KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, IDEF’11 Fuarının Açılışını Yaptı

10.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, IDEF’11 Fuarının Açılışını Yaptı



IDEF’11 - 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin savunma sanayisine son yıllarda çok büyük önem verdiğini belirterek, “Özellikle savunma sanayisindeki üretimin tasarlanması, yerli imkânların kullanılması açısından çok büyük gelişmeler olmuştur” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen “IDEF'11 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın açılışını yaptı.

Törende yaptığı konuşmada, böyle bir fuarın İstanbul gibi, kıtaların buluştuğu, bölgede merkez haline gelen bir şehirde organize edilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin savunma politikası ve dış politikasının esas stratejisinin ''Yurtta barış dünyada barış'' ilkesi çerçevesinde şekillendiğinin altını çizdi.

HUZUR, GÜVENLİK VE İSTİKRARIN SAĞLANMASI

Cumhurbaşkanı Gül, Mustafa Kemal Atatürk'ün bu ilkeyi Birinci Dünya Savaşı'nın ardından çekilen acıları ve yeni kurulan ülkelerdeki çekişmeleri göz önüne alarak hedef gösterdiğini, aradan yıllar geçmesine rağmen bu sözün hâlâ geçerli olduğunu belirterek, “Yurt içinde huzurun, güvenliğin; dünyada istikrarın, huzurun sağlanması ve tehditlerin yok edilmesi birinci ihtiyaç ve birinci şarttır. Ülke içerisinde güvenlik, dünyada ve bölgelerde istikrar söz konusu olmadığında ekonomik kalkınma, demokrasi, barış ve huzurlu bir hayat mümkün değildir. Bunun sağlayabilmek için de şüphesiz önce doğru politikalar, doğru siyaset, daha sonra da yeterli araç, gereç ihtiyacı vardır. İşte bu fuarda sergilenecek olan bütün ürünler istikrarın ve güvenliğin sağlanması için gerekli olan araçları burada sunmaktadır” dedi.

“SAVUNMA SANAYİİ SAVAŞLARI ÖNLEMEK İÇİN ELZEM”

Savunma sanayisinin savaşa hazırlık için değil, savaşları önlemek için elzem olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kimin savaşa hazırlığı, herhangi bir belayı, herhangi bir tehdidi def edecek, onu caydıracak hazırlığı yoksa o zaman başka birinin yanlış yapmasında bir nevi azmettirmiş olur. Onun için savunma sanayi deyince hemen akla savaş gelmemesi gerekir. Dünyada istikrarı sağlamanın aslında mekanizması ve teminatı olarak görmemiz gerekir. Ve şüphesiz ki her ülke kendi milli ordusunu en güzel şekilde teçhiz etmek, her ülke kendi iç güvenlik kurumlarını en güzel şekilde donatma hedefini de daima aklında birinci unsur olarak tutmuştur ve tutacaktır da. Bugünkü dünyada da bunun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu görmekteyiz.”

“SAVUNMA SANAYİSİNDE BÜYÜK HAMLELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Cumhurbaşkanı Gül, savunma sanayisine önem veren Türkiye’nin son yıllarda çok büyük hamleler yaptığına işaret ederek, “Özellikle savunma sanayindeki üretimin tasarlanması, savunma sanayimizde yerli imkânlarımızın kullanılması açısından da çok büyük gelişmeler olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, savunma sanayii ile ilgili kuruluşları sık sık ziyaret ettiğini, bilgiler aldığını, bu çerçevede ilgili bütün projeleri, bütün tesisleri ve imkânları yakından takip ettiğini iletti. Aynı şekilde özel sektörün de bu alanda teşvik edildiğini ve çok önemli yatırımlar yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu imkânları dost ülkelerle paylaşmaktan daima mutluluk duyacaklarını söyledi.

“DOST ÜLKELERLE ORTAK PROJELERE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Türkiye’nin dost ülkelerle savunma sanayii konusunda askerî ve eğitim anlaşmaları yapmaya da çok önem verdiğini, son yıllarda birçok dost ülkeyle imzalanan bu anlaşmaların iş birliklerini çok kolaylaştırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Savunma sanayisinde karşılıklı dostlar arasındaki bağımlılık da bir noktada önemlidir. Çünkü kaynakların en verimli şekilde kullanılması yine elzemdir. Birimizin yaptığını başka birimizin de aynen yapmasına gerek yoktur. Yeri geldiğinde müttefikler, dostlar olarak ortak projelere de çok önem veriyoruz. Bu bağlamda değerli bakanımızın burada ifade ettiği gibi, Türkiye büyük projelerde, gerek nakliye uçakları gerek yeni nesil savaş uçaklarının yapımında, helikopter yapımında ortak projelere girmektedir” diye konuştu.

“SAVUNMA SANAYİİ KURULUŞLARIMIZLA GURUR DUYUYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, TAİ, ASELSAN gibi kurumlarda binin üzerinde sadece mühendisin ar-ge faaliyetlerinde bulunduğunu bildirerek, “Üretim bir yana dizayn yapan, çalışan, en yüksek seviyede özellikle planlama ve araştırma yapan, her kuruluşta binin üzerinde mühendis istihdam eden büyük savunma sanayii kuruluşlarına Türkiye ulaşmıştır. Bunlarla gerçekten gurur duyuyorum” dedi.

Konuşmasının ardından üst düzey konukların da katılımıyla kurdele keserek fuarın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül, fuarı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

TÜRKİYE'NİN İLK MİLLÎ TANK PROJESİ

Cumhurbaşkanı Gül, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Türkiye'nin ilk millî tank projesi ''Altay''ın bire bir boyutunun bulunduğu standın açılışını da yaptı.

LETONYA BAŞBAKAN YARDIMCISINI KABUL

Cumhurbaşkanı Gül, TÜYAP Beylikdüzü'nde Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Prof. Dr. Artis Pabriks’i kabul etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı