KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Büyük Meseleler Söz Konusu Olduğunda Dayanışma İçinde Çalışılmalı"

24.08.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült



Sarıyer Çayırbaşı Karayolu tünel inşaatını inceleyen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti ve doğal afetlerde hazırlıkların dayanışma içinde yapılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “7 Tepe 7 Tünel Projesi” kapsamında inşası devam eden Sarıyer Çayırbaşı Karayolu tünel inşaatında incelemelerde bulundu.



“İSTANBUL’DA BÜYÜK ALTYAPI YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Cumhurbaşkanı Gül, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada İstanbul’da bulunduğu süre içerisinde şehrin önemli sorunları hakkında belediye başkanı ve validen bilgi aldığını belirtti. İstanbul’un sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gözdesi bir şehir olduğunu ve büyük altyapı yatırımlarının gerçekleştirildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ulaşım problemine dikkat çekerek, metro, tüneller ve Marmararay’ın İstanbul’a kazandırılmış çok büyük yatırımlar olduğunu belirtti.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİN BAŞARISI

Gezdiği tünelin heyecan ve gurur verici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Emeği, hizmeti geçen herkesi tebrik ediyorum. Bütün bunlar Türk müteahhit ve mühendislerinin yaptığı büyük projeleridir. Bunların benzerlerini yurt dışına gittiğimde gezerdim, Türk müteahhitlerinin yurt dışında yaptığı büyük projeleri. Demek ki bunlarla ilgili güzel metotlar bulununca, finansman imkânları sağlanınca, iş verilince Türk müteahhitler dünyanın başka yerlerinde yaptığı güzel, büyük altyapı projelerini burada da gerçekleştiriyorlar. Gezdiğimiz bu tünelin de kaba işleri bitmiş, artık elektronik, mekanik işleri yapılacak. Bir an önce bunların da bitip hizmete girmesini bekliyoruz” dedi.

“DOĞAL AFETLERE HAZIRLIK, YÖNETİCİLERİN İŞİ”

Tüneldeki incelemesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'ni ziyaret edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; “Nüfus, şehir büyük olunca, riskler ortaya çıkınca onlarla nasıl mücadele edilecek bu da çok önemli. Afetler, ummadığımız zamanlarda ortaya çıkıyor. Onları kontrol edemiyoruz. Ama onlar ortaya çıktığında hazır olanlar en az zaiyatla bu işi atlatıyorlar. Hazır olmayanlar ise çok büyük bedel ödüyorlar. Maalesef İstanbul, bu bölge, Türkiyemizin büyük bir kısmı tabii afetlerin sık sık ortaya çıktığı topraklar. Tarih boyunca böyle olmuş. Yüzyıllar önce de yine yağmurlar aynı bölgelerde sel oluşturmuş, yine binlerce yıl önce de depremler bu topraklar üzerinde olmuş. Dolayısıyla bunu biliyoruz, artık bilim adamları bize bir harita çıkarıp, hatta zaman periyodu, geniş bir bant içerisinde içinde tarih veriyorlar. Bunlardan ders almak ve hazırlık yapmak yöneticilerin işi. İstanbul’da depremle ilgili çok büyük hazırlıkların olduğunu da biliyorum. Her seferinde Sayın Belediye Başkanı’ndan bilgiler alıyorum” dedi.

Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ni (AKOM) ziyaret ederek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile diğer yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, tabii afetlerle ilgili hazırlıkların sadece yöneticilerin işi olmadığını, halkın aydınlatılması, bilgilendirilmesi, sorumlularla iş birliği yapılması gerektiğiniı ve olup bitenlerden onları haberdar etme konusunda basına büyük iş düştüğünü belirtti.

“ÖNEMLİ OLAN HASTAYI İYİLEŞTİRMEK DEĞİL, HASTA ETMEMEK”

Cumhurbaşkanı Gül, meydana gelen bir afetin ayrım yapmadan bir şehirde yaşayan herkesi vurduğunu, bir yol, köprü yıkıldığında, bir yer tıkandığında herkesi etkilediğine dikkat çekerek, "Önemli olan hastayı iyileştirmek değil, hasta etmemek. Burada da tedbirleri almak önemli. Tokyo ve ABD'nin herhangi bir bölgesinde çok şiddetli depremler olduğunda nasıl az zayiatla atlatıyorlar, gazete ve televizyonlar, 'Bizde olsaydı şu kadar kayıp olurdu ama aynı şiddetteki bir deprem New York'ta, Kaliforniya'da, Tokyo'da başka gelişmiş bölgelerde olunca birkaç ölü ve birkaç zayiatla atlattılar' diye yazıyor. Türkiye'yi o hale getirmek hepimizin görevi.”

“DOĞAL AFETLER ORTAYA ÇIKMADAN, O ANA HAZIR OLUNMALI”

Doğal afetlerin bazen 10, bazen 50 senede bir ortaya çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Ama o ne zaman çıkacağı bilinmeyen ana hazır olmak önemli. Onun için el birliği içinde belediyeler, bakanlıklar, vilayetler, basın, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve birey olarak hepimiz bu hazırlığın içinde olmalıyız” dedi.

“ESAS BİLİNÇLENDİRME MEDYA VASITASIYLA YAPILIYOR”

Açıklamasında, ''Belediyenin sorumluluğu farklıdır. Sizler, daha önce inşaatlarda ikinci deprem bölgesine göre inşaat yaptırırsanız ayrı, birinci deprem bölgesine göre inşaat yaptırırsanız farklı, sizin sorumluluğunuz burada. 'Şurada bir fırsatçılık yapalım da şu kolonu keselim' demek bizim bireysel sorumluluğumuz oluyor veya kuralları dinlemeyip inşaatı ona göre yapınca şirketlerin sorumluluğu farklı oluyor. Hepimiz hazırlıkları el birliği ve dayanışma içinde yapmalıyız. Kurumlara da yardımcı olmalıyız.'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu noktada basın kuruluşlarına çağrıda bulunarak, ''En büyük eğitimi siz veriyorsunuz. Okullarda çocuklara 100, 1000 kişiye eğitim veriliyor. Ama televizyon kanalları yüz binlere, milyonlara hitap ediyor. Esas eğitim, uyarı, bilinçlendirme medya vasıtasıyla yapılıyor. Büyük meseleler söz konusu olduğunda herkesin el birliği ve dayanışma içinde çalışması gerekiyor. Bunu özellikle basın-yayın kuruluşlarına seslenerek konuşmak istedim. Çünkü sizin çok büyük bir iletişim gücünüz var. En büyük hizmeti de bu şekilde yapmış oluyorsunuz. Bütün duamız ve arzumuz da ülkemiz bu tip tabii afetlerden uzak olsun, Allah bunları memleketimize göstermesin. Ama görüldüğünde, ortaya çıktığında el birliği içinde süratli bir şekilde gereğini yapalım” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı