KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Endonezya ile Sekiz Önemli Anlaşma İmzalandı

29.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Endonezya ile Sekiz Önemli Anlaşma İmzalandı


Cumhurbaşkanı Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono’nun ziyareti sırasında, sekiz iş birliği anlaşması imzalandı ve vizelerin tamamen kaldırılması yönünde çalışma başlatılması kararı alındı.

Çankaya Köşkü’nde, heyetler arası görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasının ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono’yu Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 16’ncı yüzyıla kadar uzanan ilişkilerin önemine işaret etti.

“235 MİLYON NÜFUSLU DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜSLÜMAN ÜLKESİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya’nın 235 milyon nüfusa sahip dünyanın en büyük Müslüman ülkesi ve demokrasisi olduğunu belirterek, Endonezya’dan Türkiye’ye, 25 yıllık bir aradan sonra gerçekleşen bu ziyareti “tarihî” olarak nitelendirdi ve ziyaretin ardından ilişkilerin yeniden ivme kazanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono’nun heyetinde, Bölgesel Temsilciler Konseyi Başkanı, D-8 Genel Sekreterliği görevini de yürütmüş olan Kabine Sekreteri Dipo Alam ve çok sayıda bakan ile üst düzey bürokrat ve seçkin Endonezyalı iş adamının yer aldığına dikkat çekti.

8 İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Gerçekleştirilen görüşmelerde, siyasi ilişkilerin güçlü biçimde sürdüğünü gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca uluslararası konuları gözden geçirdiklerini kaydederek, ekonomi, turizm, eğitim, savunma sanayi alanlarındaki ilişkileri de geliştirme kararı aldıklarını, imzalanan sekiz anlaşmanın, ilişkilere verilen önemin açık göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKİYE-ENDONEZYA İŞ KONSEYİ TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’da Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono ile Türkiye-Endonezya İş Konseyi toplantısına katılacaklarını ve iş adamlarını daha çok iş yapmak için teşvik edeceklerini belirtti. Endonezya’nın doğal kaynaklar bakımından da zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken ve ülkenin çok köklü ekonomik reform geçirdiğine, kalkındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de ekonomik açıdan önemli bir ülke olduğunu kaydederek, iki ülke arasında büyük ekonomik potansiyel bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, THY’nin 12 yıl aradan sonra tekrar Cakarta’ya doğrudan seferlere başlamasının iki ülke için önemli olduğunu belirtti.

İKİ ÜLKE ARASINDA YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Görüşmelerde iki ülkenin uluslararası konularda aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten duyduğu memnuniyeti aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya ile İKÖ, G-20, D-8 gibi uluslararası örgütlerde yakın iş birliği içinde olunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, görüşmeler sırasında iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırılması için çalışmalar başlatılması konusunda da mutabakata varıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ilişkilerimizin turizm ve diğer her şeye yansımasını çok arzu ediyoruz. Zaten iki ülke vatandaşlarına sınırda vize verilmesi kabul edilmiştir. Bugün yaptığımız görüşmelerde, tamamen vizelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları da başlatma konusunda yine bir mutabakata vardık. Bütün bunlar mesafe uzak olsa bile iş birliği imkânının çok büyük olduğunu göstermektedir. Bu ziyaretin çok başarılı geçmesi ve Türkiye ile Endonezya arasında her bakımdan ilişkilerin daha da iyi noktaya taşınmasını temenni ediyorum.”

ENDONEZYA CUMHURBAŞKANI YUDHOYONO: “5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİNE ULAŞILABİLİR”

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono da yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesindeki önemine işaret etti. Deprem sonrası Açe ve diğer bölgelere Türk halkının sağladığı yardımı unutmadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Yudhoyono, bu yardımın iki ülke arasındaki dayanışma ve gelecekteki iş birliğinin sağlam temellerinin göstergesi olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Yudhoyono, iki ülke ekonomilerinin potansiyeline dikkat çekerek, Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacmini, 2.1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarma hedefine ulaşılabileceğini belirtti.

ENDONEZYA İLE İMZALANAN ANLAŞMALAR

Türkiye ile Endonezya arasında, Teknik İşbirliği Alanında Mutabakat Muhtırası, Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası, Kültür Değişim Programı, Deniz Taşımacılığı Anlaşması, İşgücünün Geliştirilmesine Dair Mutabakat Muhtırası, Yatırım Destek Mutabakat Muhtırası, TRT ile Endonezya Cumhuriyeti Televizyonu arasında Haber ve Program Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası imzalandı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı