KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Zambiya Arasında Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Resmî Ziyaret

12.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ilk ziyaretin faydalı olacağını ümit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerinde Zambiya ayağı ayrı bir önem kazanacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Basın Açıklaması Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda’nın Basın Açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda’yı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı.

Resmî karşılama töreninin ardından, baş başa görüşen ve heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı daha sonra, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Banda’yı Türkiye’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretin Türkiye ile Zambiya arasında Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin Afrika’ya Açılım Politikası çerçevesinde kıtada kurulması kararlaştırılan büyükelçiliklerden birinin de Zambiya’nın başkenti Lusaka’da hizmete gireceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Afrika’da açılan büyükelçiliklerin memnuniyetle karşılandığını aktardı.

“AFRİKA ÜLKELERİYLE KARŞILIKLI ZİYARETLER ARTIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Zambiya’nın Doğu ve Güney Afrika’da olduğunu ve bu bölgenin ortak pazarı olan Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı’nın (COMESA) Genel Sekreterliği’nin de Zambiya’da bulunduğunu kaydederek, buranın 400 milyonluk bir pazara hitap ettiğini, bölgenin 700 milyar doların üstünde Gayri Safi Milli Hâsıla’ya sahip olduğunu belirtti. Türkiye’nin, son dönemde Afrika’nın birçok ülkesiyle ilişkilerini geliştirdiğini, ekonomik, ticari ve siyasi nedenlerin yanında insani sebeplerle Afrika’nın sorunlarına daha yakından ilgi gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkeleriyle karşılıklı ziyaretlerin arttığına da dikkat çekti.

2008’DEKİ AFRİKA-TÜRKİYE ZİRVESİ’NE KATILIM

Cumhurbaşkanı Gül, neredeyse bütün Afrika ülkelerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği için Türkiye’yi desteklediğine de işaret ederek, 2008 yılında İstanbul’da düzenlenen Afrika-Türkiye Zirvesi’nde tüm Afrika ülkelerinin çeşitli seviyelerde zirveye katıldıklarını söyledi.

Heyetler arası ve baş başa gerçekleştirdikleri görüşmelerde, iki ülke arısındaki ilişkileri geliştirme kararını aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Zambiya’nın, son 20 yıldır demokrasi ile yönetilen, seçimlerin düzgün yapıldığı, liberal bir ekonominin uygulandığı, sürekli ekonomik büyüme içinde olan bir ülke olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN AFRİKA İLE OLAN İLİŞKİLERİNDE ZAMBİYA AYAĞI AYRI BİR ÖNEM KAZANACAKTIR”

Zambiyalı yetkililerin tarım, madencilik, enerji ve ulaştırma konularında Türkiye ile yakın iş birliği içinde olma arzularını ifade ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, tüm bu alanlarda Türkiye’nin elinden gelen desteği vereceğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Zambiya’da, bir taraftan kamu, bir taraftan özel sektör olarak yatırımlarının bulunduğunu, diğer yandan da TİKA’nın teknik ve insani yardımları ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Zambiya’dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ilk ziyaretin faydalı olacağını ümit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerinde Zambiya ayağı ayrı bir önem kazanacaktır” dedi.

Zambiya Cumhurbaşkanı Banda’da yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti aktararak, iki ülke arasında iş birliği yapılacak birçok alanın bulunduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKİYE İLE ZAMBİYA ARASINDA 3 ANLAŞMA İMZALANDI

Basın açıklaması öncesinde iki ülke arasında, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Eğitim Merkezi Başkanlığı ile Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi ve Uluslararası Etütler Enstitüsü Arasında Diplomat Eğitimi Alanında Mutabakat Muhtırası ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Zambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Banda’nın ziyareti, Türkiye ve Zambiya arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan ilk resmî ziyaret olması bakımından özel bir önem taşıyor.

ZAMBİYA CUMHURİYETİ

Başkent: Lusaka
Yüzölçümü: 752.618 km2
Nüfus: 12 milyon 935 bin
GSMH: 1.541 dolar (Kişi Başı)
Resmî Dil: İngilizce
Para Birimi: Zambiya Kwachası
Komşu Ülkeler: Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Malavi, Mozambik, Zimbabve, Botsvana, Namibya ve Angola.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı