KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Artık Büyük Projeleri Hayata Geçirebiliyor"

05.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'un Güney’e ve Orta Doğu’ya demiryoluyla bağlanma zamanının geldiğini söyleyerek, İran ile ticarette Trabzon'un yerine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Trabzon temaslarının ikinci gününde ilk olarak Alport Limanı’nı gezerek yetkililerden bilgi aldı ve incelemelerde bulundu.


 

Sadece Karadeniz'in değil, Türkiye'nin önemli limanlarından biri olan Trabzon Limanı'nın, tarih boyunca Rusya'yı güneye bağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda İran'ın da limana ilgi gösterdiğine işaret ederek, Trabzon'a demiryolu yapıldıktan sonra limanın öneminin daha da artacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, oda üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Trabzon'daki gelişme ve pozitif atmosferi görmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, kentin derin kültür ve tarihi, büyük üniversitesi ve sporuyla Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu vurguladı.

 

 

“TRABZON'UN GÜNEY’E VE ORTA DOĞU’YA DEMİRYOLUYLA BAĞLANMA ZAMANI GELDİ”

Demiryolunun öneminin daha önce kavrandığını, ancak yüksek maliyet nedeniyle kaynakların başka önceliklere yönlendirildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'un Güney’e ve Orta Doğu’ya demiryoluyla bağlanma zamanının geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Türkiye'nin artık büyük projeleri hayata geçirebildiğini, OECD'nin en çok büyüyen, Avrupa'nın risk primi en düşük ülkesi olduğunu ve kredi sorunu çekmediğini bildirdi.

“TARİHÎ YAPILAR VE YAYLALAR KORUNMALI”

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Trabzon'un gelişmesine ışık tutması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, üniversite bünyesinde kurulan teknopark ile bilimsel faaliyetlerin ekonomiye transfer edilebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Trabzonlulardan, turizmde yeri olan tarihî yapıları ve yaylaları korumalarını da isteyerek, “Çevre bozulursa geri getirmek mümkün olmuyor. Türkiye'de artık çevre bilinci gelişmeye başladı. Bundan da memnuniyet duyuyorum” dedi.

“SIKINTI YAŞANIYORSA, DEĞİŞİKLİKLERDEN KAYNAKLANAN SIKINTIDIR”

Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu, inanılmaz değişim yaşandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Sıkıntı yaşanıyorsa, bu değişikliklerden kaynaklanan sıkıntıdır. Yeni anayasanın demokrasi ve hukuk standartlarına göre yapılması en çok iş adamlarına yarayacak” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin hukuk standartlarının yükseltilmesiyle ekonominin daha şeffaf hale geldiğine dikkat çekerek, geçmiş yıllarda Türkiye'ye güvenmeyen yabancıların artık yatırım yaptığını ve bu yatırımların kalkınmaya katkıda bulunduğunu iletti.

“TEŞVİKLERİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİN”

Trabzon'a olağanüstü teşvik verildiğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Trabzonlu iş adamlarından, bunu en iyi şekilde değerlendirmelerini ve yatırım avantajlarını dünyaya anlatmalarını istedi.

“TÜRKİYE-İRAN TİCARETİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'un önemli bir ihracat merkezi olduğunu, bu çerçevede Rusya ile ticarette yaşanan sıkıntıların kısa sürede giderileceğine inandığını ifade ederek, özellikle inşaatçıların Soçi ve Batum'daki altyapı ve inşaat faaliyetlerinden pay alması gerektiğini söyledi. İran ile ticari ilişkiler ve ticarette Trabzon'un yerine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bilmeyenler İran ile ticaretimizden rahatsız olabilir. Ama Türkiye-İran ticareti bizim için önemli” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke yetkilileri arasındaki ticareti canlandırılmasına yönelik konuşmaların pratiğe geçmesi gerektiğine işaret ederek, özellikle Trabzon'un bu ülkeye yönelik ticari faaliyetlerinin eski performansına kavuşacağını ümit ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ziyaretin anısına Cumhurbaşkanı Gül'e, maket bir ahşap tekne hediye etti.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Atatürk'ün Trabzon'a geldiği zamanlarda kaldığı Atatürk Köşkü'nü gezdi.

Trabzon temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra İstanbul’a gitti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı