KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Üniversitelerde En Aykırı Fikirler Rahatlıkla Konuşulabilmeli"

07.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin akademik yıl açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’deki üniversitelerin son yıllarda gösterdiği gelişime dikkat çekti.

 

 

“YÖK KANUNU MUHAKKAK YENİLENMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin Bağlarbaşı yerleşkesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, eskiden sadece devlet üniversitelerinin var olduğunu ve hepsinde de kuralların aynı şekilde tatbik edildiğini hatırlattı. Bunun da Türk üniversitelerini biraz içe kapalı hale getirdiğini ve üniversitelerin hamle yapmasının önünü kapattığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Yeni bir üniversite sisteminin Türkiye'ye gelmesi gerekir. YÖK Kanunu'nun muhakkak yenilenmesi gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül,  üniversitenin kurulmasında Türkiye Diyanet Vakfı ve İslam Araştırmaları Merkezi’nin önemli rolü olduğunu belirterek, bu üniversitenin kurulmasını istediğini ve teşvik ettiğini söyledi.

“ÜNİVERSİTELERİN ASLİ FONKSİYONLARINA DÖNMESİ SEVİNDİRİCİ”

29 Mayıs Üniversitesi’nin Türk eğitim, kültür, bilim hayatına yeni bir soluk, yeni bir nefes getireceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Gerçekten çok ümit vaat edici, sevindirici gelişmeler var ortada. Bu bir gerçek; üniversiteler tekrar kendine geliyor, kendi önceliklerine odaklanıyorlar. Üniversiteler tekrar asli fonksiyonlarını kuşanmış vaziyetteler. Bu, Türkiye için çok sevindirici bir şey” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, dünyada isimleri bilinen sayılı üniversitelerin kuruluşunun teolojiyle başladığını hatırlattı ve bu üniversitelerin gelişe gelişe bugün başka alanlarda kendilerini gösterdiklerini, teolojiyle de ilişkilerini sürdürdüklerini belirtti. 29 Mayıs Üniversitesi’nin de din bilimleri alanında ihtisaslaşması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bunu yapacak bir başka üniversiteyi de şu anda göremediğini söyledi ve “Bu, sadece Türkiye'de değil, bütün Türk Cumhuriyetlerine, Kafkaslara, Rusya'ya, Balkanlara, Avrupa'ya büyük bir hizmet olacaktır” dedi.

TİKA VE DİYANET VAKFININ HİZMETLERİ

Konuşmasında, bu coğrafyaların Türkiye'den talepleri konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, insani yardımlar açısından TİKA'nın faaliyetleri ve Diyanet Vakfı'nın yaptığı hizmetlere talep olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu, çok ciddi bir konu. Din konusu dünyanın en önemli meselelerinden biri. Müslümanlığın en iyi şekilde, bütün çağlara hitap edecek şekilde anlaşılması, taşınabilmesi ve yanlış sokaklara girmemesi çok önemli. Bu, kulaktan duyma laflarla olacak bir şey değil, bu gerçek bilim adamlarının yapacağı bir şey. Böyle bir merkeze, bilim yuvasına, üniversiteye ihtiyaç var. Ümit ederim ki bu alanı ileride ihmal etmezsiniz.”

“BÜYÜK TÜRKİYE'NİN ÜNİVERSİTELERİ CANLI, DİNAMİK VE YARIŞMACI OLMALI”

Büyük Türkiye'nin üniversitelerinin çok canlı, dinamik ve yarışmacı olması gerektiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: “Uzun yıllar ihmal edilen bu alanın tekrar harekete geçtiğini görmekten Cumhurbaşkanı olarak gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. 10–15 sene sonra bunun neticelerini hep beraber alacağız. Gerek teknik alanda, gerekse sanat ve sosyal bilimlerde alacağız. Teknik alanlarda büyük araştırma, geliştirme hamleleri yapılıyor, çok büyük fonlar kullanılıyor. Türkiye'nin kendi meselelerini çözmek, Türkiye'nin tartıştığı konuları daha bilimsel, daha bilgili, daha elle tutulur, sağlam bir şekilde tartışmak için de bilim adamlarına, üniversitelere çok ihtiyaç vardır.”

“HERKES FİKİRLERİNİ RAHATLIKLA İFADE EDEBİLMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin meselelerinin her alanda olduğu gibi üniversitelerde de tartışılacağını ifade ederek, “En aykırı fikirler üniversitelerde rahatlıkla konuşulabilmeli, rahatlıkla tartışılabilmeli. Hiç kimse fikrinden dolayı, düşüncesinden dolayı çekinmemeli. Bunu rahatlıkla ifade edebilmeli. Üniversite zaten tolerans, anlayış, fikirlerin tartışıldığı bir yerdir. Türk üniversitelerinin yeniden bu özgürlükçü, yeniden her türlü fikre açık bir tarza girmeleri takdir edilmesi gereken bir husustur. Bundan asla çekinmemek gerekir. Sokakta bilmeyen insanların tartışması mı önemli, yoksa bilen insanların, bilgiye dayalı bir şekilde değişik konuları tartışması mı önemli? Bu tabii ki çok önemli. Bundan faydalanabiliriz. Bundan ancak ders çıkartabiliriz. O açıdan bunlardan hiç çekinmiyorum. Hatta tam tersine teşvik de ediyorum. Özellikle tarih, kültür, sosyal alanlarda güçlü üniversitelerimiz var” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından üniversitede incelemelerde bulundu ve kütüphaneyi gezdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı