Cumhurbaşkanı Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Josipovic onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Hırvatistan arasında her alanda önemli bir iş birliği potansiyeli bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye ve Hırvatistan’ı birbirine yakınlaştıran bu coğrafyanın istikrarında bugüne kadar beraberce üstlenmiş olduğumuz sorumluluklar, ilişkilerimizi daha da güçlendirmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Josipovic ve eşi Tatjana Josipovic onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Josipovic ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Hırvatistan’a üç yıl önce yaptığı ziyaretten güzel hatıralarla ayrıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında kökleri 15’nci yüzyıla uzanan ilişkileri en üst seviyeye çıkarmanın görevleri olduğunu söyledi.
“AB YOLUNDA ATILAN ADIMLARI TAKDİRLE İZLİYORUZ”
Ziyaretin, Hırvatistan’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde altı yıllık bir aranın ardından yapılan ilk resmî ziyaret olma özelliğini taşıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Josipovic’e, “Müzisyen ve hukukçu kişiliğinizle Hırvatistan’ın bilim, sanat ve siyaset hayatına uzun yıllar boyunca yaptığınız katkıların ardından, şimdi de dirayetli liderliğinizde AB yolunda atılan adımları takdirle izliyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ GELİŞMELERE DUYARLI OLMASI KAÇINILMAZDIR”
Cumhurbaşkanı Gül, Balkanların, Türkiye'nin tarihsel, kültürel ve insani bağları bulunan, her alanda yoğun ve çok boyutlu ilişkiler sürdürdüğü bir bölge olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkelerimiz tarihten kaynaklanan dostluk ilişkilerini ve insani bağları paylaşmaktadır. Bugün Türkiye’de sayıları milyonlarla ifade edilen Balkan göçmeni vatandaşımız yaşamaktadır. Bu nedenle, Türkiye’nin bölgedeki gelişmelere duyarlı olması kaçınılmazdır.”
“BALKANLAR’DA KALICI BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Hırvatistan’ın ve Bosna-Hersek’in kurucu unsurlarından biri olan Hırvatların, bölgede barışa ve istikrara bugüne kadar yaptıkları katkıları Türkiye’nin yakından izlediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de, son yıllarda büyük acılar yaşamış Balkanlar’da kalıcı barış anlayışının hâkim olması için çalıştığını vurguladı.
ÜÇLÜ İSTİŞARE MEKANİZMALARI
Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda Türkiye/Bosna-Hersek/Sırbistan ve Türkiye/Bosna-Hersek/Hırvatistan üçlü istişare mekanizmaları kapsamında yürütülen iş birliğinin önemine işaret ederek, “Türkiye ve Hırvatistan’ı birbirine yakınlaştıran bu coğrafyanın istikrarında bugüne kadar tek başına veya beraberce üstlenmiş olduğumuz sorumluluklar, ilişkilerimizi daha da güçlendirmiş, diğer bölge ülkelerine örnek teşkil etmiştir. Balkanlar coğrafyasında istikrarın anahtar aktörlerinden birisi olan Hırvatistan’ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurum ve kuruluşlarıyla entegrasyonu, bizleri ortak bir zeminde buluşturmaktadır” dedi.
“HIRVATİSTAN’IN AB’YE KATILMASINDAN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYARIZ”
Hırvatistan’ın NATO’ya girmesiyle birlikte, iki ülke arasındaki çok boyutlu iş birliğine yeni bir alan daha eklendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “3 Ekim 2005 tarihinde birlikte başladığımız AB üyelik müzakereleri kapsamında Hırvatistan’ın kaydettiği ilerlemeden, müzakere fasıllarının tamamını açmış ve bunlardan 28’ini geçici olarak kapatmış olmasından dolayı zat-ı devletlerini ayrıca tebrik ederim. Hırvatistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin 20’nci yıldönümünün idrak edileceği 2011 yılı zarfında, üyelik müzakerelerini tamamlayarak katılım antlaşmasını imzalamanızdan büyük memnuniyet duyacağız” dedi.
“ORTAK SINIRIMIZ BULUNMASA DA, HIRVATİSTAN’I HER ZAMAN KOMŞUMUZ OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Türkiye ile Hırvatistan arasında her alanda önemli bir iş birliği potansiyeli bulunduğunu ve bu potansiyelden halkların müşterek menfaatleri doğrultusunda daha geniş bir şekilde yararlanmak gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül; ekonomi, ticaret, savunma ve kültür alanlarında atılacak her adımın, bir yandan ülkeleri karşılıklı olarak güçlendireceğini, diğer yandan da halklar arasındaki dostluğu pekiştireceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin ortak sınırı bulunmasa da, Türkiye’nin, Hırvatistan’ı her zaman komşu olarak değerlendirdiğini de söyledi.
TÜRKÇE-HIRVATÇA SÖZLÜK
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Zagreb Üniversitesi Türkoloji Bölümü mensuplarının çabaları sonucunda yayımlanan ilk Türkçe-Hırvatça sözlüğün, komşuluk ilişkisinin ve kültürel bağların yeni bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Hırvatistan’ın geçmişte olduğu gibi gelecekte de bölgede Türkiye’nin önemli bir ortağı olacağını vurguladı.