KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Endonezya'yı Asya'daki Önemli Bir Ortağımız Olarak Görüyoruz"

30.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Endonezya’nın 16. yüzyıla dayanan dostluk ilişkilerinin sarsılmadan ve güçlenerek devam ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono ve Bayan Ani Bambang Yudhoyono onuruna Dolmabahçe Sarayı’nda resmî akşam yemeği verdi.

 

 

“CUMHURBAŞKANI YUDHOYONO’NUN ZİYARETİ TARİHÎ ANLAM VE ÖNEME SAHİP”

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono’nun ziyaretinin tarihî bir anlam ve önem taşıdığını belirterek, “Gerçekleştirdiğimiz fevkalade faydalı, verimli ve kapsamlı görüşmelerin, ilişkilerimizin ve iş birliğimizin istikbal vadeden geleceğine güven ve ümitle bakmamıza imkân tanıdığına yürekten inanıyorum” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu ile Açe Sultanlığı arasında 16. yüzyıldan itibaren kurulan dostluk ilişkilerinin bugüne kadar sarsılmadan, daha da güçlenerek devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhuriyetimizin kurucusu Aziz Atatürk’ün Endonezya halkı tarafından yakından tanındığını ve Endonezya’nın kurtuluş mücadelesi için bir ilham kaynağı olduğunu bilmek de bizleri mutlu etmektedir” şeklinde konuştu.

İŞ BİRLİĞİNİ HER ALANDA DAHA DA GELİŞTİRME İSTEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Endonezya arasındaki coğrafi mesafeye rağmen, sadece tarihî ilişkilerin ve dostluk hislerinin gücünün değil, paylaşılan demokrasi, çoğulculuk, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerlerin de iki ülkeyi birleştirdiğini vurgulayarak, Türkiye’nin Endonezya’yı Asya’daki önemli bir ortağı olarak gördüğünü, iş birliğini her alanda daha da geliştirmeyi istediğini belirtti.

Endonezya’nın son yıllarda gerek demokrasinin güçlendirilmesi gerek ekonomik kalkınma alanında kaydettiği gelişmelere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkenin uluslararası planda önemli bir aktör olarak giderek ağırlık kazandığına ve güçlendiğine işaret etti.

“ENDONEZYA, TÜRKİYE’NİN ASYA’YA AÇILMASINDA ELVERİŞLİ BİR MERKEZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de, stratejik konumu ve izlediği çok yönlü dış politikanın gereği olarak Avrupa, Asya, Orta Doğu, Afrika’yla yakın ve yoğun ilişkileri bulunduğunu, ayrıca, sanayi altyapısı ve gelişmişlik düzeyi ile Endonezya’nın bu geniş coğrafyaya açılımı bakımından elverişli bir üs olma konumuna sahip olduğunu belirtti. Endonezya’nın, Türkiye için Asya’ya, ASEAN Topluluğu’na açılma bakımından elverişli bir merkez olma niteliği taşıdığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, iki ülke arasındaki iş birliğinin örnek bir seviyeye ulaştırılması için gerekli potansiyel ve iradenin bulunduğunu aktardı.

Bölgelerinin güçlü ve etkin ülkeleri olan Türkiye ve Endonezya’nın, bir araya geldikleri ve iş birliğini derinleştirdikleri ölçüde güçlerinin katlanarak artacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Yudhoyono’nun ziyaretinin, ilişkilerde bir dönüm noktası teşkil edeceğini ve ileriye dönük iş birliğine yön vereceğini vurguladı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı