KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Chatham House Ödülü İçin İngiltere'ye Gitti

06.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından takdim edilecek 2010 yılı “Chatham House Ödülü”nü almak ve bazı temaslarda bulunmak üzere İngiltere’ye gitti.
 

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House tarafından, her yıl uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine en fazla katkı sağlayan devlet adamına ödül verildiğini, 2009 yılında Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva’ya verilen ödülün, bu yıl da kendisine verildiğini belirtti. 

CHATHAM HOUSE VE OXFORD ÜNİVERSİTESİ’NDE KONFERANS

Türkiye’nin son dönemde bölgesel ve uluslararası alanda barış, huzur, güvenlik ve refahın geliştirilmesine yaptığı katkıların bir göstergesi olan bu ödülü, Türkiye ve Türk halkı adına memnuniyetle kabul edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu vesileyle Chatham House’da Türkiye’nin uluslararası ilişkiler vizyonu ve Türk dış politikası, Oxford Üniversitesi’nde ise, İslam âleminde demokrasi ve kalkınma konulu konferanslar vereceğini de söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN YOĞUN İNGİLTERE TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere’de, Başbakan David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague’i kabul edeceğini, başta AB üyelik süreci olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

Londra’da, Financial Times gazetesinin yayın kurulu ile “The Economist”, “BBC” ve “Bloomberg TV” gibi tanınmış medya kuruluşlarının temsilcileriyle de mülakatlar gerçekleştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, “First” dergisinin tertipleyeceği ve iş dünyası ve hükümet çevrelerinden önde gelen isimlerin hazır bulunacakları kahvaltılı bir toplantıda Türkiye’nin ticaret ve yatırım potansiyeli hakkında konuşma yapacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Bloomberg Ajansı’nın katkılarıyla, İngiltere’nin finans merkezi “The City”de iş dünyasının temsilcileriyle bir kahvaltıda bir araya gelerek, Türkiye ekonomisiyle ilgili sorularını cevaplayacağını sözlerine ekleyerek, “Tüm dış seyahatlerimde, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla buluşmaya büyük önem verdiğimi biliyorsunuz. Bu defa da, İngiltere’de yaşayan ve nüfusu 400 bine yaklaşan Türk toplumunun temsilcileriyle Londra’da Büyükelçilik konutunda bir araya geleceğim” dedi.

YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ VE MİMAR SİNAN SERGİSİ AÇILIŞI

Türkiye’yi yurt dışında tanıtmak ve yurt dışındaki vatandaşlarınızın ilişkilerini canlı tutmak için birçok şehirde Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu merkezin Londra’da açılacak olmasının önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde aynı gün Kraliyet Mimarlar Enstitüsü’nde ilki Çankaya Köşkü’nde ve himayesinde gerçekleştirilen Mimar Sinan sergisini açacağını kaydederek, “Bu açılışlarla Türk dili ve kültürü ile dünya mirasına katkılarımızın Londra gibi önemi bir kültür ve sanat merkezinde uluslararası kamuoyuna daha yakından tanıtılması mümkün olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin en güçlü destekçilerinden olan ve garantör ülke sıfatıyla Kıbrıs sorunun çözümü bakımından ayrı bir önemi bulunan İngiltere’de gerçekleştireceği temasların uluslararası gündemde bulunan konularla ilişkin Türkiye’nin tutumuyla dış politikadaki önceliklerinin en üst düzeyde İngiliz kamuoyuna ve muhataplarına aktarılması açısından yararlı olacağını belirtti.



 


CUMHURBAŞKANI GÜL İNGİLTERE’DE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül Londra'ya ulaştı. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü Heathrow Havalimanı’nda, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'i temsilen Barones Rawlings, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ve diğer yetkililer karşıladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı