KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Hatay'ın Tarihî Dokusu En İyi Şekilde Korunmalı"

03.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Hatay'ın Tarihî Dokusu En İyi Şekilde Korunmalı"

 

Hatay’daki temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı Gül, tarihî eserlere büyük önem verdiğini, bazen bu eserlerin yıprandığını ya da aslının korunamadığını görmenin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hatay’da belediye başkanlığı önünde vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.

 

 

Konuşmasında, kenti Cumhurbaşkanı olarak ilk kez ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Hatay'da insanların birlik, kardeşlik ve dayanışma içinde yaşadıklarını, farklı dinlerden, mezheplerden, etnik yapıdaki herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak mutlu bir şekilde yaşamaya devam edeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Hatay'da kamu görevlilerinin vatandaşın refahı için çalıştıklarını, Hatay'ın güzelliklerini ve yaşadığı gelişimi görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Daha sonra Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı makamında ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, tarihî eserlere büyük önem verdiğini, bazen bu eserlerin yıprandığını ya da aslının korunamadığını görmenin üzüntü verici olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, hızlı nüfus artışı ve sosyal şartlar nedeniyle ortaya çıkabilecek bu sorunların giderilmesinin de önemine işaret etti.

TARİHÎ DOKUNUN EN İYİ ŞEKİLDE KORUNMASI

Eserlerin restorasyonları yapılırken çok dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, restorasyon yapılırken bazı eserlerin boyalarının çizilmesi veya tarihî bir binaya alüminyum pencere yapılması gibi durumların ortaya çıkmasının, eserin orijinalliğine zarar verdiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, ‘açık hava müzesi’ olarak nitelediği Hatay'da tarihî dokunun en iyi şekilde korunması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Uzunçarşı'yı ziyaret ederek esnafla ve vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Ardından Habib-i Neccar Camisi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, cami ziyaretinin ardından Havra'ya gelişi sırasında, devlet başkanlarının gelişini müjdelemek amacıyla kullanılan bir enstrüman olan ‘Şofar’ çalınarak karşılandı.

CAMİDEN HAVRAYA, HAVRADAN KİLİSEYE

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı kısa konuşmada, semavi dinlerinin hepsinin Hatay’da ibadethanelerinin bulunduğunu, bunun tarih boyunca hep böyle olduğunu, bugün de süregeldiğine dikkat çekerek, havradan önce camiye gittiğini havradan sonra da kiliseye gideceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül buradaki konuşmasını şöyle tamamladı: “Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşıdır. Burası hepimizin yurdudur, ülkesidir. Hep beraber buradayız. Hoşgörü, kardeşlik içerisinde. Herkesin dinî inancı farklı olabilir ama karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma içerisinde ülkemizi daha iyi yapmak için uğraşıyoruz. Bugün Musevi vatandaşlarımızın bu ibadethanesini ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Buradan Musevi vatandaşlarıma da iyi günler, huzur, barış ve mutluluk diliyorum.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı