KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan’a Gitti

30.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Günübirlik ziyarette bulunmak üzere Türkmenistan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomi, ticaret, enerji, yatırımlar ve eğitim gibi alanlardaki iş birliğini tüm yönleriyle gözden geçireceklerini kaydederek, “Ortak tarihimiz ve mükemmel siyasi ilişkilerimizden aldığımız güçle dost ve kardeş Türkmenistan ile iş birliğimizi karşılıklı saygı ve yarar temelinde çeşitlendirerek geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Türkmenistan cumhurbaşkanları arasında düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan üst düzey temaslar çerçevesinde günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Türkmenistan’a gitti.

Türkmenbaşı şehrine hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile gerçekleştirecekleri görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacaklarını aktardı.

“İŞ BİRLİĞİMİZİ KARŞILIKLI SAYGI VE YARAR TEMELİNDE GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, bu yılın Türkmenistan’ın bağımsızlığının 20. yıl dönümü ve Türkiye’nin 1991 yılında Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlatarak, “Aynı şekilde, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünü 1995 yılında ilk destekleyen ülke yine biz olmuştuk. Kısacası, ortak tarihimiz ve mükemmel siyasi ilişkilerimizden aldığımız güçle, dost ve kardeş Türkmenistan ile iş birliğimizi karşılıklı saygı ve yarar temelinde çeşitlendirerek geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu ziyaretimin de, geçmişin tecrübeleri ışığında geleceğe yönelik ortak vizyonumuzun yeniden şekillendirilmesi açısından verimli olacağına inanıyorum” dedi.

TÜRKMENİSTAN’IN DIŞ TİCARETİNDEKİ EN BÜYÜK ORTAĞI: TÜRKİYE

Türk iş adamlarının Orta Asya’da en fazla proje üstlendiği ülkenin Türkmenistan olduğunu vurgulayarak, bağımsızlığından bu yana Türk firmalarının bu ülkede gerçekleştirdikleri işlerin toplamının 21 milyar doları aştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu rakamın Türk müteahhitlik firmalarının dünya genelinde üstlendiği projelerin yaklaşık yüzde 12’sine tekabül ettiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, aynı zamanda ülkemizin Türkmenistan’a en fazla yatırım yapan ülkelerin arasında bulunduğunu, bu ülkelerdeki Türk yatırımların tutarının 1,3 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Üç yıldır Türkmenistan’ın dış ticaretindeki en büyük ortağının Türkiye olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda geçen yıl ticaret hacminin 1,5 milyar doları aştığını da aktardı.

“İŞ BİRLİĞİMİZİ TÜM YÖNLERİYLE GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ”

Ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ekonomi, ticaret, enerji, yatırımlar ve eğitim gibi alanlardaki iş birliğini de tüm yönleriyle gözden geçireceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Şüphesiz bu değerli iş birliğinin daha güçlü bir şekilde geleceğe taşınmasında iki tarafa da önemli sorumluklar düşmektedir. Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Berdimuhamedov ile baş başa görüşmemizde ve çalışma yemeğinde bu konularda atabileceğimiz adımlar üzerinde duracağız” dedi.

TÜRKMENİSTAN’IN BÖLGESEL KALKINMA VE İSTİKRAR BAKIMINDAN OYNAYABİLECEĞİ ROL

Türkmenistan’ın takip ettiği tarafsızlık politikasıyla uluslararası toplumda saygın ve etkin bir yer edindiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın sahip olduğu zengin enerji kaynakları göz önünde bulundurulduğunda, bölgesel kalkınma ve istikrar bakımından oynayabileceği rolün önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkmen doğal gazının başta Batı ülkeleri olmak üzere, dünya pazarlarına sevkiyatının bölgesel ve uluslararası iş birliğini geliştirebilecek çok önemli bir alan olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda, Türkmenistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkileri ile iş birliğinin pekiştirilmesine katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

Türkmenistan’ı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte üst düzey bir heyet eşlik ediyor.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı