Cumhurbaşkanı Gül'ün AGİT Zirvesi Temasları

01.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün AGİT Zirvesi Temasları

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 7. zirvesi için bulunduğu Astana'da temaslarını sürdürüyor.


 
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in liderleri tek tek karşılamasının ardından aile fotoğrafı çekildi.

 

 

Zirve’nin açılış oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü temasları çerçevesinde bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. İki liderin gürüşmesinde iki ülkeyi ilgilendiren çeşitli konuların yanı sıra, Wikileaks internet sitesinde ifşa edilen bilgiler de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev’e, Wikileaks konusunda ortaya çıkanlara itibar etmedikleri değerlendirmesini yaptı.

 

 

AB KONUSUNDA İNGİLTERE’NİN DESTEĞİ SÜRÜYOR  

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’i kabul etti. Ekonomik krizin ele alındığı görüşmede Clegg, AB konusunda İngiltere’nin Türkiye’ye verdiği desteğin devam ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE-VATİKAN İLİŞKİSİ 

Vatikan Devlet Sekreteri Tarcisio Bertone’yi de kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Vatikan’la diplomatik ilişki kurmasının ardından 50 yılın geçtiğini belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin Vatikan’la ilişkisinin Fatih dönemine kadar gittiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, 8-9 Kasım’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Vatikan’a yaptığı ziyareti hatırlatarak, “Papa’nın 2006 ziyareti tarihî bir ziyaret oldu, kendisine iyi dileklerimi iletin” dedi. Vatikan Devlet Sekreteri Bertone ise, iki ülke arasındaki ilişkilerden kendilerinin de çok memnun olduğunu belirterek, “2006 ziyareti olağanüstü idi, Papa da bu ziyaretten memnun kaldı” diye konuştu.

KAZAKİSTAN VE ARNAVUTLUK DEVLET BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞMELER 

Cumhurbaşkanı Gül, öğleden sonraki oturumlar sırasında da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile ayrı ayrı bir araya geldi.

AGİT Zirvesi’ndeki başarılı organizasyondan dolayı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i tebrik eden Cumhurbaşkanı Gül, “Çok büyük kapasiteye sahip olduğunuzu gösterdiniz, gurur duyduk. Tüm yabancı heyetler Astana’nın güzelliğini konuşuyor” dedi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ise, Cumhurbaşkanı Gül’e zirveye katıldığı için teşekkürlerini sundu ve “Astana’yı Türkler yaptı, hep beraber yaptık” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya gelen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi ise iki ülke arasındaki yakın ilişkiyi övdü. Kosova konusunda görüş teatisinin yapıldığı görüşmede Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, bu yıl 3 kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Yakın iş birliğinden çok memnunuz. Ekonomik ilişkileri geliştirmek konusunda kararlıyız. Türkiye’de okuyan çok sayıda Arnavut asker ve polis var, bundan mutluluk duyuyoruz” dedi.

MACARİSTAN CUMHURBAŞKANI SCHMİTT İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül, Astana ziyaretinin ikinci gününde de ikili temaslarını sürdürdü. Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül,  Macaristan’ın Ocak 2011’den itibaren AB Dönem Başkanı olacağına dikkat çekerek Macar lidere  başarı dileklerini iletti. Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt’in Nisan 2011’de Türkiye’yi ziyaret edeceğini hatırlatan ve bu ziyareti sabırsızlıkla beklediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül,  Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Macaristan’ın vermiş olduğu desteğe de teşekkür etti.

AGİT GENEL SEKRETERİ BRİCHAMBAUT’U KABUL

Daha sonra AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut’u kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, örgüte 6 yıldır verdiği hizmetlerden ötürü kendisine teşekkürlerini iletti. Türkiye’nin AGİT’e desteğinin devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül,  Astana zirvesindeki organizasyon başarısı için de Brichambaut’u tebrik etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı