KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Hatay: "Farklı İnançların Sevgi İçinde Birlikte Yaşadığı En Güzel Örnek"

03.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Hatay’daki temas ve incelemeleri çerçevesinde valiliği ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de farklı din ve inançların sevgi içinde birlikte yaşadığını, bunun en güzel örneğinin de Hatay'da görüldüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hatay’daki temas ve incelemeleri sürüyor. Cumhurbaşkanı Gül, bu sabah ilk olarak Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, valiliğe gelişinde Fransız işgalini gördüğü belirtilen 104 yaşındaki Emine Ceylan ile bir süre sohbet etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, valiliği ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Hatay'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hatay'ın tarihin izlerini taşıyan neolitik dönemden günümüze kadar gelen tarihî bir kent olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Hatay’ın ayrı bir özelliği var. Dün yemekte de masamı bütün dinlerin ve mezheplerin temsilcileriyle paylaştım. Türkiye'nin başka bir yerinde bunu yaşayamazsınız” dedi. Farklı dinlerin, inançların sevgi içinde birlikte yaşadığını, bunun en güzel örneğinin de Hatay'da görüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Hatay'da gün içerisinde çeşitli temaslarda bulunacağını ve ziyaretleri sırasında ilin yaşadığı gelişmeleri daha yakından göreceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül'e ziyareti sırasında Vali Lekesiz tarafından cami, havra ve kilisenin yan yana bulunduğu yağlı boya bir tablo ile ney armağan edildi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra restorasyonu yapılan tarihî valilik binasında incelemelerde bulundu ve bahçesine defne ağacı dikti.

Hatay’da valiliğin ardından garnizon komutanlığı ile belediye başkanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra sırasıyla Uzun Çarşı, Habib-i Neccar Camii ve Havra’da incelemelerde bulundu.

HATAY

Yüzölçümü: 5403 km²
Nüfusu: 1.448.418 kişi
Nüfus Yoğunluğu: 249 kişi/km²
İlçe-Belde-Köy Sayısı: (Merkez ilçe dâhil) 12 ilçe, 66 belde ve 362 köy.
Rakım: 85 m
Ekonomik Karakteristiği: Sanayi, tarım, ticaret ve nakliyecilik.
Kişi Başına Millî Gelir: 2001 yılı verilerine göre 1.757 Dolar
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik: Türkiye genelinde 29. Sırada (2003)
İhracat Kapasitesi: 1.416.898 dolar (2009)
Başlıca Mamuller: Pamuk, narenciye, zeytin, yaş sebze ve meyve, yassı ve uzun çelik.

KISA TARİHÇE

Hatay, Türkiye’nin en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Antakya, Altınözü, Şenköy ve Çevlik’te yapılan araştırmalarda elde edilen buluntular bu yörenin neolitik, kalkolitik dönemlerde ve tunç çağında yaygın bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Antakya, M.Ö. 64’te Roma İmparatorluğu’na katıldı ve İmparatorluğun Suriye eyaletinin başkenti oldu.

Antakya, 638’de İslam ordusu tarafından fethedildi ve sırasıyla Emeviler, Abbasiler, Tolunoğulları ve İhşitlerin egemenliğine girdi. 1516’da Yavuz Sultan Selim’in Halep’e girmesiyle Antakya Osmanlı hâkimiyetine girdi.

1. Dünya Savaşı sonrası Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandıysa da İhtilaf Devletleri antlaşma hükümlerine aykırı olarak Antakya ve havalisini işgal ettiler. Yapılan antlaşmada Hatay, Suriye sınırları içinde, Fransızların elinde kaldı. Ancak Türkler özel bir idare altında kültürel haklara sahip olacaklardı. Fransa, Ankara Antlaşması’na aykırı olarak İskenderun’u Suriye’ye devredince Atatürk bu yöreye “Hatay” adını vererek meseleyi Milletler Cemiyeti’ne götürdü. Uzun görüşmelerden sonra 29 Haziran 1939’da Hatay Millet Meclisi son toplantısını yaparak kendini feshetti ve Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararı aldı. 23 Temmuz 1939’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 63’üncü vilayeti olarak Hatay Vilayeti Türkiye’ye katıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı