KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Yenileniyor, Üniversiteler de Kendini Yenilemeli"

04.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Cumhurbaşkanı Gül, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında üniversitelerin, uzun yıllar enerjilerini başka konulara sarf ettiğini ama son yıllarda araştırma ve bilim üretmede ciddi gelişmeler olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Trabzon'daki etkinlikleri çerçevesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine katıldı.

 

 

“TÜRKİYE TOPYEKÛN YENİLENİYOR”

Törende yaptığı konuşmada üniversitelerin uzun yıllar boyunca enerjilerini başka konulara harcadığını, araştırma ve bilim üretmede çok fazla başarılı olamadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin topyekûn yenilendiğini, üniversitelerin de yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin birkaç yıl sonra 50. yıl mezunlarını vereceğini ve öğrencilerinin çoğunun Trabzon dışından gelmesiyle KTÜ'nün bölgesinin ötesine geçtiğini belirtti. KTÜ’nün Türkiye için çok önemli insanlar yetiştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bir üniversitenin büyüklüğünün, bulunduğu şehrin tarihi, çoğulculuğu ve alternatifleriyle gerçekleşeceğini vurgulayarak, “Böyle bir üniversitenin güçlü olması, Türkiye ve Kafkaslara hitap etmesi gerekir” dedi.

TİMES YÜKSEKÖĞRETİM LİSTESİ'NDE İLK İKİ YÜZDE TÜRKİYE’DEN İKİ ÜNİVERSİTE

Türkiye'nin en önemli kurumlarının başında üniversitelerin geldiğini, ülkenin kalkınmasında üniversitelerin lokomotif olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Times Yükseköğretim Listesi'nde ilk iki yüze bu yıl Türkiye'den ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi'nin girmesinin sevindirici olduğunu, bu sayının önümüzdeki günlerde artacağına inandığını ifade etti.

“ON BEŞ YIL SONRASININ DÜNYASINDA ÖNEMLİ YERİMİZ OLMALI”

Üniversitelerin teknoloji üretme, araştırma ve geliştirme projelerine ağırlık vermesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül; “Üniversiteler, uzun yıllar enerjilerini başka konulara sarf etti. Araştırma ve bilim üretmede çok fazla başarılı olamadı. Bu konuda son yıllarda ciddi gelişmeler var. Üniversiteler için TÜBİTAK ile iş birliği yapmak bile adeta sakıncalı bir konuydu. Bilime yapılan yatırım ertesi gün netice vermez, orta ve uzun vadede netice gösterir ama o neticeler çok değerlidir. Türkiye'nin orta ve uzun vadede dünyanın dikkatini çekecek kadar bilim üreteceğine inanıyorum. Türkiye teknoloji ithal eden bir ülke olamaz. Muhakkak teknoloji üretmesi gerekir. Patent geliştirmeli ve bu konuda üniversitelerimizi teşvik etmeliyiz. Üniversiteleri alışkın olduğumuz üniversite kavramından çıkarmalıyız. Türkiye, topyekûn yeniliyor, üniversiteler de kendini süratle yenilemeli. Türkiye, sanayi devrimini, bilgisayar dönemini kaçırdı ama bilim alanındaki yeni dönemleri kaçırmamalı. Türkiye'nin on, on beş sene sonra dünyanın güçlü ülkeleri arasına girmesi gerekiyor. Dünya değişirken önümüzdeki on beş yılın sonunda önemli merkezler, farklı yerler olacak. Büyük ekonomik faaliyetler farklı coğrafyalarda meydana gelecek. Cihan imparatorlukları kurmuş bir ülkenin, on beş yıl sonrasının dünyasında önemli yeri olmalı” dedi.

Törenin sonunda KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, açılışın anısına Cumhurbaşkanı Gül'e işlemeli porselen tabak ile el yapımı tekne maketi hediye etti.

 

 

TRABZON'UN ÖNDE GELEN İSİMLERİYLE AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül Trabzon'un önde gelen isimleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Yemeğe Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün masasında, 2008 yılının Eylül ayında Şırnak'ta şehit olan Uzman Çavuş Mustafa Aliyazıcıoğlu'nun eşi ve iki çocuğu da yer aldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı