Türkiye-Nijerya: D-8 Üyesi İki Büyük Ekonominin İş Birliği Zamanı

09.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye-Nijerya: D-8 Üyesi İki Büyük Ekonominin İş Birliği Zamanı

 

D-8 Zirvesi’ne katılmak ve resmî ziyarette bulunmak üzere Nijerya’da temaslar gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ilgisinin sadece Nijerya’ya değil, bütün Afrika ülkelerine yönelik olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile Türkiye-Nijerya İş Forumu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Nijerya’nın Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu, Türkiye’nin, 150 milyon nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip bu ülkeyle ilişkileri geliştirmeye önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de büyük bir ülke olduğunu kaydederek, iki ülke arasında önemli bir iş birliği potansiyeli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, mevcut potansiyeli harekete geçirmek için görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekleyerek, “Sayın Jonathan ile görüşmelerimizde, ticareti geliştirme, savunma sanayinde ve özellikle enerji alanında iş birliği konularını öne çıkardık” dedi.

D-8 Zirvesi
İş Forumu
Türk Koleji

“TÜRKİYE, HER PLATFORMDA AFRİKA’YA KARŞI SORUMLULUĞUNU İFADE EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ilgisinin sadece Nijerya’ya değil, bütün Afrika ülkelerine yönelik olduğunu da belirtti. Bu ilginin ekonomiden önce insani değerlere dayandığını, Afrika kıtası ile Osmanlı İmparatorluğu döneminde dostane ilişkilerin kurulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Kuzey ile güney arasındaki eşitsizlik mutlaka giderilmeli. Dünyanın bir tarafında insanlar istediği gibi harcarken, hayatın zevkini alırken; başka bir kanadında insanların açlıkla, hastalıkla, eğitimsizlikle uğraşması, milyonlarca insanın önemsiz sebeplerden dolayı hayatını kaybetmesi tahammül edilebilecek bir şey değil. Türkiye, her platformda Afrika’ya karşı sorumluluğunu ifade ediyor. Afrika’ya karşı insani sorumlulukla yaklaşıyor” dedi.

Resmî karşılama
Resmî Akşam Yemeği

ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

İki ülke arasında enerji alanındaki iş birliğinin önemine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’nın Türkiye’ye petrol ve petrol ürünleri satabileceğini söyledi. Türkiye ile Nijerya arasında iş birliği yapılabilecek diğer önemli alanın müteahhitlik olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk müteahhitlerinin sektörlerinde dünyada ikinci sırada yer aldığını ve bugüne kadar 160 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiklerini belirtti.

İş adamlarına, “Bizim devlet adamları olarak görevimiz, size fırsat vermek ve iklim oluşturmak” diyen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkileri geliştirmeye yönelik anlaşmaları en kısa sürede tamamlayacaklarına ve iki ülke iş adamlarının önemli ortaklıklar kuracağına dair inancını da ifade etti.

NİJERYA-TÜRK ULUSLARARASI KOLEJİNİ ZİYARET

İş Forumu’nun ardından Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya-Türk Uluslararası Kolejini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, okulda yaptığı konuşmada, burayı ziyaret etmekten ve başarılarını görmekten gurur duyduğunu ifade etti ve “Eğitim, bir ülkeye yapılacak en iyi yatırımdır. Bu okulların Türk-Nijerya dostluğuna büyük katkısı olacağına inanıyorum” dedi. Ziyarette Nijeryalı öğrenciler, bazı Türkçe şarkı ve türküler seslendirdi, piyes sahneledi. Cumhurbaşkanı Gül, okul yöneticilerinden eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı, öğrenci ve öğretmenlerle fotoğraflar çektirdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN NİJERYA’DAKİ RESMÎ TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde ilk olarak Türk ve Nijeryalı iş adamları ile kahvaltıda bir araya geldi. Daha sonra Devlet Evi’ne geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan resmî törenle karşıladı. Resmî karşılama töreninin ardından, baş başa görüşen ve heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı, görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı. Daha sonra Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, Cumhurbaşkanı Gül onuruna resmî yemek verdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, D-8 ZİRVESİNE KATILDI

Nijerya ziyaretinin ilk gününde, başkent Abuja’da, D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılana Cumhurbaşkanı Gül, oturum sırasında bir konuşma yaptı.

AMAÇ: EKONOMİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE HALKLARIN ZENGİNLEŞMESİ

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Türkiye’nin, kurucusu olduğu D-8’e başından beri büyük önem verdiğini belirterek, D-8’in kuruluş aşamasında üye ülkelerin ekonomilerinin güçlendirilmesi ve iş birliği yoluyla ülke halklarının zenginleşmesi amacı etrafında birleştiğini, bugün de aynı hedeflerin geçerli olduğunu söyledi.

SALT EKONOMİK GELİŞİM YERİNE İNSAN ODAKLI GELİŞİM

Cumhurbaşkanı Gül, 1990’lı yılların başlarında salt ekonomik gelişim kavramının, yerini insan hakları, demokratik katılımcılık, kadın-erkek eşitliği, yoksulluk ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi insan odaklı gelişime bıraktığını belirterek, merkezine insan faktörünü oturtmayan bir gelişimin gerçekçi olamayacağını belirtti.

D-8’in de gelişim çabalarının odağına insan faktörünü yerleştirmesi gerektiğini ve bu önceliğin yöneticileri, özgürlüklerin artırılmasıyla eşitlik ve zenginlik sağlamaya zorladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonomik krizin, D-8 ve benzeri örgütlerin kurulmasındaki akılcılığı ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

“YAKIN İŞ BİRLİĞİ ÜLKE EKONOMİLERİNE BÜYÜK KATKISI SAĞLAR”

D-8 ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturan 960 milyonun üzerinde nüfusa sahip olduğuna, zengin doğal ve enerji kaynakları barındırdığına, elverişli tarımsal kaynakları olduğuna, büyük turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, üye ülkeler Türkiye, Endonezya, Malezya ve İran’ın ihracatçı ilk 25 ülke içinde yer aldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, üye ülkelerin yatırım ve ticaret konularına öncelik vermesi gerektiğine işaret ederek, yakın iş birliğinin ülke ekonomilerine büyük katkısı olacağını vurguladı.

D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün katıldığı kapanış oturumu ile sona erdi. Zirvenin ardından ev sahibi Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, konuk liderler onuruna bir yemek verdi.

Nijerya’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya döndü.

D-8

D-8; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya tarafından 15 Haziran 1997’de, İstanbul’da yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde kurulmuştur.

D-8 girişiminin başlatılmasındaki amaç; büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak ve çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak, vatandaşlarına daha iyi hayat şartları sağlamak, somut ortak projeler etrafında ekonomik iş birliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmektir.

D-8 içinde yer alan ülkeler aynı zamanda İslam Konferansı Örgütü’nün de üyeleridir. D-8 üyeleri, tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konuma sahiptir. D-8, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluştur.

D-8’in organları şunlardır:Devlet/Hükümet başkanlarınca iki yılda bir gerçekleştirilen zirveler, dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen konsey; üye ülkelerin kıdemli memurları tarafından oluşturulan ve eşgüdüm sağlayan komisyon ile genel sekreterlik

NİJERYA

Başkent: Abuja
Yönetim Sistemi: Başkanlık sistemiyle yönetilen Federal Cumhuriyet
Yüzölçümü: 923.768 kilometrekare
Başlıca Kentler: Lagos, Kano, Sokoto, Ibadan, Kaduna, Port Harcourt
Resmî Dil: İngilizce
Nüfus: 151,8 milyon
Millî Gelir: 165,4 milyar Dolar (2009)
GSYH: 1.089 Dolar (2009)
İhracat: 81,8 milyar Dolar (2008)
İthalat: 49,9 milyar Dolar (2008)

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı