KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye'nin Önceliği Güney Kafkasya'da Barış, İstikrar ve Refah"

16.08.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Aliyev’in davetlisi olarak resmî ziyarette bulunmak üzere Azerbaycan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Güney Kafkasya’da kapsamlı barışın tesisi amacıyla sarf ettiği gayretlerin sürdürüleceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak resmî ziyarette bulunmak üzere Azerbaycan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü’ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Aliyev ve diğer üst düzey Azeri yetkililerle gerçekleştireceği görüşmelerde, ikili ilişkileri ve iş birliğini ilgilendiren konuları tüm yönleriyle ele alacaklarını, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacaklarını aktardı.

 

 

ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

İki ülke ilişkilerini geliştiren ve stratejik iş birliğine dönüştüren alanlardan birinin de enerji olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projeleri, ülkelerimizin enerji alanındaki iş birliğinin en önemli nişaneleridir. Bu iki proje, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra, küresel enerji güvenliğine ve özellikle Avrupa’nın enerji güvenliğine, bölgesel refah ve istikrara da katkı sağlamaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin iki ülke ticari ilişkilerini derinleştirecek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da bir an önce faaliyete geçmesini arzu ettiğini belirterek, 2012 yılında bu demiryolunun bitmesinin beklendiğini ifade etti.

GÜNEY KAFKASYA’DA KAPSAMLI BARIŞIN TESİSİ

Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınmasının, Türkiye’nin dış politika öncelikleri arasında yer aldığını, bu çerçevede Türkiye’nin, Güney Kafkasya’daki gelişmeleri yakından izlediğini, bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan’da gerçekleştireceği temaslarda, Türkiye’nin bölgede istikrar, refah ve iş birliği ortamının tesisine atfettiği önemi bir kez daha vurgulayacağını belirtti. Bu çerçevede, Türkiye'nin Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü esas alınmak suretiyle, barışçı yollardan çözümlenmesinden yana tutumunun altını çizeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Güney Kafkasya’da kapsamlı barışın tesisi amacıyla sarf ettiği gayretlerin sürdürüleceğini teyit edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Kafkaslarda kalıcı bir barışın tesisi için yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları gözden geçireceğiz. Buna özellikle çok önem veriyoruz. Çünkü donmuş ihtilaflar birden bire çok büyük bölgesel meseleler haline gelmektedir. Uzun süreli ihtilaflar söz konusu olunca, bunlar için birkaç hamle değil, yoğun gayret gerekmektedir. Bazen görünür, bazen görünmez ciddi çalışmalar gerekmektedir. Dolayısıyla Türkiye olarak biz bu çalışmaları bazen sessiz bir şekilde de olsa, kararlı bir biçimde yürütüyoruz.”

ZİYARETİN DETAYLARI

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında ayrıca, Ziraat Bankası’nın ortağı olduğu Azer-Türk Bank’ın Bakü’deki Genel Müdürlük binası ile bir Türk firması tarafından yapılan metal demir-çelik fabrikasının açılışlarını gerçekleştireceğini söyledi.

Bakü’deki temaslarımın ardından, incelemelerde bulunmak üzere Azerbaycan’ın ve Türk Dünyası’nın simge şehirlerinden Şeki’ye geçeceğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin, ülkeler ve halklar arasındaki tarih, kültür ve dil birliğinden güç alan, mevcut yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da derinleştireceğini ve bölgemizdeki istikrar arayışlarına ivme kazandıracağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri de Bakü'ye hareket etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı