KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Gençlere: “Dünya Gençleriyle Rekabet Edebilir Halde Olmalısınız”

25.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Gençlere: “Dünya Gençleriyle Rekabet Edebilir Halde Olmalısınız”

 

125. yaşını kutlayan Ankara Atatürk Lisesi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, aileleri ve öğretmenlerinin çabalarının yanı sıra başarılı olmak için gençlerin de büyük bir azimle çalışmaları gerektiğini vurgulayarak, “Lise çağında ne öğreniyorsanız, bunun faydasını ileride göreceksiniz. Bugün bilmeniz ve öğrenmeniz gerekeni ileride öğrenemezsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 125. yaşını kutlayan Ankara Atatürk Lisesi'ni ziyaret etti. Atatürk Lisesi’ne gelişinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara İl Millî Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ve Atatürk Lisesi Müdürü Faruk Platin tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, davet edildiğinde, “Devletin kurucusu Atatürk'ün ismini taşıyan böyle bir liseyi muhakkak ziyaret etmem gerekir” diyerek daveti tereddütsüz kabul ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de 125. kuruluş yıl dönümünü kutlayan çok az lise bulunduğunu, bunlardan en seçkinlerinden birisinin de Atatürk Lisesi olduğunu söyledi.

“OKULUNUZLA DAİMA GURUR DUYMALISINIZ”

Atatürk Lisesinin, 125 yıl önce Ankara'da “Taş Mektep” diye anıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, o günden bugüne okulun eğitime devam etmesinin çok önemli olduğunu kaydederek, “Çok gururlanmanız, mutlu olmanız gerekir ki eskiden ne kadar meşhur ve önde ismi olan bir liseyseniz, bugün de aynı şekilde, çok değerli, herkesin okumak için yarıştığı, mezunlarının daima başarılı olduğu, Türkiye'nin en seçkin liselerinden birisi olmayı devam ettiriyorsunuz” diye konuştu.

Devletin her türlü imkânı okullara verdiğini, ancak devletin bütün okulları sahiplenmek ve gücünü hepsine dağıtmak zorunda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Okulların biraz daha öne çıkması için ayrı bir sahiplilik de gerekmektedir. Bunu bugün burada görüyorum. Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı’nın yıllar önce kurulduğunu ve mezun olanların okullarına sahip çıktığını görüyorum” dedi.

“MEZUNLAR OKULLARINA SAHİP ÇIKMALI”

Başka okulların da bu şekilde okullarına sahip çıkmaları ve aynı faaliyetleri yürütmeleri, kimsenin mezun olduğu okulu unutmaması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Ben de unutmam doğrusu. Nasıl Atatürk Lisesi Taş Mektep olarak bilinirse, vaktiyle Kayseri'de de Taş Mektep diyorlardı: Kayseri Lisesi 110. yılına geldi şimdi. Ben de oradan mezun oldum. Aynı duyguları yaşarım. Bazen doğrusu üniversiteyi unuturum, liseli çağlarımı hatırlarım. Eminim ki sizler de aynı duygular içerisindesiniz. Çünkü liseli olmak ayrı bir duygu. Onun için diğer illerimizde veya diğer okullarda da mezunların okullarına sahip çıkmaları için vakıflar, dernekler kurmaları ve oralarda enerjilerini harcamalarını çok isterim. Bu çağrıyı bütün Türkiye'ye yapmak isterim. Çünkü sadece devletin yaptıkları yetmiyor. Ona ilave bazı çabalar olursa o zaman çok daha güzel neticeler elde ediliyor” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, aileleri ve öğretmenlerinin çabalarının yanı sıra başarılı olmak için gençlerin de çok büyük çalışma azmi göstermeleri gerektiğini vurguladı. Büyük çalışma azmi olmazsa tüm imkânların israf olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Unutmayın ki esas her şeyin temelini bu çağlarda atacaksınız. Lise çağında ne öğreniyorsanız bunun faydasını ileride göreceksiniz. Bugün bilmeniz gerekeni, bugün öğrenmeniz gerekeni ileride öğrenemezsiniz. Bugün okumanız gereken kitabı 10–20 sene sonra okuyamazsınız; çünkü o zaman yakışmaz elinize. Ama eğer bugün okumadıysanız çok büyük eksiklik hissedersiniz. Onun için bir tarafından eğitim, dersleriniz, müfredat, bütün konularınız, öğretmenlerinizin size öğrettikleri, bunları en iyi şekilde öğreneceksiniz. Sadece ders kitaplarınızla kalmayacaksınız, artık kaynak çok. Bilgisayarlarınızdan her türlü kütüphaneye ulaşıyorsunuz, daha geniş bir şekilde öğreneceksiniz; artı, derslerinizin dışında çok kitap okuyacaksınız, başka konularla da ilgileneceksiniz. Tarih, edebiyat, sanat bütün bunlarla ilgili çok şey okumanız gerekir ki; çok iyi bir şekilde hayata hazırlanın. Unutmayın ki üniversite tek başına yeterli değil.”

“TÜRKÇEYİ İYİ BİLİRSENİZ, BAŞKA DİLLERİ DE İYİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ”

Gençlerin kişisel olarak sağlam bir bilgi birikimine sahip olmasının önemini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

“Muhakkak ki bilgi de yeterli değildir. Bilginin yanında sağlam bir karakterin olması, iyi bir kişiliğin olması da çok önemlidir. O bakımdan bir taraftan kendi milli manevi değerlerimiz, diğer taraftan da bütün dünyaya açık olmak gerekmektedir. Yarın inşallah sizler buradan mezun olacaksınız, güzel üniversitelere gideceksiniz. Sizin artık çalışma alanınız sadece Türkiye değil, bütün dünya. Bütün dünya gençleriyle rekabet edebilir halde olmanız gerekir. Onun için de başkalarının kültürünü gördüğünüzde şaşırmamanız lazım. Kendi kültür ve değerlerinizi çok iyi bilmeniz gerekir ki başka değerleri gördüğünüzde kendinizi güveniniz olsun. Türkçeyi, kendi dilinizi çok iyi bileceksiniz ki başka bir dili de çok iyi şekilde öğrenebilin. İnanıyorum ki böyle seçkin bir lisede bu öğütler size zaten her zaman veriliyordur. Ben de Cumhurbaşkanı olarak bu düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim.”

ATATÜRK'TEN SONRA OKULU ZİYARET EDEN İLK CUMHURBAŞKANI

Yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül’ün 1930’lu yıllarda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra okullarını ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olmasının kendilerini gururlandırdığını belirten Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer ise Cumhurbaşkanı Gül’e 125. yıl özel plaketini takdim etti. Cumhurbaşkanı Gül de edebiyat, spor ve bilim dallarında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere plaket verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı