KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Polonya’ya Gitti

05.06.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Polonya’ya Gitti

 

Resmî bir ziyarette bulunmak üzere Polonya’ya giden Cumhurbaşkanı Gül, Polonya ile ülkemiz arasında tarihten gelen güçlü bağlar bulunduğuna işaret ederek, gerçekleştireceği görüşmelerde, ikili ilişkilerin geldiği noktayı ve gerçekleştirebilecek ortak projeleri etraflıca ele alacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komorowski’nin davetlisi olarak Polonya’ya gitti.

Açıklama
Soru-Cevap

Varşova’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, Polonya ile ülkemiz arasında tarihten gelen güçlü bağlar bulunduğuna işaret ederek, “Malumunuz olduğu üzere, 2013 yılında Türkiye ile Polonya arasında imzalanan Dostluk Anlaşması’nın 90’ıncı yıldönümünü, 2014 yılında ise Lehistan Krallığı ile Osmanlı Devleti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 600’üncü yıldönümünü kutlayacağız. Söz konusu tarihî dostluk ve müttefiklik ilişkisi, Polonya ile ilişkilerimizin günümüzde de her alanda gelişmesi için sağlam bir temel oluşturmaktadır” dedi. 

7 YIL ARADAN SONRA CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’den Polonya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde en son ziyaretin 7 yıl önce yapıldığını hatırlattı ve diğer yandan müteveffa Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin 2007 yılı başında Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmî ziyaretin iki ülke ilişkileri üzerindeki olumlu yansımaları olduğunu söyledi.

“ORTAK PROJELERİ ETRAFLICA ELE ALACAĞIZ”

Ziyareti sırasında, Ulusal Meclis Başkanı, Senato Başkanı ve Polonya Başbakanını kabul edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştireceği görüşmelerde, ikili ilişkilerin geldiği noktayı ve gerçekleştirebilecek ortak projeleri etraflıca ele alma fırsatını elde edeceklerini aktardı.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNDE ÇIKARILAN ENGELLER

Açıklamasında, AB üyeliğinin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu bağlamda, Varşova’da yapacağım görüşmelerde, üyeliğimize destek veren Polonya’nın, önümüzdeki ay 1 Temmuz 2011 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı devralacağını da dikkate alarak, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde çıkartılan engellerin aşılmasında dost ve müttefik Polonya’nın desteğini beklediğimizi vurgulayacağım” dedi.

“AVRUPA’NIN GELECEĞİNE İLİŞKİN TÜRKİYE’NİN VİZYONU”

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde Polonya’nın Avrupa çapındaki en saygın eğitim kurumlarından biri olan Natolin Avrupa Koleji’nde, “Avrupa’nın Geleceğine İlişkin Türkiye’nin Vizyonu” konulu bir konuşma gerçekleştireceğini, ziyareti sırasında ayrıca son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler hakkındaki görüş ve düşüncelerini Polonya tarafına aktaracağını ifade etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ POTANSİYELİ

Avrupa’nın hızlı büyüyen ve güçlü ekonomisi olan Türkiye ve Polonya’nın, küresel ekonomik krizi fazla zarar görmeden atlattıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu sağlam iktisadi yapının iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği potansiyelinin yüksekliğinin de bir göstergesi olduğunu vurguladı.

“BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” İMZALANACAK

Türkiye’nin, Polonya ile sadece ekonomide değil, birçok başka alanlarda da iş birliği içinde olmayı arzu ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda ziyareti sırasında, “Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması”nın imzalanacağını ifade etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL, TÜRK TOPLUMU TEMSİLCİLERİYLE DE BİR ARAYA GELECEK

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Polonya’da yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya geleceğini ve Türk Müteşebbisler Grubu’nun maliki olduğu Vistula Üniversitesi’ne bir ziyaret gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

Resmî ziyaretinin, iki ülke ilişkilerini her alanda daha üst seviyeye taşıyacağına olan inancını da dile getiren Cumhurbaşkanı Gül’e, ziyareti sırasında, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile üst düzey yetkililer, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan bir heyet refakat ediyor.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı