"Küreselleşme En Az Gelişmiş Ülkelerin Sayısının Çoğalmasına Yol Açtı"

09.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Küreselleşme En Az Gelişmiş Ülkelerin Sayısının Çoğalmasına Yol Açtı"



Cumhurbaşkanı Gül, küreselleşmenin en az gelişmiş ülkelerin sayısının çoğalmasına yol açtığını belirterek, “
Küreselleşme müspet etki yapmamış. Bu yapısal ve büyük bir sorun. Korkuyoruz ki bu sorun giderek daha da büyüyor. O açıdan bu sayıyı azaltmak için herkesin tekrar düşünmesi gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (BM-EAGÜ) çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında soruları cevapladı.  

Bir basın mensubunun, “Eylem planı kabul etmekten başka, hesap verebilirlik planı da kurmayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bunun iki ayağı bulunduğunu, birincisinin kalkınma ortakları denilen ülkelerin yardım yapacak olan ülkelere taahhütlerini yerine getirmesi ve sözlerin ortada kalmaması, ikincisinin ise bu yardımları alan en az gelişmiş ülkelerin kendilerine çeki düzen vererek gerekli kuralları, siyasi gelişmeleri ve düzenlemeleri gerçekleştirmesi olduğunu kaydetti.

“İKİ TARAFLI BİR TAKİBE İHTİYAÇ VAR”

Bunun iki taraflı takip edilecek bir mekanizma olduğunu, sadece burada “şu kadar yardım yapacağız” diyen ülkelere, “sen bu yardımı yaptın mı, yapmadın mı”yı takip etmenin değil, verilen sözlerin yerine getirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Dünya böyle bir problem yaşıyor. Bunu takip ederken, bunların etkili bir şekilde değerlendirildiğini gözlemek gerekiyor. Dolayısıyla, yardımı yapan ve alan ülkenin de bazı şeyleri yapması gerekiyor. İki taraflı bir takibe ihtiyaç var” diye konuştu.

48 ÜLKEYE KÜRESEL GELİRDEN YÜZDE 1 PAY

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka basın mensubunun “En fakir ülkelerin kalkınmasını desteklemek için bundan sonraki politikalarda krizin sonuçları ne kadar ele alınıyor?” sorusu üzerine, en fakir ve en az gelişmiş ülkelerin sayısının 48 olduğunu, bunun dünya nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturduğunu ve bunların dünya gelirinin sadece yüzde 1'ini elde ettiklerini kaydetti.

“KÜRESELLEŞME MÜSPET ETKİ YAPMAMIŞ”

Ortada büyük bir dengesizlik bulunduğuna işaret eden ve bu toplantıların temel maksadının da dünyanın bu konuda dikkatini çekmek olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yapısal bir sorun, büyük bir sorun. Korkuyoruz ki, bu sorun daha da büyüyor. Çünkü geçen 10 yıllar içinde sayıları azalmamış, sayıları çoğalmış. Demek ki küreselleşme müspet etki yapmamış, küreselleşme en az gelişmiş ülkelerin sayısının çoğalmasına yol açmış. O açıdan bu sayıyı azaltmak için herkesin tekrar düşünmesi gerekiyor. Bu sayıyı azaltmazsak, bugün haberleşmenin bu kadar geliştiği bir çağda, ileride çok büyük tehlikelerle dünya karşı karşıya kalacaktır. Onun için önce yapılan yardımlar çoğalmalı, harcamalarda öncelikler tekrar gözden geçirilmeli. Çok büyük savunma harcamaları, silah harcamaları; tüm bunlara giden paralar düşünüldüğünde aslında en az gelişmiş ülkelere yapılan yardımlar bunun çok küçük bir kısmı oluyor. O bakımdan dünyanın bütün bunları tekrar düşünmesi ve o ülkelere balık tutmayı öğretme açısından da yatırımların yapılması gerekiyor. Yatırımlar ‘know how’ taşır, istihdam oluşturur, yeni müteşebbisleri ortaya çıkarır.”

“KONFERANSLAR SAYESİNDE EN AZ GELİŞMIŞ ÜLKELERE İLGİNİN ARTMASINI ÜMİT EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül sözlerinin sonunda ise, “Ümit ediyoruz, bu konferanslar sayesinde bütün dünyada bir bilinçlenme olur ve en az gelişmiş ülkelere ilgi, yatırım ve yardımlar artar” şeklindeki temennisini dile getirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı