KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“İsrail'in Mavi Marmara Raporunun Hiçbir Uluslararası Meşruiyeti Yok”

24.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Strazburg’a gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, “İsrail'in açıkladığı rapor uluslararası hukuk nezdinde hiçbir kredibilitesi, meşruiyeti, inandırıcılığı olmayan kendi belgesinden başka bir şey değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Strazburg’a hareketinden önce yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“BİZİ BM İNSAN HAKLARI KOMİSYONU'NUN KARARI İLGİLENDİRİR”

İsrail'in hazırladığı Mavi Marmara raporuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in yaptıklarının uluslararası hukukla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “İsrail'in açıkladığı bu rapor da yine uluslararası hukuk nezdinde hiçbir kredibilitesi olmayan, hiçbir meşruiyeti, inandırıcılığı olmayan kendi belgesinden başka bir şey değildir. Aslında bu şunu açıkça gösteriyor: İsrail hükümetinin ne kadar dünyayı ve uluslararası hukuku dikkate almayan şımarık tavrını ve aldırmaz tavrını gösteriyor. Bizim nezdimizde hiçbir kredibilitesi olmayan, 9 kişinin hayatını kaybettiği bir olayda, uluslararası sularda olan bir olayda bunu gayri ciddi bir şekilde değerlendiren ve neticelendiren, hiçbir uluslararası inandırıcılığı olmayan, kendi belgelerinden başka bir şey değildir. Biliyorsunuz, Birleşmiş Milletler'de bir Panel vardır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun topladığı veriler vardır, bunun kararı vardır. Bizi ancak bunlar bağlar ve ilgilendirir” şeklinde konuştu.

DDK'NIN MUHSİN YAZICIOĞLU İLE İLGİLİ RAPORU

DDK'nın Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili rapor hazırladığını hatırlatarak, Yazıcıoğlu'nun eşiyle görüşüp görüşmediğine ve Cumhurbaşkanlığı'nın bundan sonra inisiyatifinin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi: “Rahmetli Yazıcıoğlu'nun eşi bundan bir yıl kadar önce beni ziyaret ederek bu konunun araştırılmasını, tereddütleri olduğunu, şüpheleri olduğunu ve bu işin Devlet Denetleme Kurulu tarafından en detaylı bir şekilde araştırılmasını benden rica etti. Ben de onun üzerine Devlet Denetleme Kurulu'na talimat verdim, hem olayın iyice araştırılması hem de Türkiye'de kuralların yeterli olup olmadığını, bütün bunların tespitini, alınması gereken yeni tedbirler varsa bunların tespitini, kurumlarda noksanlık varsa bunların yeniden donatılması gerektiğini, bu konuyla ilgili detaylı çalışma bir yapmalarını istedim."

Devlet Denetleme Kurulu'nca, 800 sayfaya yakın, detaylı bir çalışma yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Hazırlanan rapor, Başbakanlığa gider, ilgili yerlere yazılır, tabii bir mahkeme var şu anda, esas Savcı muhakkak ki neticede kararını verecektir. Onlara gönderilir, ailesi böyle bir talepte bulunduğu için ailesine verilir, ayrıca devletin ilgili kurumlarına gönderilir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Ertürk'ün “Cumhurbaşkanı'nın görev süresi karara bağlanmalı” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Bu konuyla ilgili benim açıklamalarım var biliyorsunuz, o da bir soru üzerine verdiği bir cevap” dedi.

SİYASETTE ÜSLUP TARTIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, siyasette son günlerde üslup tartışmalarının yine başladığını belirterek, “Sizin daha önce bir çağrınız olmuştu, yine bir çağrıda bulunacak mısınız?” şeklindeki sorusunu ise, “Her gün aynı çağrıyı yapacak halim yok tabii, herkes aklı başında insanlar. Neticede bütün halkımız takip ediyor ve halk değerlendirir bunları” şeklinde yanıtladı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı