KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İlk Kez Bir Cumhurbaşkanından Havra ve Kilise'ye Ziyaret

05.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İlk Kez Bir Cumhurbaşkanından Havra ve Kilise'ye Ziyaret


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çan sesinin ezan sesine karıştığı, ama kimsenin kimseye karışmadığı Hatay'da bir ilki gerçekleştirerek aynı gün içinde üç semavi dinin ibadet yerini ziyaret etti.

Hatay’da sürdürdüğü temasları esnasında Habib-i Neccar Camii, Havra ve Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Hatay’dan bütün dünyaya Türkiye’nin barış ve hoşgörü özlemini içeren mesajını iletti.

DÜNYA BARIŞINA TÜRKİYE’NİN SOMUT KATKISI

Farklı medeniyetleri ortak çatı altında buluşturan Hatay’da yaptığı bu ziyaretlerle Cumhuriyet tarihi boyunca aynı gün içinde üç dinin kutsal mekânını ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olan Cumhurbaşkanı Gül, dünya barışına Türkiye’nin nasıl bir medeniyet projesi ile katkı sunabileceğinin de somut bir örneğini sergilemiş oldu.

“ARTIK KENDİMİZİ DAHA FAZLA EMNİYETTE HİSSEDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül’ün dakikalarca alkışlandığı ve üzerine güllerin serpildiği Kilise ziyaretinde, Hatay’daki Hıristiyan topluluğunun farklı mezheplere mensup 19 kilisesinin temsilcileri de hazır bulundu. Söz alarak teşekkür ve memnuniyetlerini ifade eden din adamları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak artık kendilerini daha fazla emniyet ve güven içinde hissettiklerini dile getirdiler.

“BU KARDEŞLİK DEVAM EDECEK”

Kilisede yaptığı konuşmada, Hatay'da 3 dinin mensuplarının bir arada dostluk ve kardeşlik içinde yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu kardeşliğin devam edeceğini, bunun için herkesin el birliğiyle çalışacağını belirtti. Herkesin inançlarını, dininin gereklerini en iyi şekilde yaşadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Atalarımız hoşgörü, tolerans içinde kardeşçe yaşadılar. Cami, kilise, sinagog hepsinin bir meydanda olduğu il sayısı azdır. Bu Türkiye için en büyük zenginliktir” dedi.

“BÜTÜN DUALARIMIZ TÜRK SANAT MÜZİĞİ MAKAMLARINA DAYALI”

Havra’da ise Musevi din adamları ve vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti için “Asırlardan beri bir devlet başkanının gerçekleştirdiği ilk ziyaret” değerlendirmesi yapıldı. Musevi din adamları, ayrıca, “Bütün dualarımız Türk sanat müziği makamlarına dayalı” diyerek ayinlerin Türk Sanat Müziği makamlarının icrasıyla gerçekleştirildiği bilgisini verdiler.

“BURASI HEPİMİZİN YURDU”

Ziyaret ettiği kutsal mekânlarda her dinden vatandaştan yoğun ilgi gören Cumhurbaşkanı Gül’ün buralarda verdiği ortak mesaj çok açıktı: “Herkesin dinî inancı farklı olabilir; ama karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma içerisinde ülkemizi daha iyi hale getirmek için uğraşıyoruz. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşıdır. Burası hepimizin yurdudur, ülkesidir.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı