KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Trabzon: "Türkiye'ye Renk ve Zenginlik Katan Tarihî Şehir"

05.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Trabzon: "Türkiye'ye Renk ve Zenginlik Katan Tarihî Şehir"


Trabzon ziyaretinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'un güneye ve Orta Doğu’ya demiryoluyla bağlanma zamanının geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’u ziyaret etti. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin akademik yıl açılışına da katılan Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon ziyareti esnasında vatandaşların yoğun sevgi ve ilgisiyle karşılaştı.


Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak valiliği ve garnizon komutanlığını ziyaret etti. Valilik önünde Vali Recep Kızılcık tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, tören mangasını selamladı.

“TÜRKİYE'YE RENK VE ZENGİNLİK KATAN ŞEHİR”

Cumhurbaşkanı Gül, Vilayet makamında yaptığı konuşmada, Karadeniz'in merkezi konumundaki tarihî kent Trabzon'u ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Trabzon'un her bakımdan kendisine has özellikleri ile Türkiye'ye renk ve zenginlik katan bir il olduğunu söyledi. Trabzon Havaalanı'na inerken sahili görme imkânı olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, daha önceki ziyaretlerinde geldiği Trabzon ile bugünkü Trabzon arasında büyük fark olduğunu belirterek, emeği geçenleri kutladı.


TRABZONLUNUN FUTBOL SEVGİSİ

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz tesislerini ziyaret etti. Tesisleri ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, her şehrin öne çıkan bazı özellikleri olduğunu, Trabzon'a da futbol ve sporun önderlik yaptığına dikkat çekti. Trabzonspor'un lig ve kupa şampiyonluklarıyla 4. büyük takım olduğunu belirterek, büyük takımların çoğalması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "Bir ülke kalkınırken, güçlenirken her yönüyle kalkınır. Sadece siyasetle, ekonomiyle güçlü olunmuyor. Sporda, müzikte ve bilimde de kalkınma oluyor" diye konuştu.



VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ

Cumhurbaşkanı Gül, Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz tesislerini ziyaretinin ardından belediye başkanlığına giderken yolda aracını durdurarak Kunduracılar Caddesi olarak bilinen tarihî çarşıyı gezdi. Trafiğe kapalı olan cadde boyunca yürürken vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve sevgi gösterisinde bulunduğu Cumhurbaşkanı Gül, esnafa hayırlı işler diledi, çok sayıda kişiyle fotoğraf çektirdi.



“TRABZONLULAR HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK”

Çarşının çıkış noktasından sonra, Atatürk alanında bulunan tarihî belediye binasının balkonundan vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin en güzel, şirin ve eski şehirlerinden Trabzon'u ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu dile getirerek, vatandaşlara gösterdikleri sevgiden dolayı teşekkür etti. Kamu görevlilerinin vatandaşlara hizmet etmek için elinden geleni yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, halkın her şeyin en iyisine layık olduğunu vurguladı.



“TÜRKİYE TOPYEKÛN YENİLİYOR, ÜNİVERSİTELER DE KENDİNİ SÜRATLE YENİLEMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'daki etkinlikleri çerçevesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine de katıldı.

Törende yaptığı konuşmada üniversitelerin uzun yıllar boyunca enerjilerini başka konulara harcadığını, araştırma ve bilim üretmede çok fazla başarılı olamadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye'nin orta ve uzun vadede dünyanın dikkatini çekecek kadar bilim üreteceğine inanıyorum. Türkiye teknoloji ithal eden bir ülke olamaz. Muhakkak teknoloji üretmesi gerekir. Patent geliştirmeli ve bu konuda üniversitelerimizi teşvik etmeliyiz. Üniversiteleri alışkın olduğumuz üniversite kavramından çıkarmalıyız. Türkiye, topyekûn yeniliyor, üniversiteler de kendini süratle yenilemeli” diye konuştu.



TRABZON'UN ÖNDE GELEN İSİMLERİYLE AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül Trabzon'un önde gelen isimleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün masasında, 2008 yılının Eylül ayında Şırnak'ta şehit olan Uzman Çavuş Mustafa Aliyazıcıoğlu'nun eşi ve iki çocuğu da yer aldı.

KUZEYİ GÜNEYE BAĞLAYAN LİMAN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Trabzon temaslarının ikinci gününde ilk olarak Alport Limanı’nı gezerek yetkililerden bilgi aldı ve incelemelerde bulundu. Sadece Karadeniz'in değil, Türkiye'nin önemli limanlarından biri olan Trabzon Limanı'nın, tarih boyunca Rusya'yı güneye bağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda İran'ın da limana ilgi gösterdiğine işaret ederek, Trabzon'a demiryolu yapıldıktan sonra limanın öneminin daha da artacağını belirtti.



“TRABZON'UN GÜNEYE VE ORTA DOĞU’YA DEMİRYOLUYLA BAĞLANMA ZAMANI GELDİ”

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, oda üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Demiryolunun öneminin daha önce kavrandığını, ancak yüksek maliyet nedeniyle kaynakların başka önceliklere yönlendirildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'un Güney’e ve Orta Doğu’ya demiryoluyla bağlanma zamanının geldiğini söyledi. Trabzon'a olağanüstü teşvik verildiğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Trabzonlu iş adamlarından, bunu en iyi şekilde değerlendirmelerini ve yatırım avantajlarını dünyaya anlatmalarını istedi.

BAYAN GÜL, TARİHÎ SÜMELA MANASTIRI’NDA

Trabzon Havaalanı'ndan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın eşi Verda Özak ve Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ın eşi Sema Kızılcık ile beraber Maçka ilçesi Altındere Vadisindeki tarihî Sümela Manastırı'na gelen Bayan Gül, yol boyunca karşılaştığı turistlerle sohbet etti.

Manastır girişinde bir yöresel sanatçı Bayan Gül'ü, kemençe eşliğinde söylediği atma türküyle karşıladı. Ardından beraberindekilerle manastırı gezerek, yetkililerden bilgi alan Bayan Gül'ü, manastırdan ayrılışı sırasında, aynı yöresel sanatçı, bu kez kemençe eşliğinde söylediği atma türküyle uğurladı.

BAYAN GÜL’DEN ŞEHİT AİLESİ VE ÇOCUK YUVASINI ZİYARET

Bayan Gül, Trabzon ziyaretinin ikinci gününde ise bir şehit ailesiyle çocuk yuvasını ziyaret etti. Şırnak'ta 2008 yılında şehit olan Uzman Çavuş Mustafa Aliyazıcıoğlu'nun eşi ve iki kızını evlerinde ziyaret eden Bayan Gül, şehit ailesinin fertleriyle sohbet etti ve ihtiyaçlarını dinledi.

Ardından Fatih Çocuk Yuvası'na geçen Bayan Gül, çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. 7–12 yaş arası 40 çocuğun kaldığı yuvanın minik sakinleriyle ilgilenerek, odaları gezen Bayan Gül’e, bir kız çocuğu kendi yaptığı tabloyu hediye etti. Ziyaret sırasında hediyeler dağıtan Bayan Gül, yuvadan ayrılırken karşılaştığı okuldan dönen çocuklarla da sohbet etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı