Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül'den Viyana'da Avusturya Cumhurbaşkanı ve Eşi Onuruna Resepsiyon

03.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül'den Viyana'da Avusturya Cumhurbaşkanı ve Eşi Onuruna Resepsiyon

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Viyana'da tarihî Lichtenstein Sarayı’nda Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi Margit Fischer onuruna bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Fischer ve eşi Bayan Fischer’e gösterdikleri konukseverlikten dolayı teşekkür ederek, uzun bir aradan sonra Avusturya'ya resmî ziyarette bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Avusturya ve Türkiye'nin imparatorluk tarihlerinin de birbirine çok benzediğini ve Viyana'da olduğu gibi İstanbul'da da çok muhteşem sarayların bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Tarihte olduğu gibi bugün de ikili ilişkilerimizin gayet güçlü olduğunu, ikili ekonomik ilişkilerimize baktığımızda görürüz” dedi.

“AVUSTURYA'DA YAŞAYAN TÜRKLER İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE KATKIDA BULUNUYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Avusturya'da yaşayan 220 bin kadar Türk vatandaşının da iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunduklarını kaydederek, "Bugün burada toplanan bu nezih topluluğun arasında da Avusturya vatandaşı olmuş Türk kökenli birçok ünlü isim bulunuyor. Avusturya milli takımında oynayan futbolcular, sanatçılar, bilim adamları ve başarılı iş adamlarının varlığından gurur duyuyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI FİSCHER: “NAZİ REJİMİNDEN KAÇAN AVUSTURYALILAR, TÜRKİYE'DE HUZURLU BİR VATAN BULDULAR”

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer de yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine değinerek, 1938–1945 yılları arasında Nazi rejimi tarafından ilhak edilen Avusturya'dan kaçarak Türkiye Cumhuriyeti'ne sığınan Avusturyalı aydınları hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “1938–1945 yılları arasında Avusturya Devleti diye bir şey yoktu. Nazi rejiminin ilhak ettiği Avusturya'dan Türkiye'ye sığınan çok sayıda Avusturyalı, Türkiye'de huzurlu bir yeni vatan buldular. Ardından 40 yıl önce de Türkiye'den Avusturya'ya gelen Türkler, bu kez de Avusturya'nın yeniden imar edilmesine ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulundular. Bu iki olay da Türkiye'nin doğru ve adil bir toplum olduğunun göstergesidir”

CUMHURBAŞKANI FISCHER TÜRKÇE HİTAP ETTİ

Cumhurbaşkanı Fischer, ülkedeki Türk toplumunun entegrasyonu konusuna büyük önem verdiğini de belirterek, “Aynı toplumun üyeleri olarak yan yana değil, bir arada yaşamaları çok önemli” dedi. Cumhurbaşkanı Fischer, konuşmasının kısa bir bölümünü de Türkçe olarak yaptı.

Resepsiyonun ardından Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül, Cumhurbaşkanı Fischer ve Bayan Fischer uçakla Salzburg'a geçti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı