KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Amacımız Balkanları Ortak Bir Dayanışma ve İş Birliği Alanına Çevirmek”

26.04.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Amacımız Balkanları Ortak Bir Dayanışma ve İş Birliği Alanına Çevirmek”

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi’nin ardından yapılan ortak basın toplantısında, bölgede köklü reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı ve “Amacımız, bir zamanlar husumetlerin hâkim olduğu bu toprakları dayanışma ve her alanda güçlü bir iş birliği alanına çevirmektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojsa Radmanoviç’in katıldığı İkinci Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Tadiç ve Radmanoviç ile güzel bir toplantı yaptıklarını belirterek, toplantıya Bosna Hersek Başkanlık Konseyinin diğer iki üyesinin katılmasından da mutluluk duyduğunu söyledi.

İSTİKRAR VE REFAHIN ÖNEMİ

“Bizim bütün arzumuz Balkanların 3 ülkesi olarak aramızdaki iş birliğini, dayanışmayı güçlendirmek, sorunların çözümüne yardımcı olmak, her ülkenin içişlerine karışmadan egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı göstermek” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, istikrar ve refaha büyük önem verdiklerini belirtti.

“BÖLGEDE KÖKLÜ REFORMLARA İHTİYAÇ VAR”

Bölgede köklü reformlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, köklü reformların gerçekleşmesi halinde bütün bölge ülkelerinin Avrupa Birliği çatısı altında birleşeceğine dair inancını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, kuralları, ilkeleri ülkelerin kendi içinde geçerli kılmasının önemine işaret ederek böylece halkların da mutlu olacağını söyledi.

“BALKANLAR AVRUPA'NIN MERKEZİDİR”

Son dönemde Bosna Hersek ile Sırbistan'ın Avrupa Birliği ile ilişkilerinde önemli gelişmelerin meydana geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki dönemde gelişmelerin daha da hızlanacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Balkanları Avrupa'nın kıyısı olarak görmediklerini belirterek, “Bugünkü Balkanlar aslında Avrupa'nın ortasıdır, merkezidir. Belgrad bu anlamda kilit bir şehir, Sırbistan kilit bir ülkedir” dedi.

Zirvede birçok konuyu detaylı bir şekilde görüşmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Amacımız, bir zamanlar husumetlerin hâkim olduğu bu toprakları dayanışma alanı ve ortak istikametlerde her alanda güçlü bir iş birliği alanına çevirmektir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, üçüncü zirve toplantısını Saraybosna'da yapmaktan da büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi.

“AB KONUSUNDAKİ TECRÜBELERİMİZİ SIRBİSTAN VE BOSNA HERSEK İLE PAYLAŞABİLİRİZ”

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Sırbistan'a Avrupa'ya entegrasyon yolunda nasıl katkıda bulunabileceğinin sorulması üzerine, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecini 2005 yılında başlattığını anımsattı. Türkiye'nin nüfusunun ve ekonomisinin büyük olmasından dolayı sıkıntı yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ve İspanya gibi büyük ülkelerin de Avrupa Birliği üyesi olurken zorluklar yaşadığına vurguladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda büyük tecrübesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu tecrübelerini Sırbistan ve Bosna Hersek ile paylaşabileceğini kaydetti. Bir ülkenin Avrupa Birliği üyesi olması için kendi içinde siyasi, ekonomik ve hukuki reformlar yapması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu konularda Türkiye köklü reformlar yaptı. Biz onun için müzakerelere başladık. 2005 yılından önce niçin başlayamadık? Bizim de yapmamız gerekenler vardı. Zaman zaman onları geciktirdik, zaman zaman siyasi atmosferimiz uygun olmadı. Nihayet köklü değişiklikler yaptıktan sonra müzakerelere başladık” diye konuştu.

“TÜRKİYE, SIRBİSTAN VE BOSNA HERSEK'E YATIRIM YAPARAK DA DESTEK OLABİLİR”

Türkiye'nin Avrupa’da Sırbistan ve Bosna Hersek lehine lobi yapmasının ve üyeliklerini arzu etmesinin başlı başına destek olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Sırbistan ve Bosna Hersek'e yatırım yaparak ekonomik anlamda da destek olabileceğini söyledi.

“BALKANLARDA İŞ BİRLİĞİ VE İSTİKRAR VARSA MUTLULUK VE REFAH VARDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Balkanlara yönelik vizyonunun ne olduğunun ve üçlü zirveyle ne amaçlandığının sorulması üzerine, Balkanların Avrupa'nın kıyısında değil, merkezinde olduğunu yineledi. “Balkanlarda ne zaman iş birliği ve istikrar oluştuysa mutluluk ve refah olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Gül, geçen dönem içinde yaşanan husumetlerden dolayı acılar çekildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Ama acılarla hiçbir yere varılmaz. Bunları unutmamız ve tekrar iş birliğine dönmemiz gerekir. Türkiye olarak biz buna gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Balkan ülkelerinin Avrupa ve NATO gibi büyük şemsiye altında yerlerini alması halinde karşılaştıkları günlük sorunların daha kolay çözüleceğine işaret etti.

 

GÖL KENARINDA YÜRÜYÜŞ

Konsey Üyeleri ile Buluşma
Göl Kenarında Yürüyüş

Zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Radmonoviç ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ile Hırvat üyesi Zelyko Komsiç de katıldı. Liderler yemeğin ardından, Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun yer aldığı ormanlık alandaki gölün kenarında yürüyüş yaptı ve aralarında sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri Bakir İzetbegoviç ve Zelyko Komsiç ile ayrı ayrı görüştü. Daha sonra Belgrad temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı