KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'den Nijerya'ya Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Ziyaret

09.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye'den Nijerya'ya Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Ziyaret

 

Nijerya’daki resmî temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika’da ilgisinin tek taraflı olmadığını belirterek, tek taraflı bir kazanç gayesiyle hareket edilmediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sona eren Yedinci D–8 Zirvesi’nin ardından Nijerya’daki resmî temaslarına başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, programı çerçevesinde ilk olarak Türk ve Nijeryalı iş adamları ile kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı sonrası Devlet Evi’ne geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan resmî törenle karşıladı. Resmî karşılama töreninin ardından, baş başa görüşen ve heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı, görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı. Daha sonra Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, Cumhurbaşkanı Gül onuruna çalışma yemeği verdi.

 

 

“İKİLİ İLİŞKİLERİN GEÇMİŞİ OSMANLI İMPARATORLUĞU’NA KADAR UZANIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Nijerya’yı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ikili ilişkilerin geçmişinin Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzandığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Nijerya’yı 1960 yılında bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra tanıdığını ve kısa süre içinde Nijerya’da bir Büyükelçilik açtığını söyledi.

İki ülke ilişkilerinin ve iş birliğinin sadece ikili düzeyde değil, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve D-8 gibi uluslararası ve çok taraflı kuruluşların çatısı altında da süratle geliştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu ziyaretimin de, ilişkilerimizi kuvvetlendirmeye ve çeşitlendirmeye yönelik ortak gayretlerimize yeni bir ivme kazandıracağına ve iş birliğimizin siyasi, ekonomik, ticari, askerî, kültürel, beşeri her alanda daha geliştirilmesine zemin hazırlayacağına samimiyetle inanıyorum” dedi.

NİJERYA’NIN AFRİKA’DAKİ MÜSTESNA KONUMU

Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’nın, nüfusu, tabii zenginlikleri ve dinamizmi ile yalnızca Batı Afrika’nın değil, tüm kıtanın siyasi, ekonomik, askerî ve kültürel bakımdan önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin, Nijerya’nın Afrika Kıtasında barış, istikrar ve refahın hâkim kılınması için sarf ettiği yoğun gayretleri takdirle izlediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nitekim, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu ECOWAS’ın merkezinin Abuja’da olması, halihazırda topluluğun dönem başkanlığını yürütmeniz, Afrika Birliği’nde üstlendiğiniz aktif rol ve kıtadaki barışı koruma misyonlarına en fazla katkıda bulunan ülkelerden biri olmanız, Nijerya’nın Afrika’daki müstesna konumunun simgeleridir. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilerek, küresel plandaki rolü daha da artan Nijerya’yı, 1 Temmuz 2010’dan itibaren Konsey’in Dönem Başkanlığını üstlenmesi vesilesiyle ayrıca tebrik ediyorum”

Nijerya’nın 2020 yılında dünyanın güçlü 20 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşabileceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin imkânları ölçüsünde Afrika Kıtası’nın siyasi, ekonomik ve sosyal dönüşümüne katkıda bulunmaya çalıştığını aktardı.

“TEK TARAFLI BİR KAZANÇ GAYESİYLE HAREKET ETMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Ağustos 2008’de düzenlenen “Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi” ile Türkiye ve Afrika arasında yeni bir iş birliği ruhunun, anlayışının temellerinin atıldığını kaydederek, “En samimi arzumuz, bu sağlam temelden güç alarak, Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklık bağlarını en üst noktaya taşımaktır. Her zaman ve her vesileyle ifade etmeye özen gösterdiğim bir hususu yinelemek istiyorum: Türkiye’nin Afrika’ya ilgisi tek taraflı değildir. Tek taraflı bir kazanç gayesiyle hareket etmiyoruz” dedi.

Türkiye’nin hedefinin, müşterek menfaatler temelinde, uzun vadede her iki ülkenin ve halkların istikrarına, huzuruna ve refahına hizmet edecek kalıcı dostluk ve iş birliği bağları kurmak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bunun da ancak, karşılıklı saygı, iş birliği, bilgi ve teknoloji paylaşımı çerçevesinde, “kazan-kazan” ruhuna uygun şekilde hareket ederek yapabileceğine işaret etti.

NİJERYA

Başkent : Abuja
Yönetim Sistemi : Başkanlık sistemiyle yönetilen Federal Cumhuriyet
Yüzölçümü : 923.768 kilometrekare
Devlet Başkanı : Goodluck Ebele Jonathan
Başlıca Kentler : Lagos, Kano, Sokoto, Ibadan, Kaduna, Port Harcourt
Resmî Dil : İngilizce
Nüfus : 151,8 milyon
Millî Gelir : 165,4 milyar Dolar (2009)
GSYH : 1.089 Dolar (2009)
İhracat : 81,8 milyar Dolar (2008)
İthalat : 49,9 milyar Dolar (2008)

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı