KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye Başka Ülkelerle Kıyaslanamayacak Kadar Doğru İstikamette İlerliyor”

19.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye Başka Ülkelerle Kıyaslanamayacak Kadar Doğru İstikamette İlerliyor”

 

Siirt'in Tillo ilçesine 20 kilometre mesafede inşa edilen Alkumru Barajı ve HES açılışı ile HES Proje Başlatma ve Kirazlık HES temel atma ortak törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda Türkiye'nin yaptığı hidroelektrik santrallerinin bütün dünyaya model olduğunu ve bundan kıvanç duyduğunu belirterek, “Burada başka bir bayramı kutluyoruz. Sizlerle beraber olmaktan ve baraj açılışını yapmaktan gurur duyuyorum” dedi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Siirt'in Botan Çayı üzerinde kurulan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin açılışı ile Kirazlık Hidroelektrik Santrali temel atma, Çetin Hidroelektrik Santrali Proje Başlatma ortak törenine katıldı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali açılışında kendisi ile birlikte Başbakan Erdoğan ve beş bakanın bir araya geldiğine dikkat çekerek, “Devlet erkanının beraber olması nadirdir. Bu, büyük başarıyı gördüğümüzü, takdir ettiğimizi ve böyle büyük projelere destek verdiğimizi göstermek için buradayız'' dedi. 

“BURADA BAŞKA BİR BAYRAMI KUTLUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı en güzel şekilde kutladıklarını hatırlatarak,  “Burada başka bir bayramı kutluyoruz. Sizlerle beraber olmaktan ve baraj açılışını yapmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu. 

“TÜRKİYE FIRSATLARI EN GENİŞ ŞEKİLDE SUNAN BİR ÜLKE”

Bu tür büyük projelerin daha önceki yıllarda devlet tarafından gerçekleştirildiğini, ancak tamamlanmasının yıllar aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül sözlerine şöyle devam etti: “Nehirler, ırmaklar, çaylar akıp giderdi. Eminim bu çay üzerine çok destanlar, şiirler yazıldı. İlk defa barajlar, elektrik santralleri kuruluyor. Nehirlerin sulama kanalları yapılıyor ve bunu artık özel sektör yapıyor. Yerli, yabancı finans kurumları da bu projeleri destekliyor. Makro ekonomik açıdan risklerin farkındayız ama Türkiye başka ülkelerle kıyaslanamayacak kadar doğru istikamette ilerliyor. Türkiye, riskleri minimize eden ve aynı zamanda fırsatları en geniş şekilde sunan bir ülke. Yerli ve yabancı firmaları Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye'nin riskleri minimize ederken sunduğu büyük fırsatların farkına varıldığında herkes yatırım yarışına girecektir.'' 

“ARTIK BU ÇAYLAR BOŞA AKMAYACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Botan Çayı üzerindeki üç barajın toplam proje değerinin 1,5 milyar dolar civarında olduğuna işaret ederek,  inşaatın tamamının özel sektör tarafından gerçekleştirilmesini sağladıkları için Başbakan Erdoğan'a ve barajların yapımını üstlenen firmalara teşekkür etti.  Cumhurbaşkanı Gül, “Artık bu çaylar boşa akmayacak. İnsanlığa faydalı olacak projeler yapılacak'' dedi ve büyük projelerin 2015 yılına kadar tamamlanması gerektiğini belirtti. 

“TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ BÜTÜN DÜNYAYA MODEL OLDU”

“Politik ve diğer faktörler büyük projelerin yapımını zorlayacaktır. O bakımdan önceliğimizi başta Ilısu Barajı olmak üzere büyük projeleri bitirmeye vermeliyiz” diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, hükümetin, bu durumun farkında olmasının mutluluk verici olarak değerlendirerek, son yıllarda Türkiye'nin yaptığı hidroelektrik santrallerinin bütün dünyaya model olduğunu ve bundan kıvanç duyduğunu söyledi. 

KİRAZLIK HİDROELEKTRİK SANTRALİ'NİN DE TEMELİ ATILDI

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından canlı bağlantıyla yine Botan Çayı üzerinde bulunan Kirazlık Hidroelektrik Santrali'nin temelinin atılması talimatını verdi ve barajın açılışının en kısa sürede gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu. Törene katılan Başbakan Erdoğan ve bakanlarla birlikte Alkumru Barajı'nın açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, barajın hayırlı olmasını diledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı