KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye, AB Üyesi Olması Durumunda Mevcut Pastayı Büyütecektir”

02.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye, AB Üyesi Olması Durumunda Mevcut Pastayı Büyütecektir”

 

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye, AB üyesi olması durumunda mevcut pastayı büyütecek bir ülkedir. Türkiye, Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi. Pastayı büyüttükten sonra hissesini alacaktır. Bunun bilinmesini isterim. Önümüzün açık tutulması konusunda Avusturya'nın katkı sağlamasını rica ettim” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile Hofburg Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın Açıklaması
Soru - Cevap

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı açıklamada, 13 yıl sonra Avusturya'yı ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı’nın ziyaret ettiğini belirterek, Fischer'in de 3 yıl önce Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Fischer'in ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bunların neticelerinin şimdi görüldüğünü belirterek, “Bugün, özellikle ekonomik alanda geldiğimiz nokta çok etkileyici” dedi.

“EKONOMİMİZ, MAASTRİCHT KRİTERLERİNİ KARŞILIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında 2,5 milyar dolar civarında dış ticaret hacmi bulunduğunu ve karşılıklı yatırımların, “kazan-kazan” ilkesi çerçevesinde gerçekleştiğini aktardı. Türkiye'nin son yıllarda başarılı bir ekonomik performans sergilediğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Ekonomimiz, Maastricht Kriterlerini karşılıyor. Her ne kadar AB üyesi değilsek de, rakamlara bakınca başarılı olduğumuzu herkes görmektedir” şeklinde konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Gül, siyasi konuları da görüşmeleri sırasında ele aldıklarını ve terörle mücadeleye de çok önem verdiklerini belirterek, herhangi bir ayrım yapmadan bütün terörist örgütlerle mücadelenin çok önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye - AB ilişkilerinin de görüşmenin gündem maddeleri arasında yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Avusturya'nın dönem başkanlığında bir fasıl açıp kapattığını söyledi.

“AB İLE MÜZAKERE SÜRECİNE SİYASİ KONULAR DÂHİL EDİLMEMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecine başlamasının oy birliğiyle kabul edildiğini ifade ederek, “Bu süreç, teknik bir süreçtir. Sürece siyasi konular dâhil edilmemeli ama maalesef oyunun kuralları değiştirilerek çeşitli siyasi konular bu sürece dâhil ediliyor. Bu, kimsenin çıkarına değil. Neticede Türkiye, AB müktesebatını üstlenen bir ülke ve AB'nin bunu takip etmesi gerekir. Türkiye, AB müktesebatını başarıyla tamamlarsa AB komisyonu 'Türkiye hazır' diyecek ve Avrupa halkları, Türkiye'nin üyeliğine 'evet' ya da 'hayır' diyecek. Avusturya halkına şu çağrıda bulunmak isterim: Türkiye, AB üyesi olması durumunda mevcut pastayı büyütecek bir ülkedir. Türkiye, Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi. Pastayı büyüttükten sonra hissesini alacaktır. Bunun bilinmesini isterim. Önümüzün açık tutulması konusunda Avusturya'nın katkı sağlamasını rica ettim. Vize konularıyla ilgili de düşüncelerimi paylaştım. Gümrük Birliğine üye olan bir ülkenin malları serbestçe dolaşırken, o malları tanıtacak insanların fuarlarda mallarının başında duramaması tezat teşkil etmekte” dedi.

TÜRKİYE İLE AVUSTURYA ARASINDA 15. YÜZYILA UZANAN DİPLOMATİK İLİŞKİLER

Türkiye ile Avusturya'nın uzun geçmişe sahip ilişkileri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, diplomatik ilişkilerin 15. yüzyılda kurulduğunu hatırlatarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi büyükelçilerinden birini Viyana'da görevlendirdiğini, ilişkilerin günümüzde de güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı