KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Üniversiteler Kalıpları Kırarak İlim Üreten Bir Yapıya Kavuşuyor"

25.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Gül, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılış töreninde, üniversitelerdeki rekabetin; ilerlemeyi, terakkiyi ve mükemmelleşmeyi gerçekleştiren en büyük dinamizm ve itici güç olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Akademik Yılının Açılış Töreni’ne katıldı.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, Mardin’in, Mezopotamya’nın merkezlerinden biri olduğunu, bu şehirde taşın dantel örülür gibi yontulduğunu ve bu özelliğiyle hafızalarda güzel bir yer edindiğini belirtti.

“MARDİN TEKRAR KEŞFEDİLDİ”

Son yıllardaki yanlış yapılaşma ve kötü mimarinin acı acı hissedildiği sırada herkesin tekrar Mardin’i keşfettiğini ve sahiplendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bütün çirkinliklerin yavaş yavaş temizlenip kentin eski güzelliğiyle hafızalarda kalması yönünde çalışmalar yapılmaya başlandığını söyledi.

ŞEHRİN UNESCO ATAĞI CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE

Mardin'i sahiplenme yönünde gördüğü çabalardan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu şuur ve çabayı çok değerli bulduğunu, takdir ve teşvik ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, "İnanıyorum ki bu şehir, kısa sürede UNESCO'nun tarihi mirasları içine girecektir. Ben de valilik ziyaretimde bu çalışmayı himayeme aldım. Bunu hızlandıracağız" diye konuştu.

“MARDİN’İN PARLAK GEÇMİŞİ YENİDEN CANLANIYOR”

Yapılan çalışmaların Mardin'in sönmek üzere olan parlak geçmişinin gelecekte nasıl alevleneceğine ve etrafını parıldatacağına işaret olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, böyle bir değişim ve "tekrar kendine gelmenin", Mardin'i 5-10 sene içinde çok cazip yapacağını ve bunun getireceği ekonomi ve dinamizmin Mardin'de yaşayanlara çok katkıda bulunacağını belirtti.

“ÜNİVERSİTELER KALIPLARI KIRARAK İLİM ÜRETEN BİR YAPIYA KAVUŞUYOR”

İlim yuvası olan üniversitelerin önemine değinen ve Türkiye’de her ilde üniversitenin bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Daha önce olduğu gibi üniversiteler çok dar kalıplar içerisine zorla sığdırılan değil, tam tersine, canlı, tartışan, konuşan, birbiriyle rekabet eden, bilim üreten, ilim üreten üniversiteler haline dönüşüyor. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

“ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ SADECE TÜRKİYE’YE DEĞİL MEZOPOTAMYA’YA HİTAP EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerdeki rekabetin; ilerlemeyi, terakkiyi ve giderek mükemmelleşmeyi gerçekleştiren en büyük dinamizm ve büyük itici güç olacağını belirtti. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin sadece Türkiye’ye değil, bütün bölgeye, Mezopotamya’ya hitap ettiğini ve bu nedenle büyük bir potansiyelinin bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Burada başka bölgelerimizden farklı olarak bir gerçek var, Müslüman, Süryani, Hıristiyan vatandaşlarımız hepsi beraber, buraya çok büyük katkılar sağlamışlar. Bu bölgeye çok büyük bilim adamları gelmiş, büyük medreseler açılmış. Bugün işte bunlar tekrar canlanıyor. Bu konularla ilgili çok güzel çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla bu üniversite gerçek anlamda bir sosyal bilimler üniversitesi olmaya en iyi şekilde adaydır.”

“SOSYAL BİLİMLER ve MİMARİDE ÖNE ÇIKAN BİR OKUL”

Cumhurbaşkanı Gül, her kurumun, ülkenin, şehrin olduğu gibi üniversitelerin de mukayesede üstünlükle öne çıkarabileceği bir konunun olabileceğini, kendisinin, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin avantajını, sosyal bilimlerde gördüğünü, bunun içerisine mimariyi de soktuğunu söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin çok aranan, bilim hayatına çok katkı yapan bir üniversite olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Sosyal bilimler üniversitesi olarak kendisine alan seçmiş olmasını çok doğru buluyorum ve bu yönde bütün kurumlarımızın da sizleri desteklemesi gerekir” diye konuştu.

“ANAYASA KÜLTÜREL MİRASI KORUMAMIZI EMREDİYOR”

Kültürel mirasın korunmasının Anayasa’nın emri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasamız bütün kültürel mirası korumamızı emrediyor. Kültürel miras çok geniş aslında. Sultanahmet Camisi de veya burada gördüğümüz bir medrese de, buradaki bir Süryani kilisesi de, Mimar Sinan’ın köprüsü de kültürel mirasımızın bir parçası olduğu gibi sanat da edebiyat da başka alanlar da aynı şekilde. Dede Korkut’tan, Mesnevi’den, Mem ü Zin’den Ahmed-i Hani’nin, bunların hepsi de bizim kültürel mirasımızdır, bir parçamızdır. Bütün bunların en iyi şekilde korunması, yaşatılması, anlatılması, öğretilmesi hepimizin aslında görevidir. Bu üniversite bunu yapabilecek bir üniversite.”

“FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİĞİMİZDİR, BU ZENGİNLİĞİ YAŞATMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Mardin meydanında görüştüğü üç kadından birinin Arapça, birinin Kürtçe, diğerinin Süryanice olarak kendisiyle konuştuğunu, bunun büyük bir zenginlik olduğunu belirterek, “Farklılıklarımızı zenginlik olarak görmeyi işte burada, bu çerçeve içerisinde buluyorum. Ama bütün bu zenginliklerin hepsi burada huzur içerisinde, kardeşlik içerisinde yüzyıllar boyunca yaşamıştır. Arızi şeyler her dönemde olabilir, önemli olan işin ruhudur. O bakımdan baktığımda burada herkes vardır, var olmaya devam edecektir. Bunu yaşatmak, bu zenginliği muhafaza etmek anlamına gelecektir. İşte bu üniversite bunları en iyi şekilde yapabilir” dedi.

“BİLİMSEL METODOLOJİYİ GÖZETEN BİR İŞ BİRLİĞİ”

Üniversitelerin birbiriyle dayanışma ve iş birliği içinde olması gerektiğini, böylece ihtiyaç duyulan konularda birbirlerinden faydalanabileceklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, artık bu işlerin el yordamıyla değil, bilimsel metodoloji içerisinde olacağını, bunun da üniversitelerde yapılmakta olduğunu belirtti.

“ŞEHİR, ÜNİVERSİTESİNE SAHİP ÇIKIYOR”

Mardin Artuklu Üniversitesinin de gelişmesi için ne gerekiyorsa onun el birliği içinde yapılacağını dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki devlet üzerine düşenleri yapacaktır. Çünkü burası bir devlet üniversitesidir, bir vakıf üniversitesi değildir. Devlet üzerine düşenleri yaparken bazı şehirlerimizde gördüğüm çok güzel örneği burada da görüyorum, bu da ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Nedir o? Şehir, üniversitesine sahip çıkıyor. Üniversitenin bir an önce tamamlanması, üniversitenin daha güçlü ve köklü bir şekilde akademik hayatına devam edebilmesi için devletin bütçesinin yanında halk devreye giriyor. Hayırseverleri varsa onlar devreye giriyor. Birçok üniversite var, devlet bütçesiyle yapılacak olsa inanın ki bugünkü durumunun çok gerisinde olurdu. Ama hayırsever vatandaşlarımızın kazançlarının bir bölümünü gönüllü olarak üniversitelere ayırmaları, fakülte binalarını yapmaları, akademik kadroları desteklemeleriyle bu üniversitelerimiz de çok güzel bir şekilde büyümektedir."

Cumhurbaşkanı Gül, hayırseverlere yaptıkları hizmetlerden ve kazançlarının bir bölümünü böyle projelere aktarmalarından dolayı teşekkür etti.

Üniversitenin diğer ihtiyaçlarını bir taraftan devlet karşılarken Mardin halkının da diğer ihtiyaçlarını karşılayacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, yeni akademik yılın öğrenciler ve akademik kadro için başarılarla dolu geçmesi dileğinde bulundu.

FAKÜLTENİN İLK HARCI

Törenin ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi Zeynel Abidin Erdem İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nin temeline ilk harç, Cumhurbaşkanı Gül tarafından kürsüden harç makinesinin butonuna basılarak atıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı