KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Bütün Vatandaşlarımızın Cumhurbaşkanıyım"

19.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Alman Cumhurbaşkanı Wullf ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim de Hıristiyan, Musevi vatandaşlarımız var. Ben onların da cumhurbaşkanıyım. Onlar bizim vatandaşlarımız, aramızda bir ayrım söz konusu olamaz” dedi.

Basın açıklamasının ardından her iki cumhurbaşkanı basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“MODERN DEVLET ANLAYIŞINDA VATANDAŞLARIN KİMLİKLERİNE SAYGI ESASTIR”

Almanya’ya göçün artık durması gerektiği yönünde tartışmalar olduğunu belirten bir Alman basın mensubunun, “Cumhurbaşkanı Wulff, 'İslam Almanya’nın bir parçası' dedi. Siz, Hıristiyanlık Türkiye’nin bir parçası diyebilir misiniz?” şeklindeki sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Wulff’un konuşmasını kendisinin de okuduğunu ve takdir ettiğini vurgulayarak, Türkiye’de de gayrimüslim vatandaşların bulunduğunu, kendisinin onların da cumhurbaşkanı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, modern devlet anlayışında vatandaşların kimliğine, dinine saygı duymak gerektiğini belirterek, bu konuda bir problemin bulunmadığını aktardı.

“ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI”

Türkiye’den, geri dönmek amacıyla ilk giden vatandaşlarımızın değişen koşullarla birlikte Almanya’ya yerleştiklerini, bugün ise Türkiye’den yoğun bir göçün yaşanmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’deki ekonomik büyüme ve demokrasisinin güçlenmesinin, göçü Almanya’dan Türkiye’ye doğru döndürdüğünü vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, sonradan gelenlerin Almanya’ya entegrasyonunun önemli bir konu olduğunu, bu konuyu siyaseten kullanmak yerine sorunun çözümüne yardımcı olmak gerektiğini sözlerine ekledi. Vatandaşların yaşadıkları ülkenin lisanını bilmelerinin önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu konuların el birliği içinde çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI WULFF: “MÜZAKERELER ADİL BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞMELİ”

Bir basın mensubunun, “Müzakere sürecinde, Türkiye'ye diğer ülkeler gibi davranıldığını düşünüyor musunuz" sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Wulff, müzakerelerin adil ve ucu açık şekilde sürdürüldüğünü, daha önce üstlenilmiş yükümlülüklerin yerine getirilmesi yani ahde vefa ilkesinin geçerli olduğunu belirterek, “Zamanlama açısından söylenecek detaylar var, fakat genel olarak Türkiye'nin hakkı bu müzakerelerin adil bir şekilde gerçekleşmesi yönünde” dedi.

CUMHURBAŞKANI WULFF: “MEVCUT SORUNLARI EL BİRLİĞİYLE ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR”

“Almanya'daki Müslümanların da cumhurbaşkanıyım” açıklamasına gelen eleştirileri nasıl karşıladığının sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Wulff, "Benim için bu çok olumlu bir deneyimdi. Almanya'da 3 Ekim tarihinde konuştum ve bugün de TBMM'de bir konuşma yapacağım. İki konuşmamda da aynı şeyleri söyleyeceğim. Birbirimize çok faydamız var, yakın ilişkileri geliştirmemiz ve mevcut sorunları el birliğiyle daha erken çözmemiz gerekiyor” cevabını verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, özgürlüklerin toplumun her kesimi için geçerli olduğunu belirterek, “Çeşitliliği kabul etmek gerekiyor, küreselleşmede giderek daha fazla çeşitlilikle karşılaşacağız. Yorucu olabilir, ancak bu çeşitlilik aynı zamanda bir zenginliktir” diye konuştu.


ALMANYA CUMHURBAŞKANI WULFF TBMM’YE HİTAP ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gitti.

Her iki Cumhurbaşkanı bir süre Genel Kurul çalışmalarını izledi. Daha sonra Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, TBMM Genel Kurul'una hitaben bir konuşma yaptı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı