KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Mardin'in Sahip Olduğu Mirası Yaşatmak Anayasal Görevimizdir"

25.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Mardin'in Sahip Olduğu Mirası Yaşatmak Anayasal Görevimizdir"


Mardin’de, restorasyonu tamamlanan tarihî valilik binasının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara binanın balkonundan hitap etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, yeni valilik binasına gelişlerinde vatandaşların sevgi gösterisi ile karşılandı. Binanın balkonundan halka hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı olarak Mardin'e ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ve bundan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

AÇIK HAVA MÜZESİ

Cumhurbaşkanı Gül, yeni binanın açılışının ardından Mardin Valisi Hasan Duruer ile bir araya geldi.

Türkiye'nin her köşesinin kendine has güzelliklere sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Mardin'in de tarihi ve kültürüyle bir nevi açık hava müzesi olduğunu söyledi.

BİNLERCE YILLIK KÜLTÜR MİRASI

Cumhurbaşkanı Gül, birçok dinin ve medeniyetin izlerini taşıyan Mardin'in güzelliklerinin iyi korunduğunu, daha da iyi korunması için özen gösterileceğini dile getirerek, “Burada insanların huzur ve barış içinde yaşadılar. Bundan sonra da yaşamaya devam edecekler” dedi. Mardin'in önemli bir kültür mirasına sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu mirası yaşatmak aynı zamanda anayasal görevimizdir'' diye konuştu.

Tarihî Valilik Binası

1896-1908 yılları arasında dönemin belediye reisi tarafından yapılmıştır. Mimari ve süsleme açısından Mardin sivil mimarisini yansıtmaktadır. Hastane, vali konağı, misafirhane ve halı okulu olarak kullanılmıştır. Farklı dönemlerde eklemeler yapılan ve özgünlüğünü kaybeden binadaki restorasyon çalışmaları, Mardin Valiliği tarafından 2010 yılı Mart ayında başlatılmıştır.


“ABİDİN DİNO MARDİN'DE”

Vilayet ziyaretinin ardından yürüyerek Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, müzede incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldılar.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Müze'nin alt katında bulunan ''Abidin Dino Mardin'de'' adlı serginin açılışını gerçekleştirdi.





ARKEOLOJİ PARKI

Mardin Sakıp Sabancı Kent Müzesi'nin ardından Cumhuriyet Meydanı'na gelen Cumhurbaşkanı Gül'e, burada bir vatandaş tarafından tespih hediye edildi. Daha sonra Arkeoloji Parkı'na geçen Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül, öğrencilerle sohbet ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Burada Bayan Gül kökboyasıyla baskı yaparken, Cumhurbaşkanı Gül de Artuklu sikkesi bastı.







KASIMİYE MEDRESESİNİ ZİYARET

Daha sonra çay bahçesi ziyaretinde vatandaşlarla bir araya gelerek, sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Kasımiye Medresesi'nde de incelemelerde bulundular ve Mardin'i ziyaretleri anısına burada ağaç diktiler.

Kasımiye Medresesi

Mardin kentinin güneybatısındaki tepelerin altında yer alan yapının inşaatında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Eserin mimari tarzından, Artuklular devrinde yapımına başlandığı ve Akkoyunlular döneminde tamamlanmış olduğu anlaşılmaktadır (1457–1502). Plan özellikleri, taş işçiliği ve süsleme motifleri, devir özelliklerine uygun olmasa da, bu anıtsal yapının Mardin’deki Artuklular devrinin son eserlerinden birisi olduğunu söylemek mümkündür. Tarihi yapı, Cihangir Bey’in oğlu Kasım Bey adıyla anılmaktadır. Yapının restorasyon çalışmalarına 2007 yılında başlanmış ve bu yıl çevre düzenleme ihalesi tamamlanmıştır.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı