KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Basın Özgürlüğüne Hepimiz Değer Veriyoruz"

20.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Geleneksel Ödül Töreni’nde, Yılın Devlet Adamı Onur Ödülü verilen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de ulusal basının yanında çok güçlü bir yerel basının bulunduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Gazeteciler Federasyonu 31. Başkanlar Konseyi Toplantısı ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Geleneksel Ödül Töreni’ne katıldı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, Kayseri ve Anadolu’nun birçok şehrinin kendini aştığını, önemli olaylara ev sahipliği yaptığını ve yurtdışından misafirler ağırladığını, bugün de Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile Kayseri’de Türk-Alman İşadamları Forumu’na katıldıklarını aktardı.

“DÜNYA ÇAPINDA CAMİAYIZ”

Salonda bulunan Türkiye, Azerbaycan ve KKTC bayraklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Burada üç bayrak var ama bizim bayraklarımız çoktur. Biz dünya çapında camiayız. Birçok devletimiz var. Bununla onur duyuyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk dünyasının aynı millet ve farklı devletler olarak dayanışmayla iş birliğini artırmak için çalıştıklarını, Türk Konseyi’nin de bu amaçla kurulduğunu söyledi. Türk devletleri içinde KKTC’nin ayrı bir yeri olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta henüz barışın tesis edilemediğini, 1974’ten bu yana süren ateşkesle her şeyin devam ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıslı Türkler ile Rumların barış içinde yaşamasının, eski acıların tekrarlanmaması için yeni bir düzenin kurulmasının herkesin arzusu olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçildikten sonra büyük bir sorumluluk duygusuyla barış görüşmelerini sürdürdüğünü ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her zaman yanında olmuştur ve her bakımdan yanında olmaya devam edecektir” dedi.

“ANNAN PLANI REFERANDUMU TARİHÎ DÖNÜM NOKTASI OLDU”

Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözümü ve barışı Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin samimiyetle istediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, 2004 yılında Annan Planı’nın referandumda oylanmasıyla çözümü hangi tarafın istediğinin ortaya çıktığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, “Annan Planı’nı reddeden taraf diğer taraf olmuştur. Bütün dünya da uzun yıllar aldatıldığını görmüştür. O referandum tarihî bir dönüm noktası oldu” dedi.

“DOĞU AKDENİZ BÜYÜK BİR BARIŞ VE İŞ BİRLİĞİ ALANI HALİNE GELMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’in büyük bir barış ve iş birliği alanı haline gelmesini istediğini vurgulayarak, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ın tamamının çözüm sağlanması halinde büyük bir iş birliği ve dayanışma gösterebileceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN HÜR BASIN VURGUSU

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını basınla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bölümünde de, demokrasinin vazgeçilmez prensiplerinden birinin hür basın olduğunu vurgulayarak, hür basının, ifade özgürlüğü, fikir özgürlüğü, habere ulaşma özgürlüğü ve yazma özgürlüğünü içerdiğini aktardı.

“BİR ÜLKENİN ŞEFFAFLIĞI BASIN VASITASIYLA OLUR”

Bu konuda Türkiye’nin geçmiş zamanlarda çok eleştirildiğini ve çok büyük eksikliklerin olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, gelinen noktada bu alanda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini ve AB kriterlerinin yerine getirildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, gelinen bu noktaya rağmen halen bazı eksikliklerin de bulunduğunu kaydederek, örnek olarak son dönemde gazeteciler hakkında açılan çelişkili davaları örnek verdi. Mahkeme safhasında bunların hepsinin düzeleceğine inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Basın özgürlüğü aynı zamanda bir ülkenin itibarıyla ilgilidir. Bir ülkenin şeffaflığı, yanlışların ifade edilebilmesi, aynı zamanda kontrol mekanizması açık toplumlarda basın vasıtasıyla olur. O açıdan basın özgürlüğüne hepimiz olağanüstü değer veriyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, diğer yandan basın özgürlüğünün istismar edilmemesini beklemenin de bireylerin hakkı olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, herkesin doğruyla yanlışı ayırt edebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü, “Şiddet söz konusu olmadığı sürece her türlü fikir konuşulabilmeli ve paylaşılabilmeli. İnsanlar en aykırı fikirlerini bile şiddet içermemek şartıyla konuşabilirler.”

“ULUSAL BASININ YANINDA ÇOK GÜÇLÜ BİR YEREL BASIN VAR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de basının mülkiyet açısından dâhil olmak üzere çok çeşitlendiğini bildirerek, Türkiye’de ulusal basının yanında çok güçlü bir yerel basının bulunduğuna da dikkat çekti. Yerel basının da demokrasinin kökleşmesi bakımından bir kriter olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Yerel basının güçlendirilmesi de hükümet politikalarıyla desteklenecek bir konudur. Yerel basının bulunduğu bölgede kalmaması ve bölgelere yayılması teşvik edilmelidir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, yerel televizyonların teknolojinin imkânlarını kullanarak ulusal yayın yaptıklarını, internetin de gazeteler basılmadan haberleri ekrana yansıttığını söyledi.

YEREL BASININ İMKÂNLARI

Yerel basının imkânlarını ve standartlarını yükseltmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Yerel basını zayıflatan unsurlardan birisi, nüfusla mukayese ettiğinizde çok sayıda gazetenin olması. O bakımdan gönüllü olarak birleşmeniz sizleri güçlü kılar. Burada bir zorlama söz konusu olamaz tabii ki” dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’E YILIN DEVLET ADAMI ONUR ÖDÜLÜ

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül’e Kayseri Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Yılın Devlet Adamı Onur Ödülü” verildi. Törende ayrıca Cumhurbaşkanı Gül haber dalında dereceye giren gazetecilerin plaketlerini verdi. Kayseri’deki programını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’a gitti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı