KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Mısırlı Gençlik Liderleri Tarabya Köşkü’nde

04.06.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Mısırlı Gençlik Liderleri Tarabya Köşkü’nde

 

Mısır'daki halk hareketinde gençlik gruplarını örgütleyen, “25 Ocak Tahrir Gençlik Liderleri”ni kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Mısır arasındaki dostluğu “müstesna” olarak nitelendirerek, “Sizin ateşini yaktığınız efsane devrimden sonra Mısır’ı ilk ziyaret eden Cumhurbaşkanı olarak kıvanç duyuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'daki halk hareketinde gençlik gruplarını örgütleyen ve onlara öncülük eden, "25 Ocak Tahrir Gençlik Liderleri" ni Tarabya Köşkü’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, kabulde yaptığı konuşmada, heyeti İstanbul’da görmekten duyduğu memnuniyeti aktararak, heyette bulunanların birçoğu ile Mart ayında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında tanıştığını ve Türkiye’ye davet ettiğini belirtti Heyette bulunanların ülkemizi ziyareti sırasında seçimler nedeniyle Türk demokrasisinin nasıl işlediğine ilişkin birinci elden bilgi sahibi olacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, güzel bir rastlantı olarak ziyaretin ülkemizdeki genel seçim döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti.

“BÜTÜN ARZUMUZ HER ŞEYİN SİZİN İSTEDİĞİNİZ İSTİKAMETTE GELİŞİYOR OLMASI”

“Sizin ateşini yaktığınız efsane devrimden sonra Mısır’ı ilk ziyaret eden Cumhurbaşkanı olarak kıvanç duyuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinden bugüne gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydederek, “Bütün arzumuz her şeyin sizin istediğiniz istikamette gelişiyor olması” dedi.

“HALK KİMİ İSTİYORSA ÜLKEYİ O YÖNETECEKTİR”

Türkiye ve Mısır arasındaki dostluğu “müstesna” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkinin, geçmişte nasıl güçlü olduysa bundan sonra da en güçlü biçimde süreceğini ve bu çerçevede tecrübelerin paylaşılacağını belirtti. Türkiye’nin 1950 yılından bu yana çok partili bir sistemle yönetildiğini ve demokrasinin en iyi yanı olan çok partili seçimlerin o günden bugüne yargı denetiminde gerçekleştiğini, bundan sonra Mısır’da da aynı şekilde olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Mısır’da da, “Halk kimi istiyorsa ülkeyi o yönetecektir” dedi.

“SİZİ BÜYÜK BİR TAKDİRLE TAKİP ETTİK”

Tunus ve Mısır’da yakılan meşalenin bütün İslam Dünyası’nı aydınlattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Artık halklar, korku duvarlarını aşmış vaziyette ve ülkelerinde düzgün saygın yönetimlerin gerçekleşmesi için büyük mücadele veriyor. Bunda siz gençlerin çok büyük hakkınız var. Bundan dolayı sizi büyük bir takdirle takip ettik” dedi.

“GEÇİŞ SÜRECİNİ MAKUL KARŞILAMAK GEREKİR”

Kahire ziyareti sırasında geçiş döneminin yöneticileri ile yaptığı görüşmede yüksek askeri şuranın o zaman geçiş dönemini kısa tutma arzularını ifade ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, gelişmelerin bu yönde gitmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Mısır’da Mart ayında referandumun gerçekleştirildiğini ve halkın iradesi ile kabul edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, gerçek bir demokrasiye geçmek için önce onun hukuki altyapısını tamamlamak gerektiğine de dikkat çekerek, onun için geçiş sürecini makul karşılamak gerektiğini vurguladı.

“GEÇMİŞE TAKILMAK YERİNE GELECEĞİ DÜŞÜNMEK GEREKİR”

Cumhurbaşkanı Gül, geçmişin hatalarına takılıp kalmamak, geleceğe bakmak gerektiğini belirterek, “Geçmişten öç almak için enerji harcamak yerine geleceği düşünmek ve öncülük yapmak için çaba gerekir. Eğer böyle bir vizyon içinde hareket edilirse kaybedilen zaman çok daha çabuk kapatılır düşüncesindeyim” dedi.

“HERKES OLGUNLUK İÇİNDE HAREKET ETMELİ”

Konuşmasında, Mısır’ın ekonomik kalkınmasını güçlü bir şekilde devam ettirmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Mısır’ın bütün enerjisini ve kaynaklarını buna sevk etmesi ve kayıp zamanı telafi etmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, siyasi partiler kurulup rekabet başladığında herkesin olgunluk ve anlayış göstermesi gerektiğini ve farklı partilerin demokrasi içerisinde bir hizmet yarışı içinde olduğunu da göstererek, gençlerin de bu yönde çok büyük katkıları olacağını dile getirdi.

“OTORİTER YÖNETİMLERE İSLAM DÜNYASINDA YER YOK”

Cumhurbaşkanı Gül, heyettekilerden Mısır halkına selamlarını ve başarılı bir gelecek dileğini iletmelerini istedi. Bazı Arap ülkelerinde de benzer mücadeleler ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bu Arap ülkelerinde de yöneticilerin gerçekçi olmasını, dünyayı çok iyi algılamalarını, kesinlikle artık otoriter yönetimlere İslam dünyasında yer olmadığını görmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim. Ülkelerinde özgürlüğü gerçekleştirmemiş olan yönetimlerin kendileri, buna muhakkak liderlik etmeleri ve kendilerin gerçekçi bir şekilde dünyayı, halkın arzularını en iyi şekilde algılayıp bu tip devrimlere, reformlara öncülük etmeli. Etmedikleri süre içerisinde direnirler ama sonunda bunun hiçbir faydası olmaz. Bu bahsettiğim ülkelerde maalesef kan aktığını, birçok insanın hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu gerçekten hepimizi çok derin üzüntülere sevk etmektedir. Buna bir an önce son vermek için gerçekçi, akılcı, dünyanın, halkın beklentileri istikametinde, her şeyden önce de kendi halkına saygı gösterip, kendi halkının beklentileri çerçevesinde adım atmalılar ki sonunda kendi ülkeleri de güçlü olsun. Bütün bunları Suriye, Libya ve diğer ülkeler için söylediğimi de gayet açıkça herkes biliyor'' dedi.

GENÇLİK LİDERİ HELMY: “TÜRK ÜNİVERSİTESİNİN KURULMASI İÇİN GİRİŞİMLERİNİZİ RİCA EDİYORUZ”

Kabulde genç liderler adına konuşan Abdulah Helmy de Cumhurbaşkanı Gül'e sıcak karşılamadan dolayı teşekkür etti. Abdulah Helmy, Türkiye ile Mısır arasında sıkı bağlar bulunduğuna işaret ederek, iki ülkenin güç birliği ve iş birliği sayesinde bölgede birçok şeyi değiştirilebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'den iki ülke halkı arasındaki ilişkileri daha da kökleştirmek için girişimde bulunmasını beklediklerini ifade eden Abdulah Helmy, "Mısır'da bir Türk üniversitesinin kurulması için girişimlerinizi rica ediyoruz. Böylece zengin Türk kültürünün bir simgesini oluştursun bu üniversite. Aynı zamanda El Ezher Üniversitesi’nin Türkiye'de bir bölümünün veya bir fakültesini açılması için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

EL DRAWİ: “FİLİSTİNLİLER ARASINDAKİ BARIŞ ÇABALARINA DESTEK VERİN”

Mısır'daki Özgürlük ve Adalet Partisi temsilcisi İbrahim El Drawi ise yerel düzeyde Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin gerçekleşmesini istediklerini belirtti ve Türkiye'nin tecrübelerini ülkelerine aktarmak istediklerini kaydederek, "Biz Filistin konusuyla ilgili olduğumuz için Türkiye ile Mısır arasında Filistin meselesine ilişkin olarak bir ortaklığın olmasını istiyoruz ve aynı zamanda Filistinliler arasındaki barış çabalarına destek vermenizi rica ediyoruz. Türkiye ile Mısır arasındaki bağlantının devam etmesini, Arap ve İslam meselelerine ve bunların başında da Sudan ile Filistin meselelerine destek verecek bir yönde olmasını temenni ediyoruz" dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı