Cumhurbaşkanı Gül, D-8 Zirvesi İçin Nijerya'ya Gitti

07.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nijerya’nın ev sahipliğinde 8 Temmuz 2010 tarihinde düzenlenecek Yedinci D–8 Zirvesi’ne katılmak ve resmî ziyarette bulunmak üzere Nijerya’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’den Nijerya’ya ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, ziyaretinin bu yönüyle ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

D–8 ZİRVESİ İLK KEZ SAHRA’NIN GÜNEYİNDE YAPILIYOR

Açıklamasında D–8 Zirvesi’ne değinen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin daveti üzerine gelişen sekiz ülke İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla D-8’in, 1997 yılında kurulduğunu ve sekretaryasının da İstanbul’da olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, D–8 çerçevesinde şimdiye kadar altı zirve gerçekleştirildiğini belirterek, D–8 Zirvesi’nin ilk kez Afrika’da, Sahra’nın Güneyi’ndeki bir ülkenin ev sahipliğinde yapılmasının önemine dikkat çekti.

D–8 oluşumunun kapsadığı coğrafi alana bakıldığı zaman, bölgesel değil, daha çok küresel bir nitelik taşıdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, D-8’in, üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesine yönelik bir grup olduğunu kaydederek, üye ülkelerin hepsinin büyük nüfus, büyük ekonomik ve ticari potansiyeli bulunduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, “D–8, Güney-Güney diyaloğu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan iş birliğine iyi bir örnektir” dedi.

NİJERYA RESMÎ ZİYARETİ

D–8 Zirvesi’nin hemen ardından Nijerya’ya ikili bir resmî ziyaret gerçekleştireceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’nın Afrika’nın en büyük ülkesi olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’nın, nüfusu 150 milyon olan, OPEC üyesi, çok büyük petrol, gaz rezervleri ve tabii kaynakları bulunan, coğrafi konumu itibariyle sadece Batı Afrika’nın değil, tüm Kıtanın önde gelen bir ülkesi olduğuna işaret ederek, bu çerçevede ziyaret sırasında gerçekleştirecekleri görüşmelerde, öncelikle ikili ilişkileri ele alacaklarını aktardı. Özellikle ekonomik konular, ticaret, Türklerin oralardaki yatırımları, askerî ve savunma sanayii alanında yapılabilecek ortak işlerin ziyaretin gündem maddelerini oluşturacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında düzenlenecek İş Forumuna Nijerya Cumhurbaşkanı ile katılacağını da ifade etti.

NİJERYA: BM GÜVENLİK KONSEYİ BAŞKANI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Nijerya ile sadece D–8 çerçevesinde değil, İslam Konferansı’nda birlikte olduğunu, BM Güvenlik Konseyi’nde de Afrika’yı temsil eden Nijerya’nın, Temmuz ayından itibaren BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık yaptığına dikkat çekti. “Dolayısıyla bazı uluslararası bölge meselelerini de Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden bir ülke ile istişare etme imkânımız olacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında ayrıca, zirveye katılacak ülke liderleri ile de ikili görüşmeler gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e, bazı bakanlar, milletvekilleri ve resmî yetkililerin yanı sıra, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, basın kuruluşlarının ve iş dünyasının seçkin temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet eşlik ediyor.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı