KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkmenistan Ziyareti

30.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkmenistan Ziyareti

 

Türkmenistan’a günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Türkmenistan arasında bütün alanlarda sıkı bir iş birliği olmasından ve iki ülke ticaretinin 1,5 milyar dolara ulaştığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenbaşı Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ve öteki yetkililer tarafından karşılandı. Türkmen çocuklar havalimanında Cumhurbaşkanı Gül'e, ekmek ve tuz ikram etti.

 

 

Daha sonra görüşmelerin yapılacağı otele giden Cumhurbaşkanı Gül’ü, otele gelişi sırasında Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov karşıladı.

TÜRKMENİSTAN’A DÖRDÜNCÜ ZİYARET

Baş başa görüşen iki cumhurbaşkanı, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ata vatanı Türkmenistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı olarak Türkmenistan’a dördüncü ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, her gelişinde Türkmenistan’ı daha da gelişmiş olarak görmekten de mutluluk duyduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretin Avaza’ya ilk ziyareti olmadığını, geçmiş ile karşılaştırıldığında Avaza’da çok önemli işlerin yapıldığını gördüğünü, bundan da kıvanç duyduğunu kaydetti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, bu yılın Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılı olduğunu hatırlatarak, “20 yıl içerisinde çok büyük gelişmeler söz konusu olmuştur ve bu süre içerisinde Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşlik, dostluk ve karşılıklı saygıya dayanan ilkeler çerçevesinde gayet güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bundan sonra da aynı şekilde güçlü bir biçimde gelişecektir” dedi.

DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMEDOV’UN LİDERLİĞİ

Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un liderliğinde Türkmenistan’ın çok büyük reformlar gerçekleştirdiğini ve kalkınma programları ortaya koyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bulundukları bölgede bunların görüldüğünü ve gelecek yıllarda bu bölgenin tanınamayacak kadar ilgi çeken merkezler haline geleceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın izlediği tarafsız dış politika ile uluslararası toplumda da dikkati çektiğini, ayrıca Türkiye ile Türkmenistan arasında uluslararası konulara bakış açısındaki benzerlikleri görmekten de memnuniyet duyduğunu söyledi.

DOĞAL GAZ KAYNAKLARININ ULUSLARARASI PAZARLARA ULAŞTIRILMASI

Jeostratejik konumu ve zengin enerji kaynakları ile Türkmenistan’ın, küresel enerji güvenliği ile bölgesel refah ve istikrarın geliştirilmesi bakımından önemli bir rol oynamaya başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de bundan büyük gurur duyduğunu aktardı. Bu kapsamda, özellikle doğal gaz kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaştırılması konusundaki iş birliğine verdiği öneme işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmeleri sırasında bu konuları da geniş biçimde ele aldıklarını aktardı.

TÜRKİYE - TÜRKMENİSTAN TİCARET HACMİ: 1,5 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ve iki ülke ticaretinin 1,5 milyar dolara ulaştığını görmekten de büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı. 600 civarında Türk şirketinin Türkmenistan’ın büyük projelerini gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk şirketlerine duyulan güvenden dolayı da Türkmenistan yönetimine teşekkür etti.

“TÜRKİYE İLE TÜRKMENİSTAN ARASINDA SIKI BİR İŞ BİRLİĞİ VAR”

Görüşmeleri sırasında ayrıca, kültür ve eğitim alanlarındaki iş birliğini ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bütün alanlarda Türkiye ile Türkmenistan arasında çok sıkı bir iş birliği olmasından duydukları memnuniyeti de teyit ettiklerini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Türkiye’de ağırlamaktan da büyük bir memnuniyet duyacağını söyledi.

DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMMEDOV: “TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN İÇİN STRATEJİK ORTAK”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Türkmenistan için stratejik bir ortak olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin uzun vadeli çıkarlara dayalı olarak yürütüldüğünü belirten Devlet Başkanı Berdimuhammedov, bugünkü görüşmenin karşılıklı güven içinde geçtiğini kaydetti.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE KATKISI

İki ülke arasındaki iş birliğinin önemli yönleri üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhammedov, “Bu görüşmeler Türkmen-Türk kardeşliğinin daha da gelişmesine hizmet edecektir” dedi. Ticari ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirme konusundaki kararlılığını dile getiren Devlet Başkanı Berdimuhammedov, özellikle inşaat, sanayi, ulaştırma, haberleşme, petrol ve doğal gaz alanlarında verimli iş birliği sağlanmasından yana olduklarını ifade etti. Devlet Başkanı Berdimuhammedov, ayrıca Türkmenistan'da iş yapan 600'den fazla Türk şirketinin iki ülke ilişkilerine önemli katkıları bulunduğunu ifade etti. Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Türkmen petrolü ve doğal gazının uluslararası piyasalara sevkiyatı konusunda çeşitliliğin kendileri açısından önem arz ettiğini de vurguladı.

 

 

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile birlikte yemek yedi. Daha sonra Türkmenistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’a hareket etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı