KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Endonezya Ticaret Hacmi Hedefi: 5 Milyar Dolar

30.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye-Endonezya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarının karşılıklı daha rahat ekonomik faaliyette bulunmaları için, devlet adamları olarak imzalanan anlaşmalarla “yolları” açtıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuğu olarak resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile Türkiye-Endonezya İş Forumu’na katıldı.

 

 

Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya’nın kendisinin çok önem verdiği, 240 milyona yaklaşan nüfusa ve büyük bir coğrafyaya sahip, dünyanın en büyük Müslüman demokrasisi olan ülke olduğunu vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin önemine işaret etti.

“İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ BİR SAYFA AÇILDI”

Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono’nun ziyaretinin Endonezya’dan Türkiye’ye 25 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğunu ve iki ülke arasında yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

Çeşitli vesilelerle geçmişte Endonezya’yı ziyaret ettiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya’nın çok büyük ekonomik potansiyeli olan ve Türkiye’yi kalpten seven büyük bir ülke olduğuna dikkat çekerek, iş adamlarına bu büyük potansiyeli harekete geçirmeleri çağrısında bulundu.

“ANLAŞMALARLA YOLLAR AÇILDI”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında sekiz anlaşma imzalandığını hatırlatarak, iş adamlarının karşılıklı daha rahat ekonomik faaliyette bulunmaları için devlet adamları olarak imzalanan anlaşmalarla “yolları” açtıklarını kaydederek, mevcut potansiyelin çok gerisinde kalan ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, aradaki mesafenin önemsiz olduğunu vurguladı.

Son on yıl içerisinde çok köklü reformlar gerçekleştiren Endonezya’da, demokrasi ve istikrarın bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya’nın G–20 içerisindeki yerini daha üst seviyelere çıkaracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de bölgesinde 70 milyonun üzerindeki nüfusuyla AB müzakerelerini yürüttüğüne ve 15 yıldır Avrupa Gümrük Birliği içerisinde olduğuna dikkat çekti.

“TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPTIĞINIZDA, AVRUPA’DAN AFRİKA’YA BÜYÜK BİR PAZARA HİTAP EDECEKSİNİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin aynı zamanda bütün komşularıyla serbest ticaret anlaşmaları imzalamış olduğunu kaydederek, Endonezyalı iş adamlarına şöyle seslendi: “Türkiye’ye yatırım yaptığınızda, sadece Türkiye’nin 70 milyonuna hitap etmeyeceksiniz, aslında bütün Avrupa’ya hitap edeceksiniz. Türkiye’ye yaptığınız yatırım gümrüksüz bir şekilde, engelsiz bir şekilde bütün Avrupa piyasalarına hitap edecektir. Aynı zamanda çevre ülkelerle imzaladığımız, Mağrip’ten Afrika’ya, Orta Doğu’ya kadar imzaladığımız serbest ticaret anlaşmalarıyla da bütün bu ülkeler sizin pazar alanınız içerisinde olacak” dedi.

“ENDONEZYA’DA TÜRK MÜTEAHHİTLER İÇİN BÜYÜK İMKÂNLAR MEVCUT”

Dün gerçekleştirilen görüşmeler sırasında Endonezya’nın çok köklü altyapı yatırımları planladığını öğrendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu noktada da dünyada çok önemli projeler gerçekleştiren Türk müteahhitleri için çok büyük imkânların mevcut olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, sanayi alanında da önemli bir noktada bulunan Türkiye’nin satabileceği birçok şey bulunduğunu sözlerine ekledi.

Tüm bunlara karşın iki ülke ticaret hacminin, 1,7 milyar dolara yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunu en kısa zamanda 5 milyar dolara, daha sonra da 10 milyar dolara çıkarmak gerektiğini vurguladı.

TÜRK VE ENDONEZYA ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Savunma sanayi, gemicilik ve turizm alanlarında da iş birliği imkânları bulunduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, uzun süredir kendi halinde ilerleyen ekonomik ilişkilere Cumhurbaşkanı Yudhoyono’nun ziyaretiyle yeni bir ivme verildiğini belirtti. İki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliği imkânlarına değinen Cumhurbaşkanı Gül, bugün Türk üniversiteleriyle Endonezya üniversiteleri arasında iş birliği anlaşmalarının da imzalanacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Türkiye’deki devlet kuruluşlarının ve kendisinin Endonezyalı yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması için gerekeni yapacaklarını, vizelerin kaldırılması için de çalışmalara başlandığını söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı