası Alcomet'e giden Cumhurbaşkanı Gül, fabrikanın yeni üretim biriminin temel atma törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan ziyaretinin üçüncü gününde eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindeki heyetle Başkent Sofya'dan uçakla Varna'ya geçti. Varna Havaalanı’nda yerel yetkililer tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, Varna’daki temasları çerçevesinde Türk soydaşların yoğun olarak yaşadığı Şumnu şehrine geçti.

Şumnu kenti yakınlarındaki Pliska Tarih Müzesi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkler tarafından çalıştırılan Alcomet Fabrikası'nda da incelemelerde bulundu. Pliska Tarih Müzesi'ne gelişlerinde Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e yerel kıyafetli kızlar tarafından ekmek ve baharat ikram edildi.

PLİSKA TARİH MÜZESİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, 1. Bulgar Çarlığı'nın 681 yılında kurulduğu yer olan Pliska'daki tarih müzesi ve kentin tarihî özellikleri hakkında yetkililerden bilgi aldılar ve arkeolojik buluntuları incelediler.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, 1991 yılında yapılan özelleştirmeyle Türk sermayesine devrolan alüminyum fabrikası Alcomet'e geçti. Fabrikaya gelişinde, Alcomet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnce ve Şumnu Belediye Başkanı Krasimir Kostov tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Alcomet Yönetim Kurulu Başkanı İnce, fabrikanın faaliyetleri ve ekonomik durumu hakkında Cumhurbaşkanı Gül'e bilgi verdi.

ALCOMET: “TÜRK-BULGAR İŞ BİRLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİ”

Ziyaret vesilesiyle Cumhurbaşkanı Gül, Alcomet Yönetim Kurulu Başkanı İnce ve Şumnu yerel yöneticileri tarafından fabrikanın yeni üretim biriminin temeli de atıldı.

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, Deliorman Bölgesini ziyaret etmekten ve fabrikanın yeni ünitesinin temelinin atılmasında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fabrikanın sahiplerini Türk-Bulgar iş birliğinin en güzel örneğini verdikleri için tebrik eden ve çalışanlara başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Gül, yeni üretim biriminin de hayırlı olması diledi.

ŞUMNU

Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, Deliorman Bölgesinde bulunan Şumnu, Varna Havaalanı’na 75 km. mesafededir. 1389 yılında Çandarlı Ali Paşa tarafından Osmanlı hâkimiyetine katılan Şumnu, askerî üs ve doğal kale nitelikleriyle

öne çıkmıştır. Zamanla Türklerin Türkiye’ye göç etmesiyle nüfusunun çok büyük bir kısmını kaybetmiş olan Şumnu ve çevre ilçelerinde halen 180 bin kişi yaşamaktadır. Soydaşlarımızın nüfusu ise 60 bin civarındadır.

ALCOMET FABRİKASI

1981 yılında devlet tarafından kurulan alüminyum fabrikası Alcomet, 1991’de özelleştirilmiş olup, iki Türk tarafından satın alınmıştır. Fabrika, ham alüminyumu çeşitli aşamalardan geçirmektedir. 370.000 metrekare üzerine kurulu modern tesiste 790 kişi istihdam edilmektedir. Fabrika, ihracatının büyük kısmını başta AB ülkeleri olmak üzere toplam 27 ülkeye yapmaktadır. Alcomet Fabrikası, Bulgaristan’daki en büyük iki Türk yatırımından biridir.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı