KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Hatay: Kültür, Tarih ve Hoşgörü Şehri

03.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Hatay: Kültür, Tarih ve Hoşgörü Şehri

 

Resmî Kurumlar
İş Adamlarına Plaket
Habib-i Neccar Camii

Hatay’daki temasları esnasında Habib-i Neccar Camii, Havra ve Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Hatay’dan bütün dünyaya Türkiye’nin barış ve hoşgörü özlemini içeren mesajını iletti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Hatay’da, vatandaşların yoğun ilgisi altında Uzun Çarşı’da yürüyerek tarihî çınarın altına geldiler. Vatandaşlarla bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, burada ayrıca Hatay’ın meşhur künefesinden yedi.

CAMİDEN HAVRAYA, HAVRADAN KİLİSEYE

Ardından Habib-i Neccar Camisi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, caminin ardından havrayı ziyaret etti. Havraya gelişi sırasında, devlet başkanlarının gelişini müjdelemek amacıyla kullanılan bir enstrüman olan ‘Şofar’ çalınarak karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, semavi dinlerinin hepsinin Hatay’da ibadethanelerinin bulunduğunu, bunun tarih boyunca hep böyle olduğunu, bugün de süregeldiğine dikkat çekerek, havradan önce camiye gittiğini havradan sonra da kiliseye gideceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül buradaki konuşmasını şöyle tamamladı: “Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşıdır. Burası hepimizin yurdudur, ülkesidir. Hep beraber buradayız. Hoşgörü, kardeşlik içerisinde. Herkesin dinî inancı farklı olabilir ama karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma içerisinde ülkemizi daha iyi yapmak için uğraşıyoruz. Bugün Musevi vatandaşlarımızın bu ibadethanesini ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Buradan Musevi vatandaşlarıma da iyi günler, huzur, barış ve mutluluk diliyorum.”

“BU TÜRKİYE İÇİN EN BÜYÜK ZENGİNLİKTİR”

Kilisede yaptığı konuşmada, Hatay'da 3 dinin mensuplarının bir arada dostluk ve kardeşlik içinde yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu kardeşliğin devam edeceğini, bunun için herkesin el birliğiyle çalışacağını belirtti. Herkesin inançlarını, dininin gereklerini en iyi şekilde yaşadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Atalarımız hoşgörü, tolerans içinde kardeşçe yaşadılar. Cami, kilise, sinagog hepsinin bir meydanda olduğu il sayısı azdır. Bu Türkiye için en büyük zenginliktir” dedi.

HATAY: "FARKLI DİNLERİN, İNANÇLARIN SEVGİ İÇİNDE BİRLİKTE YAŞADIĞI EN GÜZEL ÖRNEK"

Cumhurbaşkanı Gül, valiliği ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Hatay'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hatay'ın tarihin izlerini taşıyan neolitik dönemden günümüze kadar gelen tarihî bir kent olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Hatay’ın ayrı bir özelliği var. Dün yemekte de masamı bütün dinlerin ve mezheplerin temsilcileriyle paylaştım. Türkiye'nin başka bir yerinde bunu yaşayamazsınız” dedi. Farklı dinlerin, inançların sevgi içinde birlikte yaşadığını, bunun en güzel örneğinin de Hatay'da görüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Hatay'da gün içerisinde çeşitli temaslarda bulunacağını ve ziyaretleri sırasında ilin yaşadığı gelişmeleri daha yakından göreceğini belirtti.

“HATAY’DA İNSANLAR BİRLİK, KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA İÇİNDE YAŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, belediyeyi ziyaretinde ise Hatay'da insanların birlik, kardeşlik ve dayanışma içinde yaşadıklarını, farklı dinlerden, mezheplerden, etnik yapıdaki herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak mutlu bir şekilde yaşamaya devam edeceğini kaydetti. Tarihî eserlere büyük önem verdiğini, bazen bu eserlerin yıprandığını ya da aslının korunamadığını görmenin üzüntü verici olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, hızlı nüfus artışı ve sosyal şartlar nedeniyle ortaya çıkabilecek bu sorunların giderilmesinin de önemine işaret etti.

HABİB-İ NECCAR CAMİİ

Habib-i Neccar Camii, Hatay’da yapılan ilk cami olarak bilinmektedir. Baybars zamanında eski bir tapınağın yerine yapılan cami, IX. yüzyılda depremden zarar gördüğü için yeniden yapılmış ancak minare eski şeklini korumuştur. Kitabesinde yeniden yapım tarihi olarak hicri 1275 yazmaktadır. Caminin bir köşesinde, Hz. İsa tarafından gönderilen resullere ilk defa inanan ve onları korurken şehit olan Habib Neccar’ın türbesi vardır.

HAYIRSEVER İŞ ADAMLARINA PLAKET

Cumhurbaşkanı Gül, Hatay’da hayırsever iş adamlarına plaket verilmesi törenine katıldı. Hatay'ın Türkiye'nin en mümbit toprakları üzerinde kurulduğunu, tarımın yanı sıra sanayide de geliştiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin gösterdiği büyük gelişmeden Hatay'ın da büyük pay aldığını, zenginliğin refahı artırdığını, refah artışıyla da mutluluğun arttığını söyledi.

ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE İNCELEME

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Arkeoloji Müzesi’nde de incelemelerde bulundu ve Hatay programını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı